Raport al Avocatului Poporului: Românii aşteaptă mai bine de o lună când vor să se programeze la analizele medicale gratuite
Avocatul Poporului a lansat două rapoarte, în urma numeroaselor sesizări din ultima perioadă, în ceea ce privește dreptul constituțional la sănătate - drept care creează obligaţia statului de a asigura facilităţi prin care sănătatea publică poate fi apărată.
"Primul raport se referă la tot ceea ce se întâmplă înainte să apară boala, iar al doilea, la ce se întamplă după îmbolnăvire şi cum pot pacienții să acceseze serviciile medicale din România", a declarat adjunctul Avocatului Poporului, Molnár Zsolt. El a adăugat că, în procesul de dezvoltare a rapoartelor, instituţia s-a bazat pe petiţii şi pe informaţiile din materialele de presă.
În urma analizării petiţiilor primite de la cetăţeni, s-a concluzionat că trebuie luate masuri pentru creşterea accesibilităţii serviciilor de analize gratuite, în special pentru persoanele care provin din medii defavorizate. Alte probleme pe care Avocatul Poporului vrea să le soluţioneze sunt timpul prea lung de aşteptare, înainte de efectuarea analizelor, şi dificultăţile întâmpinate de oameni atunci când aleg o clinică. De multe ori, aşteptarea poate dura până la o lună, timp în care problemele de sănătate se pot agrava considerabil.
"Ar putea exista un sistem electronic care să-i repartizeze pe oameni automat la clinicile accesibile lor, astfel încât aceştia să nu mai fie nevoiţi să sune, ca oamenii să îşi efectueze analizele in jur de maxim o lună de zile", a transmis consilierul Maria Cîmpean. "Cu cât serviciul de analize medicale va fi mai accesibil cetăţenilor, cu atat cetăţenii vor apela mai mult la el", a adăugat ea.
O altă problemă adresată este că printre materiile pe care elevii le studiază, nu există niciuna care vizează domeniul sănătăţii. Există doar o materie opţională de educaţie pentru sănătate, dar dintr-un raport lansat de Salvaţi Copiii reiese că doar aproximativ 6% dintre elevi beneficiază de studiul acesteia.
Avocatul Poporului, Renate Weber, a declarat că reglementarea incorectă a comerţului cu medicamente în mediul online se adaugă pe lista problemelor din domeniul sănătăţii.
Renate Weber: "Costurile sunt în primul rând în vieţi omeneşti"
"Comerţul online de medicamente nu este reglementat ok şi nu poate exista o monitorizare pertinentă a tranzacţiilor. Numeroşi cetăţeni sunt păcăliţi de anumite reclame găsite pe internet, prin opiniile unor pretinşi medici sau prin site-uri care imită pagini web oficiale, precum cel al Ministerului Sănătăţii", a spus Weber.
"Medicii de familie au un rol special in prevenţia bolilor. Ei au obligaţia de a monitoriza prevenirea îmbolnăvirilor, dar totuşi, din statisticile Ministerului Sănătăţii şi Casei Asigurărilor, medicii de familie au decontat foarte putine intervenţii, in unele judeţe au fost doar 11 sau 14 intervenţii decontate, în anul 2021", a spus Molnár Zsolt. Pe lângă lipsa medicilor de familie din sistem, se mai adaugă astfel o problemă - lipsa medicinei de prevenţie.
Avocatul Poporului a declarat că nu a putut face o analiză din punct de vedere al costurilor, dar că acestea "sunt în primul rând în vieţi omeneşti". "Chiar daca investeşti nişte bani, oricum costă mai puţin decât dacă trebuie să diagnostichezi maladii", a mai spus ea.
Rapoartele au fost trimise către Parlament, premier, cele două Comisii de Cultură şi Mass-Media din Camera Deputaţilor, pentru problemele privind reclamele la medicamente, Ministerul Educaţiei şi Ministerul Sănătăţii.
O propunere a fost deja aprobată de Parlament - sa le dăm posibilitatea medicilor de familie să îşi deschidă puncte de lucru în comune şi localităţi defavorizate.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰