Mai multe centre de vaccinare AstraZeneca vor fi transformate în centre Pfizer. Florin Cîţu: Vom avea şi centre drive-thru
Premierul Florin Cîţu a anunţat, vineri, la Cluj, că vor fi înfiinţate centre de vaccinare de tip drive thru, unde va fi folosit serul Pfizer. De asemenea, premierul a mai anunţat că mai multe centre AstraZeneca vor fi transformate înc entre Pfizer, astfel că se va ajunge la o capacitate de vaccinare de 120.000 de doze pe zi.
Premierul Florin Cîţu spune că tot ce mai rămâne de făcut este ca românii se se înscrie în platforma de vaccinare. „Avem dozele, ne-am ocupat să avem vaccin, avem centre de vaccinare, acum românii dacă vor să revenim şi trebuie să revenim la normal, trebuie să se înscrie şi să se vaccineze. Aş vrea să vă anunţ că începem să avem exact dozele pe care le tot anunţam şi numărul de doze, acum trebuie lumea să vină să se înregistreze să se vaccineze”, a declarat Cîţu.
Florin Cîțu a afirmat că în zilele următoare vor apărea câteva modificări, în special în privința centrelor care foloseau vaccin AstraZeneca. „În primul rând, vom da posibilitatea de a avea centre de vaccinare cu Pfizer drive thru, deci lumea deja ştie ce înseamnă acest lucru. Se va face în perioada următoare, ştiu că se va începe probabil la Bucureşti, dar sunt sigur că şi la Cluj va fi un centru în perioada următoare. Vom creşte fluxul zilnic de la 72 la 96, ceea ce înseamnă iarăşi - creşte viteza de vaccinare.
Vom transforma mai multe centre AstraZeneca în centre Pfizer pentru a permite mai multor cetăţeni să se vaccineze şi vom permite companiilor, operatorilor economici, să aibă centre de vaccinare unde vom furniza vaccin în funcţie de zonă ş.a.m.d.", a declarat Cîţu.
Câte vaccinuri se pot face în România
- De astăzi, vaccinarea cu AstraZeneca se poate face fără programare în centrele care au locuri disponibile
- Străinii cu drept de ședere în România și românii vaccinați cu prima doză în străinătate pot face rapelul...
- CEO-ul Pfizer anunţă că ar putea fi necesară şi a treia doză de vaccin Covid, apoi vaccinare anuală
Premierul a reiterat că s-a ajuns la o capacitate de vaccinare de 115.000 de doze pe zi. „Vom ajunge la 120.000 de doze pe zi, avem dozele, ne-am ocupat să avem vaccin, avem centre de vaccinare, acum românii dacă vor să revenim şi trebuie să revenim la normal, trebuie să se înscrie şi să se vaccineze. Este singura soluţie în acest moment de a ieşi din pandemie. Vrem în această vară să ne bucurăm de concediu, vrem să revenim la o viaţă normală, trebuie să ne vaccinăm, avem aceste două luni... am spus la 1 iunie este prima bornă, trebuie să atingem acea ţintă de 5 milioane de persoane vaccinate, am discutat cu sectorul HoReCa care a spus că îşi va vaccina tot personalul, deci operatorii economici vor să se vaccineze, avem dozele, dar e nevoie şi de cetăţeni să se înregisteze şi să se vaccineze ca să putem să avem o vară normală, să revenim la normalitate", a conchis Cîţu.
2.471.779 de persoane au fost vaccinate până acum anti-Covid în România, potrivit Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV). În România, campania de imunizare a populaţiei a început de pe data de 27 decembrie 2020. Cele trei vaccinuri folosite în prezent sunt Pfizer BioNTech, Moderna şi Oxford-AstraZeneca.
Vaccinarea din România a stat sub semnul controverselor şi atunci când vine vorba despre administrarea unuia dintre serurile disponibile, în condiţiile în care mai multe state au suspendat imunizarea cu vaccinul AstraZeneca. Decizia a venit pe fondul unor rapoarte privind apariţia unor cheaguri de sânge la unele persoane care au primit acest vaccin. Compania AstraZeneca a declarat că nu există dovezi științifice ale vreunei legături între vaccinul său împotriva coronavirusului și respectivele decese. Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare, a anunțat că numărul celor care-și anulează programarea este mai mic decât al celor care se programează, în ciuda tuturor circumstanţelor.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰