Antena Meniu Search
x

Regulile de protecție aplicate după relaxarea restricțiilor din 15 mai

S-au trasat primele reguli ale relaxării: vom putea ieşi mai uşor din oraş, dar nu la mare. Cel mult la munte pentru drumeţii şi alpinism. Viaţa după pandemie va fi cu totul altfel decât o ştiam: din 15 mai, se deschid bisericile dar oamenii trebuie să aibă opt metri pătraţi liberi în jurul lor. Şi în metrou sau autobuz se va păstra o distanţă de cel puţin un metru, iar la birou toţi angajaţii vor purta măşti.

Corina Matlinschi
de Corina Matlinschi

la 09.05.2020, 21:55

Sursa foto: iStock by Getty Images Vezi și
  • Măsurile sunt impuse și la serviciu.
  • Reguli noi în transportul în comun.

Chiar dacă vara este aproape şi cei mai mulţi dintre noi îşi doresc să intre în apa mării, acest lucru încă nu este posibil. Autorităţile nu au cuprins în măsurile de relaxare valabile începând cu 15 mai niciun capitol despre vacanţă. Permit însă deplasările între localităţi. Vom avea voie să mergem în altă localitate pentru pentru a ne relaxa. Pescuitul, vânătoarea, ciclismul, drumeţiile montane şi alpinismul sunt permise atât timp cât sunt practicate în grupuri de maxim 3 persoane.

Nu numai atât. Ne vom putea reîntâlni cu familia pentru evenimente dar în grupuri de cel mult 16 oameni. Şi cu colegii ne vom regăsi după două luni. Drumul până la firmă şi munca de birou vor fi însă cu totul altfel.

În fiecare autobuz, troleibuz, tramvai ori garnitură de metrou vor fi marcate locurile pe care avem voie să ne aşezăm şi locurile în care putem calatori în picioare. Obligatoriu distanţa între călători va fi de minim un metru, iar masca va fi accesoriu obligatoriu.

Masca va fi obligatorie şi la serviciu. Angajaţii o vor purta corect, adică să acopere nasul şi gura, atât timp cât stau la birou. Setul de masuri recomandate de INSP vine cu obligaţii atât pentru angajator. În primul rând angajatorii sunt obligaţi să organizeze programul de lucru astfel încât angajaţii să vină pe rînd la birou. În plus, angajatorul are obligaţia să dezinfecteze birourile săptămânal. Nu vom mai sta faţă în faţă cu colegii, ci....spate în spate.

Reguli noi şi clare au fost stabilite şi în saloanele de înfrumuseţare. Angajaţii frizeriiilor vor fi înarmaâţi pe lângă foarfecă şi pieptăn, cu un termometru. Clienţilor li se va lua temperatura înainte să intre în salon.

Saloanele de înfrumuseţare şi îngrijire personală vor funcţiona numai pe bază de programare. Pentru fiecare client trebuie să existe un spaţiu de minim 4 metri, iar personalul angajat este obligat să poarte echipament de protecţie. De asemenea, saloanele vor fi dezinfectate după fiecare client şi aerisite la fiecare 2 ore.

Lecţia distanţării va fi predată şi-n şcoli. Şcoala în săli de curs va fi altfel de cum o ştiam. Şi profesorii, dar şi elevii vor purta măşti. Vorbim despre clasele a 8-a, a 12-a şi a 13-a, care au de susţinut examene. Elevii vor învăţa în grupe de 10, iar cursurile nu vor dura mai mult de 3 ore, cu pauză de 10 minute la fiecare oră. Şcolile au obligaţia să organiza programul în aşa fel încât în pauză să nu se întâlnească mai mult de două grupe.

Măsurile prezentate de experţii în Sănătate şi de oficialii din minister sunt în dezbatere publică deocamdată. Guvernul anunţă că se vor da în continuare amenzi ce vor fi stabilite printr-o ordonanţă de urgenţă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Sanatate » Regulile de protecție aplicate după relaxarea restricțiilor din 15 mai