Antena Meniu Search
x

S-au schimbat simptomele în noul val COVID-19. Medic de la ATI Floreasca: "Durerea în gât nu mai este atât de frecventă"

Peste 7.500 de persoane au fost confirmate ca fiind infectate cu coronavirus în ultimele 24 de ore în România, care începe să simtă efectele valului şase covid. Actualele variante ale viruslui s-au schimbat, iar medicii atrag atenţia că s-au schimbat şi simptomele.

de Redactia Observator

la 19.07.2022, 16:38

Durerea de gât nu mai este atât de frecvent întâlnită în cazul noilor variante covid
Durerea de gât nu mai este atât de frecvent întâlnită în cazul noilor variante covid - Shutterstock

Doctorul Radu Ţincu, medic primar ATI la Spitalul Floreasca, spune că actualele variante ale virusului SARS-CoV-2 s-au schimbat și mai mult în simptomatologie, nu doar în structură.

"Dacă discutăm de varianta Omicron, într-adevăr, durerea de gât a fost simptomul preponderent. De ce acest lucru? Pentru că Omicron se multiplica la nivelul faringelui, nu mai cobora atât de profund în căile aeriene așa cum o făcea varianta Delta, care producea o bronhopneumonie virală.

Variantele de după Omicron, cele pe care le avem în prezent, s-au schimbat și mai mult în simptomatologie. Durerea de gât nu mai este atât de frecventă, însă febra, durerea de cap, durerile musculare se pare că sunt simptome mai asociate acestor noi variante virale.

Ceea ce în schimb am pierdut, am pierdut acele simptome asociate gustului și mirosului. Astăzi, variantele circulante nu mai produc decât în cazuri extrem de rare pierderea gustului sau a mirosului”, a declarat Radu Țincu la B1tv.ro.

Pe acelaşi subiect

Centaurus, noua subvariantă Covid supercontagioasă. Virusologii se anunță îngrijorați

Specialiștii în virusologie şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la apariţia unei alte variante Omicron care se răspândeşte rapid, una care câştigă rapid teren în India şi a ajuns deja în Marea Britanie. 

Varianta BA.2.75 – supranumită „Centaurus” – a fost detectată pentru prima dată în India la începutul lunii mai. Aici numărul cazurilor a crescut de atunci abrupt – şi aparent mai rapid decât cele ale variantei extrem de transmisibile BA.5 , care este prezentă şi în India şi înlocuieşte rapid varianta BA.2 dominantă anterior în multe ţări, transmite The Guardian.

De atunci, cazurile de BA.2.75 au fost detectate şi în alte 10 ţări, inclusiv Marea Britanie, SUA, Australia, Germania şi Canada.

Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) a desemnat-o „variantă aflată în monitorizare” la 7 iulie, ceea ce înseamnă că există unele indicii că ar putea fi mai transmisibilă, dar dovezile sunt slabe.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Sanatate » S-au schimbat simptomele în noul val COVID-19. Medic de la ATI Floreasca: "Durerea în gât nu mai este atât de frecventă"