Video Roboţii care ar putea face viaţa mai uşoară medicilor în spitale, prezentaţi la Oradea. Ce îmbunătăţi ar putea aduce pentru salvarea pacienţilor
Inteligenţa artificială îşi face încet, dar sigur, loc în viaţa noastră de zi cu zi. Nu e de mirare că cei mai performanţi roboţi sunt pregătiţi deja să salveze vieţi. Întreaga tehnologie pentru infrastructura inteligentă dedicată spitalelor este prezentată în aceste zile la Oradea. Peste 200 de medici specialişti din întreaga lume, dar şi inventatori de tehnică medicală prezintă ultimele descoperiri din domeniul medicinei, ce pot duce la diagnostice rapide şi sigure, reducerea până la 0 a infecţiilor nosocomiale sau intervenţii chirurgicale fără spitalizare.
Inteligent este noul normal, iar digitalizarea este esențială. Cel puțin așa ar trebui sa fie când vine vorba de dotarea spitalelor cu tehnologie artificială. Însă aceasta nu înlocuiește, cel puțin deocamdată, omul. Mașinăriile doar îi ajută pe medici - totul spre binele pacienților.
Adrian Coțea – medic chirurg: Sistemul robotic chirurgical reprezintă, la ora actuală, cel mai avansat sistem în chirurgia generală, urologică, ginecologică. Practic în aproape toate domeniile chirurgicale. Robotul augumentează şi potenţează mişcările chirurgului şi face accesibile zone care altfel, în chirurgia laparoscopică, cât şi în cea clasică, sunt inaccesibile.
Chirurgii se vor folosi de brațe robotice pentru a controla instrumentele chirurgicale sau pentru a înlătura diferite tumori sau corpuri străine cu o foarte mare precizie, fără a se apela la clasicul bisturiu.
Daniela Jovrea – medic primar urolog: Necesită multă dexteritate, necesită mult antrenament, dar suntem deschişi să le primim şi să le introducem în tehnica noastră.
- Rușii au prezentat un câine-robot înarmat cu un lansator de rachete. Folosirea lui poate avea efecte dezastruoase...
- Un robot i-a rupt degetul unui băiețel de șapte ani în timpul unui turneu de șah. Ce explicație au oferit...
- "Dai viaţă lucrurilor pe care le practici în şcoală." Mai mulţi elevi din România construiesc de la zero...
Un român a pus bazele primului robot ce sterilizează aerul din spitale și poate centraliza calitatea aerului din saloane cu ajutorul unui soft.
Sorin Bibărțan – dezvoltător tehnica medicală: Încercăm cumva să reducem mortalitatea cauzată de infecţiile nozocomiale, la nivel mondial. În Europa sunt, anual, aproximativ 8 milioane de infectări raportate şi undeva la peste 100 de mii de decese anual.
Ce părere au medicii când vine vorba de roboţii din spitale
Totuși, sunt şi medici reticenţi când vine vorba de roboții din spitale, speriaţi de gândul că aceștia vor ajunge să îi înlocuiască.
Elena Ovreiu- organizator eveniment: Nu ne speriem de această reticenţă. Important este să îi educăm pe medici, să le arătăm care sunt avantajele. Niciodată tehnologia nu o să-l înlocuiască pe medic, va avea în continuare rolul lui.
Cu astfel de dotări, medicii sunt siguri că numărul românilor nevoiți să apeleze la serviciile spitalelor și medicilor din străinătate s-ar reduce considerabil.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰