Video

Şefii companiilor Pfizer şi Moderna anunţă că sunt şanse mari să avem nevoie şi de a treia doză. La cât timp ar trebui administrată

De Alexandra Marin.
Publicat: 16.04.2021, 20:31.
Actualizat: 16.04.2021, 20:33

Cine s-a vaccinat deja cu ambele doze, nu a scăpat complet de griji. Şefii companiilor Pfizer şi Moderna spun că cel mai probabil vom avea nevoie şi de o a treia doză, la cel mult un an de la imunizare. Şi asta pentru a ne proteja împortiva noilor tulpini.

Vestea bună e că după rapel ne-am putea relaxa aproape un an, vestea mai puţin bună e că la 12 luni am putea avea nevoie de o a treia doză de vaccin, anunţă directorul companiei Pfizer.

Albert Bourla, CEO Pfizer: Probabil va fi nevoie de o a treia doză, undeva între 6 şi 12 luni, iar începând de acolo va exista o vaccinare anuală, dar toate acestea trebuie confirmate. Noile tulpini vor juca un rol cheie.

Citește și:

Şi compania Moderna ia în calcul o a treia doză.

Stephane Bancel, CEO Moderna: Vreau să mă asigur că aceste vaccinuri care sporesc imunitatea vor fi disponibile în toamnă ca să putem proteja oamenii atât la toamnă, cât şi iarna următoare.

Anthony Fauci, epidemiolog şef: Trebuie să păstrăm deschisă posibilitatea că am putea fi nevoiţi să oferim oamenilor doze de vaccin intermediare pentru a spori imunitatea.

Vaccinul anticovid ar putea deveni aşadar precum antigripalul, anual.

Ce spun oamenii despre o a treia doză

''Facem de câte ori e nevoie. Facem.

Nu vă descurajează în vreun fel?

Nu am avut niciun simptom până la urmă.''

''Aşa o să facem, ca să ne fie bine. Asta e singura şansă ca să nu mai purtăm măşti. Măcar de atât să scăpăm.''

''E ceva cu care suntem obişnuiţi de la vaccinul antigripal.''

În România, primul rapel a fost efectuat pe data de 17 Ianuarie. Dacă ipotezele companiilor farmaceutice se confirmă, asta înseamnă că începând cu luna Iulie, atunci când se împlinesc 6 luni de la prima vaccinare completă, am putea avea şi primii români cărora să li se administerze cea de-a treia doză de vaccin.

Adrian Marinescu, epidemiolog: Vorbim de o posibilitate sau o ipoteză de lucru, nu ceva care se va întâmpla. Şi ne-am dori să nu se întâmple. Trebuie să vedem ce se va întâmpla în toamnă şi cât de mult reuşim să închidem circuitul.

1,5 milioane de români au fost vaccinaţi până acum cu ambele doze. De acum, pe platforma de programare se pot vedea poziția în lista de așteptare și capacitatea de vaccinare a centrelor.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.