Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Semnul de pe unghie care poate sugera apariţia cancerulului. Simptomele care nu trebuie ignorate

Melanomul este cel mai periculos tip de cancer de piele, iar o formă mai puțin cunoscută, dar la fel de gravă, este melanomul de unghie. Deși mai rar întâlnit, acest tip de melanom poate fi foarte agresiv, deoarece adesea trece neobservat și este confundat cu leziuni banale ale unghiei.

de Redactia Observator

la 16.09.2024 , 14:59

- Shutterstock

Melanomul de unghie, cunoscut și sub denumirea de melanom unghial, se dezvoltă din matricea unghială și afectează patul și lama unghială. „Melanomul de unghie reprezintă aproximativ 1% din toate cazurile de melanom și este adesea diagnosticat târziu, deoarece simptomele sale pot fi ușor confundate cu alte afecțiuni mai puțin grave, cum ar fi hematoamele sau infecțiile unghiale”, explică dr. Alexandra Zota, primar dermatolog.

Melanomul de unghie. Semne şi simptome

Unul dintre primele semne ale melanomului unghial este apariția unei linii sau dungi maronii sau negre sub unghie, cunoscută sub denumirea de „melanonichie”. Aceasta poate fi confundată cu o lovitură sau cu o simplă ciupercă a unghiei.

Articolul continuă după reclamă

Dr. Zota subliniază că orice schimbare a culorii unghiei care persistă sau se extinde ar trebui să ridice semne de întrebare și să fie evaluată de un dermatolog.

Alte semne care ar putea indica prezența unui melanom de unghie includ:

  • Unghia poate deveni mai groasă sau poate începe să se deformeze pe măsură ce melanomul se dezvoltă.
  • Unele persoane pot experimenta durere sau sângerare la nivelul unghiei afectate.
  • Dacă pigmentul întunecat începe să se extindă către pielea din jurul unghiei (cunoscut ca „semn Hutchinson”), acesta este un semnal de alarmă major.

De ce este important să nu ignorăm aceste semne

„Această formă de melanom are o rată de supraviețuire mai scăzută în comparație cu alte tipuri de melanom, în mare parte din cauza diagnosticării tardive. Tocmai de aceea e important să ne reamintim că în cancerul de piele, o simplă privire poate face diferența între viață și moarte. Din păcate, mulți pacienți ajung la medic abia în stadii avansate, când tratamentul este mult mai complicat”, adaugă medicul.

Dacă observați orice schimbare neobișnuită a unghiei, primul pas este să consultați imediat un dermatolog. „Nu ignorați niciun semn sau simptom care persistă mai mult de câteva săptămâni. Este mai bine să fiți precauți și să verificați decât să riscați o întârziere în diagnosticare”, subliniază dr. Alexandra Zota.

Diagnosticul precoce este esențial pentru a îmbunătăți prognosticul melanomului unghial. Un dermatolog poate efectua o examinare detaliată a unghiei și, dacă este necesar, o biopsie pentru a confirma prezența melanomului.

„Tratamentul pentru melanomul de unghie variază în funcție de stadiul bolii, dar poate include îndepărtarea chirurgicală a unghiei și a țesutului afectat, urmată de tratamente adiționale dacă melanomul s-a răspândit”, mai explică specialistul.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Aţi fost victima unei încercări de fraudare?
Observator » Sănătate » Semnul de pe unghie care poate sugera apariţia cancerulului. Simptomele care nu trebuie ignorate