Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Marea greşeală pe care o comit mulţi români, în sezonul virozelor. "Nu ne ajută nici la gripă"

Speriaţi de virozele si infecţiile respiratorii din ultimele săptămâni, oamenii iau vitamine cu pumnul în speranţa că îi scapă de răceli. Excesul de astfel de suplimente ne poate face însă mai mult rău. Ajută doar atunci când sunt recomandate de medic. 

de Bianca Podosu

la 24.01.2024 , 20:58

Sezonul virozelor şi gripei i-a trimis pe oameni direct în farmacii. Şi nu neapărat pentru medicamente, cât pentru vitamine şi suplimente alimentare. Vitaminele C şi D au fost cele mai cerute.

Vitaminele pot fi şi periculoase

"De la un timp, după 50 de ani, trebuie să iei şi vitamine. Păi dacă sunt vitaminele astea, în alimentaţia asta care e nu prea avem încredere", spune un bărbat. "Dacă mă simt aşa, eu ştiu, puţin ameţită. D-uri, Zinc, Calciu şi sunt efervescente", zice o femeie.

Vezi și

Vitaminele pot ajuta organismul, însă nu previn infectarea şi nici nu tratează. "Nu ne ajută cu diminuarea simptomelor în nicio viroză şi nicio gripă vitaminele", atrage atenţia Eva Cristescu, medic de familie.

Pe acelaşi subiect

Mai mult, excesele pot dăuna. Există afecţiuni unde suplimentele de fier sau calciu, de exemplu, sunt total interzise pentru că pot agrava boala. "Evident, înainte ar trebui să avem un set de analize să vedem dacă într-adevăr avem nevoie de toate vitaminele. Poate să ne ajute să nu avem o formă mai gravă a virozei", spune Andreea Dumitru, farmacist. 

Alimentele pe care e bine să le consumăm

Cele mai benefice surse de vitamină sunt cele naturale, spun specialiştii, adică din alimente. Morcovii, legumele verzi, carnea roşie, peştele dar şi laptele îmbogăţit conţin doza necesară de vitamine benefice pentru funcţionarea normală a organismului. Ele trebuie alternate pe parcursul unei săptămâni pentru a păstra echilibrul de care corpul are nevoie.

"Alimente bogate în fibre şi totodată murăturile în saramură sau produsele fermentate. Glutationul are un rol antioxidant. Îl găsim şi în anumite alimente, în special în legumele de culoare verde. Omega 3 pe care o găsim în peştele gras şi în uleiurile vegetale", recomandă Florin Bălănică, nutriţionist.

Cea mai simplă metodă pentru a întări sistemul imunitar rămâne totuşi o ieşire în aer liber. "Dincolo de alimente şi suplimente, vitamina D, spre exemplu, se poate asimila direct din razele soarelui. Experţii spun că doar 10 minute de expunere la soare ne asigură doza zilnică de vitamina D", mai spune Bianca Podosu, reporter Observator.

Ultimele studii arată că peste 60% dintre români consumă vitamina C, faţă de 46% cât este media europeană. 

Bianca Podosu Like

10 ani a durat să ajung aici, în locul în care am simțit că trebuie să fiu din totdeauna. Am început un curs la IMA, dar nu am reușit să îl termin pentru că în viața mea apăruse primul copil.

Comentarii


Întrebarea zilei
Primiţi prime sau alte beneficii de la angajator, de sărbători?
Observator » Sănătate » Marea greşeală pe care o comit mulţi români, în sezonul virozelor. "Nu ne ajută nici la gripă"