Antena Meniu Search
x

Rapelul cu Pfizer produce mai mulți anticorpi la persoanele în vârstă, dacă este făcut mai târziu - studiu

Vaccinul anti-Covid de la Pfizer generează de trei ori şi jumătate mai mulţi anticorpi la persoanele în vârstă, dacă a doua două este decalată la 12 săptămâni faţă de prima doză, arată un studiu britanic.

Cornel Preda
de Cornel Preda

la 14.05.2021, 17:40

O persoană în vârstă este vaccinată împotriva Covid-19 cu vaccinul Pfizer
Marea Britanie a decis să extindă intervalul dintre dozele de vaccin Pfizer la 12 săptămâni - Hepta / Zuma Press / Cecilia Fabiano

Studiul publicat vineri este primul care compară în mod direct răspunsul imun la vaccinul Pfizer dintre administrarea la trei săptămâni, testată în studiile clinice, şi administrarea extins la 12 săptămâni pe care oficialii britanici o recomandă pentru a oferi mai multor oameni din categoriile vulnerabile o oare care protecţie cât mai rapid.

După ce Marea Britanie a adoptat această strategie, pentru a putea vaccina cât mai multe persoane, Pfizer şi BioNTech au anunţat că nu există date care să susţină schimbarea. Totuşi, Pfizer a spus că anumite considerente de sănătate publică din afara sferei testelor clinice pot fi luate în seamă.

"Studiul nostru demonstrează că vârful de anticorpi după a doua doză de vaccin Pfizer este mult îmbunătăţit la persoanele în vârstă când aceasta este amânată până la 12 săptămâni", a declarat Helen Parry, unul dintre autorii studiului realizat de Universitatea din Birmingham. 

Marea Britanie a început administrarea vaccinului Pfizer pentru ca apoi să schimbe politica de dozare, însemând că un număr redus de persoane care au fost vaccinate la început au făcut rapelul la trei săptămâni. Studiul, care nu a fost încă evaluat de lumea ştiinţifică, a analizat 175 de persoane cu vârstele cuprinse între 80 şi 99 de ani şi a găsit că extinderea intervalului de dozaj la 12 săptămâni creşte răspunsul imun cu 3,5 ori mai mult decât  dacă se face la 3 săptămâni, informează Reuters.

Pe acelaşi subiect

Luând în calcul şi datele care arată buna protecţie împotriva spitalizării şi a cazurilor letale după doar o singură doză de vaccin Pfizer, Ministerul Sănătăţii din Anglia spune că studiul aduce noi dovezi în sprijinul strategiei britanice. "Abordarea noastră pentru a amâna a doua doză a dat roade", a declarat Gayatri Amirthalingam, specialist în epidemiologie în cadrul ministerului.

Scădere a anticorpilor după 3-4 luni, la vaccinul Pfizer

Imunizarea se dovedeşte a fi eficientă, dar ţine puţin în cazul unora. Un studiu realizat de un grup de cercetatori români, din Cluj şi Sfantu Gheorghe, arată că vaccinul Pfizer are o eficacitate de 97% împotriva COVID-19, doar că... o parte deloc neglijabilă dintre persoanele imunizate îşi pierd nivelul anticorpilor după doar 4 luni de la vaccinare. 

Un studiu realizat de cercetătorii români arată că în cazul a 11% dintre persoanele vaccinate fără a fi infectate anterior, anticorpii Covid scad sub limita de sensibilitate a testelor după 3-4 luni. Același studiu arată că răspunsul imunitar ar fi mai puternic dacă rapelul Pfizer s-ar face la cinci săptămâni, în loc de trei.

Cercetarea a fost începută pe 6 ianuarie, odată cu prima etapă de vaccinare, de către Centrul de cercetare Pro-Vitam Sfântu Gheorghe și Promedical Center Cluj, în parteneriat cu Spitalul Clinic de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca, pentru a evalua și monitoriza răspunsului imun la vaccinarea împotriva COVID-19.

Rezultatele au arătat că, după 3-4 luni, în cazul a 11% dintre persoanele vaccinate fără a fi infectate anterior, anticorpii COVID scad sub limita de sensibilitate a testelor. Același studiu arată că răspunsul imunitar ar fi mai puternic dacă rapelul Pfizer s-ar face la cinci săptămâni.

Vaccinul Pfizer induce un răspuns imunitar puternic

Cercetările s-au făcut pe un eșantion de 150-200 de participanți și potrivit specialiștilor au confirmat faptul că vaccinul BioNTech/Pfizer împotriva COVID-19 induce un răspuns imunitar puternic

97% dintre persoanele vaccinate au produs o cantitate adecvată de anticorpi la 7-10 zile după rapel. 10% au avut un răspuns imun mai lent, în timp ce toți ceilalți 90% au produs anticorpi peste 2,5 AU/ml. Peste o valoare de 1,6 AU/ml, probabil există suficienți anticorpi pentru a dona plasmă convalescentă.

„Din păcate însă, protocolul actual nu include pacienți vaccinați ca donatori de plasmă convalescentă. Considerăm că ar trebui efectuate mai multe investigații în vederea determinării unui potențial terapeutic a anticorpilor produși după vaccinare”, a declarat Fejér Szilárd, coordonatorul echipei de la Centrul de cercetare din Sfântu Gheorghe.

Cercetătorii au mai stabilit că întreaga cantitate de anticorpi este semnificativ mai mare în grupa persoanelor vaccinate post-infecție, la 28-30 de zile după vaccinare. Cantitatea de anticorpi din grupa neinfectată crește mai semnificativ ca urmare a celei de-a doua vaccinări (schimbare mai abruptă între 21 și 28 de zile). În intervalul de 1-4 luni de la vaccinare, cantitatea de anticorpi începe să scadă, însă diferența între cele două grupe (anterior infectați și neinfectați) rămâne semnificativă chiar și la 3-4 luni după vaccinare.

La participanții vaccinați care au trecut prin infecția cu Covid, cantitatea de anticorpi de bună calitate crește brusc la 7-10 zile după vaccinare și nu se modifică semnificativ în primele 30 de zile post-vaccinare, și nici după primirea dozei de rapel. În intervalul de 71-125 zile de la vaccinare, la 11% dintre persoanele neinfectate anterior (8 participanți) cantitatea de anticorpi scade sub limita de sensibilitate a metodei. Majoritatea acestor persoane (7 participanți) au vârsta între 53-68 ani. Toate persoanele cu infecție anterioară și vaccinate au încă cantități mult peste limita de sensibilitate a metodei.

Testul Proel, care detectează numai anticorpi care se leagă puternic de antigen (cu afinitate mare), arată o creștere a cantității de anticorpi la persoanele neinfectate anterior din prima săptămână de după prima doză, chiar dacă doar 44% au nivel de anticorpi în intervalul pozitiv în ziua administrării rapelului.

„Organismul are nevoie de timp pentru a produce cantitatea și mai ales calitatea potrivită de anticorpi eficienți, iar acest fapt poate avea legătură cu dobândirea treptată a protecției. Ar fi indicat ca rapelul în cazul imunizării cu vaccinul BioNTech/Pfizer să se facă la o perioadă mai mare decât cea recomandată de producător, astfel răspunsul imunitar ar fi mai puternic, și, implicit, efectul vaccinului ar fi prelungit. Desigur, ar trebui desfășurate studii clinice în acest sens”, a fost concluzia lui Fejér Szilárd.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Sanatate » Rapelul cu Pfizer produce mai mulți anticorpi la persoanele în vârstă, dacă este făcut mai târziu - studiu