Video România, la un pas de o a doua epidemie. 120.000 de cazuri şi 18 decese
Gripa aduce România în pragul unei noi epidemii, după cea de rujeolă! Numărul îmbolnăvirilor este în continuă creştere. Doar în ultima săptămână, au fost aproape 7.000 de noi cazuri şi 18 decese. În total, peste 120.000 de oameni au ajuns la spital cu infecţii respiratorii acute. La camerele de gardă, medicii abia fac faţă avalanşei de pacienţi, majoritatea nevaccinaţi.
Temperatură, tuse puternică sau dureri musculare. Sunt principalele simptome care trimit mii de pacienţi în aceste zile la camerele de gardă. Mulţi dintre ei, copiii de doar câţiva ani.
Val de viroze respiratorii în România
"Am temperatură eu", spune Bianca, o fetiţă de doar 4 ani. "La grădiniţă au fost înregistrate două cazuri la ea în grupă. De gripă A. Am evitat să o duc de vineri, însă abia aseară au apărut simptomele", adaugă mama ei.
"A început deodată să facă temperatură şi avea o tuse sâcâietoare.Tuşea încontinuu. Am văzut că avea şi respiraţia mai rapidă. M-a speriat respiraţia aceea mai rapidă", povesteşte o altă mămică.
- Lista antibioticelor care se eliberează în doze de urgenţă, pentru 48 de ore. MS: Sunt cele care duc cel mai...
- Marea greşeală pe care o comit mulţi români, în sezonul virozelor. "Nu ne ajută nici la gripă"
- Boala care a umplut spitalele din țară. În Bihor numărul cazurilor a ajuns la un record, cel mai mare din ultimii...
Mii de cazuri de gripă diagnosticate
Diagnosticul de gripă e pus pe bandă rulantă. Doar în ultima săptămână au fost înregistrate aproape 7.000 de noi cazuri. Cu peste 2.000 mai multe faţă de săptămâna anterioară.
În ultimele zile, 18 oameni au fost ucişi de complicaţiile cauzate de virus, printre ei şi un copil de doar 4 ani. În total, 40 de oameni şi-au pierdut viaţa din cauza gripei. "În municipiul Bucureşti au fost raportate 1.250 de cazuri de gripă, în Cluj 920, iar în judeţele Prahova şi Constanţa peste 400", transmite Andreea Petrescu, reporter Observator.
"Nu avem personal suficient pentru câte cazuri sunt. Cred că suntem acum într-un nivel maxim. Pornind din luna decembrie, sunt foarte multe cazuri şi foarte multe prezentări. Ce este de temut este că uneori pot fi coinfecţii virale, gripă cu alte virusuri. Şi în aceste situaţii, evoluţia poate fi chiar mai severă", a declarat Marcela Ionescu, şefa secţiei de Pediatrie de la Spitalul "Marie Curie".
Şi epidemia de rujeolă face ravagii
În paralel, epidemia de rujeolă face ravagii. De la începutul anului, au fost înregistrate peste 3.700 de cazuri în 36 de judeţe şi Bucureşti. Cazurile tot mai multe de rujeolă şi gripă au un punct comun, avertizează medicii: pacienţii nu sunt vaccinaţi.
"I-ar ajuta în primul rând pe ei, să nu mai sufere şi să nu ajungă să aibă nevoie de spitalizare. Există nişte categorii de risc care, în cazul gripei, beneficiază de prioritate la vaccinare. Şi aici vorbim de copii sub 5 ani, de adulţi peste 65 şi de persoane, ca de obicei, cu comorbidităţi, cu alte boli", spune Simin Florescu, managera Spitalului Victor Babeş.
Cu un total de peste 120.000 de infecţii respiratorii în doar o săptămână, medicii se aşteaptă ca Ministerul Sănătăţii să declare epidemie dacă trendul continuă să fie în creştere. Asta înseamnă că în spitale masca va fi obligatorie, vizitele vor fi mai scurte, iar în cadrul secţiilor se vor izola pacianţii cu viroze. Deja aceste măsuri se aplică în multe unităţi medicale.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰