Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Rafila, despre variola maimuţei: Am recomandat utilizarea prezervativului sau abstinența în cazul relațiilor întâmplătoare

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, își nuanțează declarațiile recente despre protecția în cazul variolei maimuței și spune că a recomandat utilizarea prezervativului sau abstinența în cazul relațiilor întâmplătoare: ''e vară, sunt multe evenimente, recomandarea rămâne în vigoare''.

de Redactia Observator

la 20.06.2022 , 12:28

Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii
Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii - Hepta

Referitor la variola maimuței în România, Rafila a spus că nu trebuie să ne îngrijorăm în mod deosebit. ''Aș vrea să fac și eu o clarificare, pentru că eu am dat un interviu câtorva colegi apropo de acest subiect legat de variola maimuței. Am recomandat utilizarea prezervativului sau chiar abstinența în situația raporturilor sau a relațiilor cu persoane întâmplătoare, persoanele cunoscute. Nu se referă la o viață fără riscuri, deci cine își asumă astfel de riscuri ... Am dat o astfel de recomandare, evident, fiind vorba de o boală care se transmite printr-un contact apropiat, prelungit, prin intermediul secrețiilor. Calea de transmitere sexuală este una dintre cele importante la această boală și evitarea relațiilor cu persoane cunoscute în mod evident este o măsură de protecție individuală pe care putem să o luăm cu toții cei care suntem la risc sau persoane care sunt la risc pentru așa ceva'', a declarat Rafila.

Legat de anchetele epidemiologice ale cazurilor deja confirmate în România, ministrul afirmă că pe măsură ce numărul de cazuri se va înmulți, vom intra ''într-un soi de rutină și în cazul acestei boli'', la fel cum a fost în cazul COVID.

''Repet, este vară, sezon estival, sunt multe evenimente în toată țara în Europa și recomandarea aceasta de precauție în alegerea partenerilor cred că trebuie să rămână în vigoare'', a spus Rafila.

Articolul continuă după reclamă

Persoanele născute după 1979 au un risc mai mare de a contracta variola maimuței

Pe acelaşi subiect

Persoanele născute după 1979, când nu a mai fost obligatorie vaccinarea împotriva variolei umane, au un risc mare de a contracta infecția virală cauzată de virusul variolei maimuței, explică medicul Adrian Marinescu, într-un interviu pentru Europa Liberă.

"Vaccinul pentru variola umană asigură, din fericire, o eficacitate de 80 - 85 la sută din datele pe care le avem. Ceea ce înseamnă că persoanele născute după 1979, când nu a mai fost obligatorie vaccinarea, au un risc mare de a infecta. Și altceva ce este foarte important: prin vaccinare se asigură o imunitate durabilă de zeci de ani", a declarat medicul Marinescu. 

Medicul Adrian Marinescu a explicat, într-un interviu pentru Europa Liberă, că există "două variante de virus atunci când vorbim de variola maimuței. Este varianta din Africa de Vest care mai blândă ca formă și înseamnă o mortalitate mult sub 1%. Sunt cazurile pe care le avem acum în afara Africii. Și a doua variantă e cea din Congo, adică Africa Centrală, unde într-adevăr vorbim de o mortalitate mai mare, de 10 la sută. Din fericire, nu avem astfel de cazuri în afara Africii".

În lume s-au înregistrat aproximativ 1.600 de cazuri de variola maimuței, iar în România doar patru. Potrivit medicului Marinescu, la noi, "scenariul epidemiei e extrem de mic. Aș spune că e improbabilă această teorie, pentru că se transmite foarte greu și, așa cum s-a văzut peste tot în țările din Europa, și nu numai, au fost cazuri izolate și a fost de fapt un contact direct cu un caz confirmat".

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

Întrebarea zilei
Aţi avea încredere să cumpăraţi o locuinţă nouă cu criptomonede?
Observator » Sănătate » Rafila, despre variola maimuţei: Am recomandat utilizarea prezervativului sau abstinența în cazul relațiilor întâmplătoare