Antena Meniu Search
x

Al patrulea caz de variola maimuţei diagnosticat în România - un pacient de 36 de ani, contact cu primul caz

Ministerul Sănătăţii a transmis, joi, că a fost confirmat un nou caz de variola maimuţei, acesta fiind al patrulea în România. Din primele informații, pacientul infectat este cel care a fugit din spital înainte să-i fie facute analizele, zilele trecute.

de Redactia Observator

la 16.06.2022, 17:10

medic în laborator
Al patrulea caz de variola maimuţei diagnosticat în România - un pacient de 36 de ani, contact cu primul caz - Shutterstock (imagine ilustrativă)

Ministerul Sănătăţii anunţă că a fost confirmat un nou caz de variola maimuţei, tot la un bărbat. "Este vorba de un bărbat de 36 de ani, contact cu primul pacient diagnosticat cu variola maimuţei în România. Acesta s-a prezentat ieri la un spital din Bucureşti", a anunţat Ministerul Sănătăţii.  

Sursa citată a precizat că simptomele au apărut pe data de 12 iunie. "Starea de sănătate a pacientului este bună. Acesta a rămas internat", a mai precizat ministerul.

Primul caz de variola maimuței în România, confirmat pe 13 iunie 2022

România a confirmat, luni, 13 iunie, primul caz de variola maimuţei. Un bărbat în vârstă de 26 de ani din Capitală a fost diagnosticat pozitiv de medici. Tânărul ar fi început să se simtă rău de săptămâna trecută şi ar fi ajuns la spital la câteva zile de la debutul simptomelor. Acesta a fost izolat, iar Direcţia de Sănătate Publică din Bucureşti a deschis o anchetă epidemiologică.

Pe acelaşi subiect

Tânărul le-a spus medicilor că cel mai probabil a luat virusul de la partenerul său, care a călătorit în ultima perioadă în mai mule ţări din Uniunea Europeană, ţări în care au fost confirmate mai multe cazuri de variola maimuţei. Acesta a fost internat după ce s-a prezentat la spital în cursul zilei de duminică spre luni cu simptome specifice. Le-a spus medicilor că simptomele au debutat în urmă cu 4-5 zile.

Peste 1.400 de cazuri de variola maimuței, la nivel mondial

La nivel mondial sunt peste 1.400 de cazuri confirmate de variola maimuţei, iar în Europa cele mai multe sunt confirmate în Marea Britanie, peste 460. Acest virus se transmite prin contact direct, printr-o apropiere îndelungată între persoane. Cel mai adesea, partenerii iau unii de la ceilalţi.

Deocamdată, România nu are vaccin împotriva variolei maimuţei, Comisia Europeană urmând să facă o achiziţie centralizată iar mai apoi să distribuie către statele membre. România ar urma să primească 2.500 de doze de vaccin.

Ce este variola maimuței și care sunt simptomele

Variola maimuţei este o boală infecţioasă cu simptome de obicei uşoare şi care este endemică în regiuni din vestul şi centrul Africii. Se transmite prin contact apropiat şi poate fi controlată relativ uşor prin măsuri precum autoizolare şi igienă.

Simptomele sunt adesea ușoare, deși leziunile pot fi pruriginoase sau dureroase. Acestea includ erupții cutanate veziculoase sau leziuni pe orice parte a corpului – inclusiv în contextul actual particular – în jurul organelor genitale și anusului, febră, durere în gât, ganglioni limfatici umflați și leziuni la nivelul gurii și ochilor.

Virusul nu se transmite precum COVID-19, susțin experții. Variola maimutei nu se răspândește în mod normal cu ușurință între persoane și necesită un contact apropiat. Virusul intra în organism prin piele lezată, tract respirator, ochi, nas sau gură; și prin fluide corporale.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Sanatate » Al patrulea caz de variola maimuţei diagnosticat în România - un pacient de 36 de ani, contact cu primul caz