Antena Meniu Search
x

Video România, pe cale să aducă din Cuba revoluţionarul vaccin anti-cancer. Rezultate promiţătoare pentru bolnavii până în 60 de ani

Un vaccin revoluţionar împotriva cancerului de plămâni ar putea ajunge în România din Cuba. Guvernul a semnat un act de colaborare, un pas important care dă speranţe miilor de bolnavi. În România sunt diagnosticate în fiecare an peste 45.000 de cazuri noi de cancer pulmonar. 

de Redactia Observator

la 24.03.2022, 19:41

Vezi și

Documentul aprobat de Guvernul României prevede colaborarea între ţara nostră şi Cuba pentru asistenţă medicală, servicii de sănătate publică, prevenirea unor boli, printre care şi cancerul, dar şi autorizarea unor medicamente. Cimavax, un vaccin tratament revoluţionar pentru cancerul pulmonar pe care Cuba îl are încă din 2011, ar putea ajunge şi la noi. 

"În anul 2018, doctora mea de familie, fiind diagnosticată cu un cancer la plămâni în stare destul de avansată şi operată ... am mers cu ea în Cuba. Tratamentul a fost injectabil, era vorba de un gen de vaccin. (n.r. Costa) în jur de 4-5.000 de euro, tratamentul şi staţionarea în clinică", povesteşte Iancu Caracota.

Eficienţa vaccinului împotriva cancerului pulmonar

Într-un studiu clinic efectuat pe bolnavi de cancer la plămâni, rezultatele au arătat că este eficient pentru pacienții de până în 60 de ani. Doi minişti ai României au început în 2018 negocierile pentru ca vaccinul să ajungă în România.  

Pe acelaşi subiect

"Acceptul de a aduce în România antidotul pentru cancer şi mai mult, să se accepte ca în România să fie produs. Am cerut în primă fază să ni se spună exact dacă au nevoie de un număr de doctori în plus, anumite materii prime pe care ei le folosesc, să ai un anumit număr de câteva zeci de mii de doze în România. Au fost de acord", spune Orlando Teodorovici, fost ministru al Finanţelor. "Exista posibilitatea importului de know-how, adică să-l producem noi, noi fiind ţară membră UE. Iar vizavi de import, se putea discuta cu Agenţia Europeană", explică Sorina Pintea, fost ministru al Sănătăţii.  

Bolnavii de cancer resimt nevoia unui nou tratament

Atât bolnavii din România cât şi specialiştii spun că este mare nevoie de un tratament nou pentru această afecţiune, mai ales că diagnosticarea se face foarte târziu. "De ce noi, pacienţii români, să nu avem acces? Ne apropiem de cifra de 10.000 de pacienţi pe an şi este în creştere, cancerul pulmonar a avut în ultimii 10 ani o creştere importantă", mărturiseşte Vasile Barbu, președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților din România. "Nu numai că pandemia a redus diagnosticarea cu 35-45%, avem şi foarte puţini specialişti în depistarea acestui cancer bronhopulmonar", a precizat Cezar Irimia, președinte Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România.

"Presupune o colaborare în domeniul medical, în domeniul producţiei farmaceutice. Dânşii au anumite experienţe în domeniul produselor biologice. Vor constitui baza unei discuţii, trebuie să avem o discuţie aplicată. Eu am un avantaj, sunt membru al grupului de prietenie România-Cuba, pot să apelez şi la procedurile parlamentare care să ducă la concretizarea unui acord", a declarat Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii.

Cancerul de plămâni, cel mai răspândit în România

În România sunt diagnosticate în fiecare an peste 45.000 de cazuri noi de cancer pulmonar. Maladia ocupă primul loc, cu 20% din numărul total de cancere din România. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Sanatate » România, pe cale să aducă din Cuba revoluţionarul vaccin anti-cancer. Rezultate promiţătoare pentru bolnavii până în 60 de ani