Antena Meniu Search
x

Medici atrag atenția asupra tratamentelor "după ureche" pentru Covid-19

Frica de spital îi determină pe unii bolnavi de Covid-19 să ceara sfaturi pe internet. Când simptomele se agravează, refuză să sune la 112 şi au încredere în tratamentele primite de la necunoscuţi din online. Doar ca un tratament luat după ureche poate duce la complicaţii ale bolii, iar mulţi dintre ei ajung tot la spital, însă într-o stare mult mai gravă.

de Redactia Observator

la 07.09.2020, 21:37

Vezi și
  • Unii români preferă să ceară sfaturi pe internet, în loc să apeleze la medici
  • Nu puțini sunt cei care oferă sugestii de tratament, pe rețele de socializare

Tratamentul după ureche e un fenomen în creştere în ultima perioadă. Tot mai mulţi bolnavi se tem să sune la 112 sau să sune un medic atunci când apar complicaţii ale bolii, aşa că preferă să ceară sfaturi şi tratamente pe reţelele de socializare.

Valeriu Gheorghiță, medic infecţionist: Este un fenomen care ia din ce în ce mai mult amploare. Este mult mai uşor şi accesibil să trimiţi un mesaj pe o reţea de socializare şi să ţi se răspundă.

Iată doar un exemplu. Pe Facebook o femeie cere ajutor: "Soţul meu este pozitiv şi ne tratăm acasă. De o săptămână tuşeşte şi expectorează. Nu a avut febra mai mare de 37,8. Dar acum are 38 de grade. Ce se poate face?"

Grav este că a primit mai multe sugestii de tratament.

"Consumaţi multă lămâie şi portocale şi să ia paracetamol de 3 ori pe zi", își dă cu părerea un internaut.

Valeriu Gheorghiță, medic infecţionist: Este foarte greu pentru o persoană care nu are pregătirea necesară să poată să evalueze corect aceşti factori de risc şi să recomande cu atât mai mult un tratament. 

Un medic s-a infectat de la un prieten care a refuzat să meargă la spital să se testeze, deşi avea toate simptomele. Coronascepticul şi-a infectat şi tatăl pe care l-a tratat acasă cu uleiuri miraculoase.

Nicolae Iordache, medic: A zis cum să se ducă, că înseamnă că dacă se duce acum ea trebuie să îşi ia rămas bun de la el, pentru că nu ştie ce se întâmplă. <<L-am supus unui foc încrucişat cu metode vechi şi noi. Acest Y oils, să îi zicem, mi se pare foarte bun pentru cap şi căile respiratorii. Apoi picaturi de oregano oil>>.

În doar câteva zile, bolnavul a ajuns în stare gravă la spital.

Valeriu Gheorghiță, medic infecţionist: Este riscul ca boala de bază, adică infecţia cu SARS-COV-2, să evolueze nefavorabil şi să ajungem să dezvoltăm insuficienţă respiratorie sau alte complicaţii.

Medicii spun că se întâmple acest lucru pentru că oamenii se tem de internare, de condiţiile din spital sau de tratament. Însă acest fenomen nu trebuie încurajat, atrag atenţia specialiştii, şi avertizează că fiecare pacient are o schemă de tratament individuală. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să vă plătiţi vacanţa şi să fie anulată în ultima clipă?

Observator » Sanatate » Medici atrag atenția asupra tratamentelor "după ureche" pentru Covid-19