A început sezonul căpușelor. Plimbările în parc sau în pădure pot fi neplăcute
Mare atenţie în această perioadă la plimbările în aer liber! În parcuri, în pădure sau chiar în faţa blocului pândesc inamici periculoşi: căpuşele. Medicii spun că este vital să ştiţi cum trebuie intervenit în primele ore de la muşcătură.
Mare atenţie în această perioadă la plimbările în aer liber! În parcuri, în pădure sau chiar în faţa blocului pândesc inamici periculoşi: căpuşele. Medicii spun că este vital să ştiţi cum trebuie intervenit în primele ore de la muşcătură.
Oricât de plăcut ar fi să vă relaxaţi pe iarbă în parcuri, evitaţi acest lucru în această perioadă. Sau luaţi-vă câteva măsuri de precauţie. E important sa nu ne plimbam desculti pe iarba verde, sa nu se asezam pe jos fie ca punem patura sau nu, si sa purtam sosete inalte.
Iar când vă întoarceţi acasă, este foarte important să vă examinaţi atent, spun speialiştii. Puteţi încerca şi măsuri speciale de protecţie, mai ales pentru copii
(Reporter): Cum ați extras capușa? Dumneavoastră sau ati mers la medic?
- Șapte persoane au murit în SUA, iar alte trei au rămas cu handicap, după tratamentul cu un medicament anti-Alzheimer
- Trend periculos pe TikTok: Copii de la vârste tot mai fragede folosesc creme anti-îmbătrânire şi cosmetice...
- România, pe primul loc în Europa la obezitate. Ce înseamnă această realitate și cum o putem schimba
- Din România, direct în biohacking-ul de top cu Dave Asprey: Senatul Științific al FDVDR lansează o provocare cu...
- Dieta "minune" care prelungeşte viaţa. Ce trebuie să mănânci ca să ajungi sănătos la 70 de ani
(Femeie): A extras-o sotul. Cu mâna!
Total greşit, spun medicii care recomandă ca această procedură să fie făcută doar în cabinetele specializate.
Cu cât căpuşa stă mai mult timp ataşată de piele, cu atât creşte riscul ca aceasta să transmită boli grave. Lyme, de exemplu, apare în 16 ore de la muşcătură. Netratată, infecţia poate afecta articulaţiile, inima şi sistemul nervos. „Boala cu 1000 de feţe" nu are însă simptome specifice: dureri de cap, febră, tulburări de somn. Ceea ce o face greu de depistat.
Dacă leziunea provocată este profundă, medicii recomandă un tratament de 3 zile cu antibiotice. În Capitală, autorităţile au început deja să facă dezinsecţie în parcuri. De obicei, aceste tratamente pentru combaterea căpuşelor erau aplicate în perioada mai-iunie. În ultimii şapte ani, peste 6.500 de români au ajuns la spital cu înţepături de căpuşă. Dintre aceştia, 98 au fost diagnisticaţi cu boala Lyme.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰