Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Persoanele născute după 1979 au un risc mai mare de a contracta variola maimuței. Explicațiile medicului Adrian Marinescu

Persoanele născute după 1979, când nu a mai fost obligatorie vaccinarea împotriva variolei umane, au un risc mare de a contracta infecția virală cauzată de virusul variolei maimuței, explică medicul Adrian Marinescu, într-un interviu pentru Europa Liberă.

de Redactia Observator

la 20.06.2022 , 10:27

Medicul Adrian Marinescu Medicul Adrian Marinescu - Hepta

"Vaccinul pentru variola umană asigură, din fericire, o eficacitate de 80 - 85 la sută din datele pe care le avem. Ceea ce înseamnă că persoanele născute după 1979, când nu a mai fost obligatorie vaccinarea, au un risc mare de a infecta. Și altceva ce este foarte important: prin vaccinare se asigură o imunitate durabilă de zeci de ani", a declarat medicul Marinescu. 

Medicul Adrian Marinescu a explicat, într-un interviu pentru Europa Liberă, că există "două variante de virus atunci când vorbim de variola maimuței. Este varianta din Africa de Vest care mai blândă ca formă și înseamnă o mortalitate mult sub 1%. Sunt cazurile pe care le avem acum în afara Africii. Și a doua variantă e cea din Congo, adică Africa Centrală, unde într-adevăr vorbim de o mortalitate mai mare, de 10 la sută. Din fericire, nu avem astfel de cazuri în afara Africii".

În lume s-au înregistrat aproximativ 1.600 de cazuri de variola maimuței, iar în România doar patru. Potrivit medicului Marinescu, la noi, "scenariul epidemiei e extrem de mic. Aș spune că e improbabilă această teorie, pentru că se transmite foarte greu și, așa cum s-a văzut peste tot în țările din Europa, și nu numai, au fost cazuri izolate și a fost de fapt un contact direct cu un caz confirmat".

Articolul continuă după reclamă

Când ne prezentăm la medic?

Simptomele variolei maimuței, înainte de a apărea erupția cutanată, sunt: febră, dureri în gât, dureri musculare, stare generală proastă, ganglioni inflamați. În momentul în care apare și erupția cu vezicule trebuie să ne prezentăm la medic, "care practic să confirme că e o suspiciune sau nu. Și de aici parte de confirmare dacă e cazul".

În ceea ce privește tratamentul, nu există unul "țintit antiviral în momentul de față. Pentru formele ușoare și medii, vorbim clar de tratament simptomatic, de reechilibrare, de monitorizare. E adevărat că sunt în discuții terapii antivirale care se referă la formele severe și aici vom discuta în viitorul apropiat de acele terapii care să fie eficiente pentru pacientul care e critic, eventualul pacient critic care se află în spital. Dar în acest moment, nu există cam pe nicăieri terapie specifică, e doar în discuție", potrivit medicului Adrian Marinescu.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Femeie, despăgubită cu 50.000 € după ce a fost diagnosticată greşit cu cancer şi mutilată. Credeţi că este suficient?
Observator » Sănătate » Persoanele născute după 1979 au un risc mai mare de a contracta variola maimuței. Explicațiile medicului Adrian Marinescu