Antena Meniu Search
x

A început sezonul căpușelor. Plimbările în parc sau în pădure pot fi neplăcute

Mare atenţie în această perioadă la plimbările în aer liber! În parcuri, în pădure sau chiar în faţa blocului pândesc inamici periculoşi: căpuşele. Medicii spun că este vital să ştiţi cum trebuie intervenit în primele ore de la muşcătură.

De Redactia Observator la 05.04.2019, 21:05
Vezi și

Mare atenţie în această perioadă la plimbările în aer liber! În parcuri, în pădure sau chiar în faţa blocului pândesc inamici periculoşi: căpuşele. Medicii spun că este vital să ştiţi cum trebuie intervenit în primele ore de la muşcătură.

Oricât de plăcut ar fi să vă relaxaţi pe iarbă în parcuri, evitaţi acest lucru în această perioadă. Sau luaţi-vă câteva măsuri de precauţie. E important sa nu ne plimbam desculti pe iarba verde, sa nu se asezam pe jos fie ca punem patura sau nu, si sa purtam sosete inalte.

Iar când vă întoarceţi acasă, este foarte important să vă examinaţi atent, spun speialiştii. Puteţi încerca şi măsuri speciale de protecţie, mai ales pentru copii

(Reporter): Cum ați extras capușa? Dumneavoastră sau ati mers la medic?

(Femeie): A extras-o sotul. Cu mâna!

Total greşit, spun medicii care recomandă ca această procedură să fie făcută doar în cabinetele specializate. 

Marian Fâşie, medic pediatru: Daca incercam noi sa scoatem capusa fara mijloace adecvate, penseta, si asa riscam sa lasam capul capusei acolo si de aceea recomandarea mea e sa fie scoasa profesional de un asistent de chirurgie care o va scoate sigur integral.

Cu cât căpuşa stă mai mult timp ataşată de piele, cu atât creşte riscul ca aceasta să transmită boli grave. Lyme, de exemplu, apare în 16 ore de la muşcătură. Netratată, infecţia poate afecta articulaţiile, inima şi sistemul nervos. „Boala cu 1000 de feţe" nu are însă simptome specifice: dureri de cap, febră, tulburări de somn. Ceea ce o face greu de depistat. 

Marian Fâşie, medic pediatru: În situatia in care exista infectie cu această bacterie in jurul zonei de intepatură, apare la distanta de cativa milimetri, ca un cerc care reprezinta inmultirea bacteriei si crearea acestui cerc care e centrat de ciupitura de insectă.

Dacă leziunea provocată este profundă, medicii recomandă un tratament de 3 zile cu antibiotice. În Capitală, autorităţile au început deja să facă dezinsecţie în parcuri. De obicei, aceste tratamente pentru combaterea căpuşelor erau aplicate în perioada mai-iunie. În ultimii şapte ani, peste 6.500 de români au ajuns la spital cu înţepături de căpuşă. Dintre aceştia, 98 au fost diagnisticaţi cu boala Lyme. 

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Sanatate » A început sezonul căpușelor. Plimbările în parc sau în pădure pot fi neplăcute