Antena Meniu Search
x

Telenovela testelor de salivă din școli. Alexandru Rafila: Rata rezultatelor fals pozitive este surprinzător de mare

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a apreciat miercuri că rata testelor de salivă fals pozitive este "surprinzător de mare", dar a adăugat că acest lucru ar putea fi determinat de faptul că oamenii nu sunt obişnuiţi să lucreze cu ele.

de Redactia Observator

la 08.12.2021, 17:41

Rafila: Rata testelor de salivă fals pozitive, surprinzător de mare. Cred că sunt probleme în obişnuinţa de a le utiliza
Alexandru Rafila - Inquam Photos / Octav Ganea

Precizările au fost făcute în cadrul unei conferinţe de presă, la Palatul Victoria, în contextul în care din 38 de teste 16 au fost confirmate. "Pentru mine surprinzător de mare rata de teste fals pozitive. Testele fals negative - acolo înţeleg, dar pentru testele fals pozitive nu prea înţeleg. Cred că mai sunt încă probleme în obişnuinţa de a lucra cu aceste teste şi chiar de a le interpreta. Ele au un interval, de exemplu, de citire a rezultatului între 15 şi 30 de minute. Vă dau un exemplu concret: dacă depăşeşti intervalul de 30 de minute şi apare linia aceea, el de fapt nu este un test pozitiv, dar poate că părinţii încă nu ştiu. Sunt lucruri care mai trebuie studiate. Oricum, faptul că totuşi am găsit nişte persoane pozitive, nişte copii pozitivi, înseamnă 16 copii care nu au mai transmis boala colegilor lor şi lucrul ăsta este foarte important", a spus Rafila.

La rândul lui, secretarul de stat Raed Arafat a declarat că loturile pentru testele de salivă din şcoli sunt deja contractate şi se aşteaptă livrări, fiind distribuite după metodologia Ministerului Educaţiei şi a precizat că nu ştie dacă s-au distribuit sau când vor fi distribuite, fiind vorba de achiziţii făcute de ONAC, iar implementarea se face de IGSU. ”Există, din păcate, situaţii de întârzieri de livrare din partea unor firmele, unele firme pentru că nu pot să mai continue contractul..(..) Nu e vina IGSU în acest context, dar încercăm cât mai repede să aducem cât mai repede şi să continuăm livrările către inspectoratele şcolare”, a mai spus Raed Arafat. 

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat, marţi, că au fost confirmate PCR un număr de 16 cazuri dintre cele identificate pozitiv prin teste pe bază de salivă în cursul zilei de luni. Alte 22 de cazuri au fost infirmate, iar pentru restul se aşteaptă încă rezultatele.

Telenovela testelor de salivă în şcoli

Pe acelaşi subiect

Mult aşteptatele teste de salivă dau cu virgulă. După prima zi de testare, 86 de elevi au fost depistaţi pozitiv. Jumătate dintre ei au făcut şi testele PCR care, culmea, au arătat altceva decât testele de salivă. 22 au primit rezultat negativ, deși la testul de la școală au ieșit pozitivi. Alți 16 au fost pozitivi, la fel ca la testul pe bază de salivă.

Este motivul pentru care asociaţiile de părinţi cer renuntarea la aceste teste pe bază de salivă, care mai mult îi derutează. Rezultatele lor nu sunt concludente. În plus, există deja și o plângere penală vizavi de această situație. Între timp, următorul lot urmează să ajungă în şcoli, aşa cum a fost promisiunea autorităţilor. 

În plus pe lângă regulile laxe de la școală la școală în privința procedurilor, sunt și cazuri de elevi care au început să vândă testele. Anunţurile de pe platformele de vânzări au explodat în ultimele zile.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri politice » Telenovela testelor de salivă din școli. Alexandru Rafila: Rata rezultatelor fals pozitive este surprinzător de mare