Antena Meniu Search
x

Video Şcoala de asistenţi medicali s-ar putea face doar cu bacalaureat

Este un proiect iniţiat de un deputat, medic la Spitalul din Arad. Iniţiativa este aplaudată în special de asistenţii care au făcut o facultate. Ei spun că până acum erau discriminaţi, pentru că erau plătiţi la fel ca cei care au trecut mai rapid prin şcoală.  

de Redactia Observator

la 27.03.2022, 11:29

Vezi și

Bogdana Latif este asistentă medicală la secţia de ATI a spitalului Filantropia, din Bucureşti şi practică această meserie de 26 de ani. 

Bogdana Latif, asistentă medicală: Am prins ultima generaţie chiar de liceu sanitar. Am urmat şi cursuri de studii superioare, cursurile unei facultăţi de asitenţă medicală care au durat patru ani 

Consideră că este foarte important ca persoanele care practică această meserie să ştie atât Limba Română cât şi matemetica, probe obligatorii la examenul de bacalaureat. 

Bogdana Latif, asistentă medicală: Trebuie să ştii să conversezi cu pacientul, noi lucrăm mult cu medicamente, cu fracţii de medicamente, nu la toţi pacienţii administrezi aceleaşi doze de medicamente, trebuie să ştii cum să le împarţi. Din cauza asta matematica este o ramură importantă şi Limba Română este cea mai importantă, dacă nu ai capacitatea de a înţelege şi de a explica pacientului anumite lucruri în privinţa cărora el are nedumeriri, e greu dacă nu-ţi găseşti cuvintele în vocabular.

Pe acelaşi subiect

Asistentele medicale care au făcut o facultate spun că era necesar să se facă o diferenţă între angajaţi, în funcţie de nivelul studiilor.  

Magda Nicolae, SANITAS Bucureşti: Este o discriminare pentru că ajungi să faci o facultate, iar din punct de vedere al salariului şi al manevrelor pe care le faci în spital, faci aceeaşi muncă şi eşti plătit diferit. 

Iniţiatorul proiectului crede că bacalaureatul trebuie să fie o etapă importantă în parcursul profesional al unui asistent medical şi vrea să fie schimbată modalitatea de acreditare a scolilor postliceale sanitare. 

Adrian Wiener, iniţiator: Sunt şcoli sanitare care funcţionează în oraşe care nu au spitale 

Acum, numai în Municipiul Bucureşti sunt 11 şcoli postliceale sanitare private care primesc absolvenţi de liceu fără diplomă de bacalaureat. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-aţi donat mobila, hainele sau electrocasnicele pe Facebook?

Observator » Sanatate » Şcoala de asistenţi medicali s-ar putea face doar cu bacalaureat