De ce sunt românii reticenți să poarte masca de protecție. Psihanalistul Alina Iliescu: "Ni se trage din comunism"
Observăm cu toții în jurul nostru cât de diferiți suntem și cât de diferit reacționăm în fața acestei situații inedite cu care se confruntă omenirea - virusul SARS-CoV-2. Fiecare are o părere, unii cred, alții deloc. Unii, însă, au trecut prin momente extrem de dificile. Psihanalistul Alina Iliescu ne explică de ce sunt românii reticenți să poarte masca de protecție.
- Alina Iliescu consideră că românii au tendința de a fi mai rebeli
- Modul în care ne comportăm în pandemie, influențat de perioada comunistă
- Cele mai importante știri ale zilei, la Observatorul orei 19
"Noi psihologii, avem o anumită vorbă, că totul ni se trage din copilărie. Din păcate, acest lucru ni se trage din comunism, nu din copilărie. În comunism cumva eram obligați să gândim la fel, să ne comportăm la fel, să purtăm aceleași lucruri și eram urmăriți, tot timpul eram monitorizați, nu cumva să spunem ceva care ar fi greșit. Trebuia să facem exact ce ni se spune și din acest motiv suntem mult mai rebeli și avem tendința să nu avem încredere în autorități, suntem mult mai sceptici, un popor mai paranoic dacă putem spune acest lucru", a explicat Alina Iliescu.
"Când aflat o astfel de veste, despre virus, prima dată a fost într-o altă țară, foarte departe de noi, am fost relaxați, când a ajuns la noi am început să ne panicăm încet încet, a fost și acest lockdown și am fost obligați să stăm în casă. Cât am stat în casă am început să ne facem foarte scenarii. Imediat, aceste scenarii au avut un impact. Am făcut debandadă în supermarket, am cumpărat tot ce puteam cumpăra, simțeam nevoia să relaxăm această anxietate, această frică, această panică pe care o simțeam, nimeni nu știa ce să ne spună", a mai spus psihanalistul Alina Iliescu, la Observator.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰