Antena Meniu Search
x

Curs valutar

România va modifica valabilitatea certificatului Covid, în acord cu restul Uniunii Europene. Cine trebuie să îşi facă doza booster

Deşi Ministerul Sănătăţii a anunţat ieri că nu a intervenit nicio modificare în ceea ce priveşte valabilitatea certificatului electronic COVID-19 la intrarea pe teritoriul naţional, Alexandru Rafila a precizat în şedinţa de Guvern de miercuri că România va adopta cât de curând noile norme europene în ceea ce priveşte traversarea frontierei.

de Redactia Observator

la 02.02.2022 , 12:49

Cei care vor intra în România vor trebui să aibă certificat verde valabil
Cei care vor intra în România vor trebui să aibă certificat verde valabil - Shutterstock

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, în legătură cu certificatul digital COVID necesar pentru traversarea frontierei de stat a României, că "în cursul acestei săptămâni, într-un timp foarte scurt va fi adoptat, există încă câteva avize care trebuie luate".

"Apropo de certificatul digital COVID necesar pentru traversarea frontierei de stat a României, în cursul acestei săptămâni, într-un timp foarte scurt va fi adoptat, există încă câteva avize care trebuie luate şi aici sigur că rămâne ca Guvernul să emită o ordonanţă care să stabilească şi pe teritoriul României, aşa cum este şi în restul Uniunii Europene.

În interior, probabil că vom lua o decizie ulterioară, de comun acord, care să fie favorabilă controlului pandemiei şi bineînţeles funcţionării activităţii economice şi sociale", a explicat Alexandru Rafila.

Articolul continuă după reclamă

Ministerul Sănătăţii (MS) preciza, marţi, că, în acest moment, nu a intervenit nicio modificare în ceea ce priveşte valabilitatea certificatului electronic COVID-19, la intrarea pe teritoriul naţional. După ce România va adopta Decizia 2021/1073, va aplica aceleaşi reglementări cu celelalte state membre. Abia de atunci, cei care vor dori să intre în România şi care au mai mult de 270 de zile de la  încheierea schemei de vaccinare vor trebui să îşi facă doza booster pentru ca certificatul de vaccinare să fie recunoscut. Totodată, cei care călătoresc în Uniunea Europeană ar putea avea nevoie de doza booster, dacă statul vizitat a aplicat deja noua normă europeană.

Pe acelaşi subiect

Ce spun normele europene

Potrivit unui comunicat al CE, statele membre trebuie să accepte certificatele de vaccinare pentru o perioadă de 270 de zile (9 luni) de la finalizarea seriei de vaccinare primară. În cazul vaccinurilor cu doză unică, aceasta înseamnă 270 de zile de la prima și unica administrare.

În cazul vaccinurilor cu două doze, aceasta înseamnă 270 de zile de la administrarea celei de a doua doze sau, pentru persoanele vindecate de COVID-19, 270 de zile de la prima și unica administrare, în funcție de strategia națională de vaccinare.

Conform normei europene, măsura se aplică în cazul călătoriilor în cadrul UE. Statele membre pot aplica reguli diferite de folosire a certificatului digital în contextul domestic, dar sunt invitate să se alinieze perioadei de acceptanţă stabilită la nivelul UE.

Secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, anunţa că România se va alinia „curând” regulii europene care prevede că certificatul verde de vaccinare COVID îşi pierde valabilitatea la nouă luni de la completarea schemei de vaccinare dacă posesorul acestuia nu face şi doza booster.

Certificatele verzi nu vor fi considerate, deocamdată, expirate în țară

Cine a făcut ultima doză de vaccin cu mai mult de nouă luni în urmă va pierde dreptul de a călători în Uniunea Europeană în baza certificatului verde. Pentru ca documentul să fie reînoit, este nevoie şi de doza booster.  În interiorul ţării, certificatele verzi nu vor fi considerate, deocamdată, expirate. 

În plus, autoritățile au desfiinţat și lista țărilor cu risc epidemiologic. Acel semafor roșu, galben, verde al statelor în funcție de care se decide dacă o persoană stă sau nu în carantină. Condiția este ca cei care călătoresc să fie vaccinați, trecuți prin boală ori testați negativ.

Sunt veşti bune şi pentru cei care nu au certificat verde. Persoanele care nu nu sunt imunizate, nu au trecut prin boală ori nu sunt testate vor sta în carantină mai puţin, doar cinci zile, nu zece zile. Sunt şi excepţii aici, cum este cazul lucrătorilor transfrontalieri şi al copiilor mai mici de 12 ani.

O altă noutate: tot de la 1 februarie, există o carantină standard la nivel naţional pentru cei care sunt contact direct, indiferent dacă sunt vaccinaţi sau nu. Vor sta izolaţi timp de cinci zile. Iar cei care au fost infectaţi cu COVID-19 în ultimele 90 de zile scapă de carantină.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

Întrebarea zilei
Aţi avea încredere să cumpăraţi o locuinţă nouă cu criptomonede?
Observator » Sănătate » România va modifica valabilitatea certificatului Covid, în acord cu restul Uniunii Europene. Cine trebuie să îşi facă doza booster