Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Situaţie disperată la Iaşi. Spitalul de Boli Infecţioase e într-un moment critic: "Mai avem oxigen pentru 5 ore". 50 de butelii de oxigen, aduse de la Suceava

Spitalul Clinic de Boli Infecţioase din Iaşi, de care aparţine şi unitatea modulară de la Leţcani, mai are oxigen medicinal pentru câteva ore după care, în după amiaza zilei de duminică, medicii vor nevoiţi să le administreze pacienţilor oxigen medical. O circulară emisă de autorităţi în urmă cu câteva zile permite folosirea oxigenului medical la pacienţi, pentru depăşirea crizei pe care o traversează sistemul sanitar, notează news.ro.

de Redactia Observator

la 31.10.2021 , 16:08

Situaţie disperată la Iaşi. Spitalul de Boli Infecţioase e într-o situaţie critică: "Mai avem oxigen pentru cinci ore"

UPDATE: 50 de butelii de oxigen, împrumutate din Suceava

Conducerea DSP Iași a anunțat că duminică 50 de butelii de oxigen au fost împrumutate de la Spitalul Județean din Suceava pentru a acoperi necesarul unităților medicale din Iași. Reprezentanții DSP Iași că „încă de săptămâna trecută au apărut disfuncționalități în ceea ce privește asigurarea continuității aprovizionării cu oxigen la nivelul cerințelor”, notează Mediafax.

Pentru a diminua riscul apariției unei situații în care pacienților să nu li se poată furniza necesarul de oxigen, Centrul Național de Coordonare și Conducere a Intervenției a emis o circulară prin care se precizează că oxigenul produs de concentratoare de oxigen care se încadrează în categoria dispozitivelor medicale reglementate de H.G. 54/2009 având o concentrație de 93% poate fi utilizat în spitale.

Articolul continuă după reclamă

„Mai precizăm că utilizarea acestui produs, oxigenul 93%, este autorizată de către Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România. Prin urmare, în contextul pandemic actual și în condițiile apariției unor situații urgente în perioada stării de alertă, utilizarea oxigenului în concentrație de 93% reprezintă o soluție viabilă”, arată reprezentanții DSP Iași înr-un comunicat.

Pe acelaşi subiect

Reacţia lui Raed Arafat

Raed Arafat, şeful Departamentului de Urgenţă, a declarat pentru Observator că sunt două mari firme care livrează oxigen şi ambele sunt suprasolicitate din cauza cererii crescute din această perioadă.

"E o criză pentru că sunt doar două firme mari care livrează oxigen în ţară şi una mai mică. Toate au avut probleme în livrarea de oxigen din cauza cererii mari. Încercăm să aducem butelii preumplute din afara României, dacă vom reuşi. Încercăm să găsim soluţii interne. Una dintre ele este folosirea oxigenului care se folosea până acum cinci ani, fără nicio problemă. De o concentraţie mai mică. Cel medical e de 99%, iar cel tehnic e de 93%", a declarat Raed Arafat pentru Observator.

Situaţie disperată la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi

Medicul ATI Florin Roşu, manager al spitalului din Iaşi susţine însă că la Universitatea de Medicină şi Farmacie, este reticent faţă de aceastăsoluţie, afirmând că a fost instruit să folosească pentru pacienţi oxigen medicinal. „În momentul de faţă din nefericire, în cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase din Iaşi mai avem stocuri de oxigen pentru cinci ore. Ulterior, vom fi nevoiţi să folosim oxigen tehnic, astfel încât pacienţii noştri să poată să beneficieze de acest tratament. Am semnalat aceste neajunsuri începând de azi dimineaţă, dorind să găsim o rezolvare. În continuare dorim ca pacienţii noştri să aibă parte de îngrijirile medicale corespunzătoare din toate punctele de vedere: din punct de vedere medical şi sigur, din punctul de vedere al siguranţei”, a declarat duminică, în jurul orelor prânzului, managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, medicul ATI Florin Roşu.

Întrebat care sunt dezavantajele folosirii oxigenului medical, tehnic, Roşu a răspuns că la şcoala de medicină a învăţat că pacienţilor li se administrează oxigen medicinal. „Nu vă pot da aceste detalii. Eu în cadrul Universităţii  de Medicină şi Farmacie am fost trainuit să folosesc la pacient oxigen medicinal. Bănuiesc, nu pot să fiu sigur, că oxigenul tehnic este folosit pentru alte scopuri, cum ar fi sudura, sau ştiu eu ce alte modalităţi. Nu am de unde să ştiu. Încă o dată spun: am fost instruit în şcoala de medicină să folosesc oxigen medicinal”, a declarat medicul.

Spitalul ar putea folosi oxigen tehnic

Totodată, întrebat dacă spitalul va folosi oxigen tehnic, medicul arată că există o circulară care aşa recomandă. Doctorul Florin Roşu spune că pentru el important este ca pacienţii să primească cea mai bună îngrijire. „Până în momentul de faţă, Spitalul Clinic de Boli Infecţioase din Iaşi a depus toate eforturile, prin toată echipa tehnică, astfel încât să nu existe atât în cadrul spitalului de pe strada Octav Botez cât şi în cadru secţiei exterioare Leţcani, din punct de vedere al medicaţiei, din punct de vedere al materialelor sanitare şi al oxigenului care face parte din tratamentul pacientului, dar dacă vom ajunge în această situaţie vom fi nevoiţi, conform unei circulare... este o circulară care ne spune că folosim oxigen tehnic”, a mai sus Florin Roşu.

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă a trimis pe 25 octombrie către Centrul Naţional de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei, către Centrele Judeţene de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei, către DSP Bucureşti, dar şi către Direcţiile de Sănătate Publică judeţene o informare legată de uzul buteliilor de oxigen medical O93, în concentraţie de 90 – 96% ca soluţie viabilă care permite depăşirea deficitului tot mai acut de oxigen medicinal 099,5, cu o concentraţie de minimum 99,5%.

În documentul prezentat de News.ro se arată că oxigenul medical O93 este produs cu ajutorul concentratoarelor de oxigen, la faţa locului, concentratoare care sunt dispozitive medicale reglementate. Chiar dacă oxigenul medical 093 nu este omologat ca medicament de uz uman, acesta este o soluţie foarte bună pentru depăşirea sincopelor în aprovizionarea cu oxigen medicinal şi nu există vreun risc legat de utilizarea lui, conform documentului.

Concentratoarele de oxigen şi produsul rezultat al acestora, oxigenul medical 093 sunt deja acceptate de sistemul public de sănătate, se mai arată în document. Concentratoarele se pot acorda prin închiriere, decontată de CNAS, pacienţilor, pentru recuperarea pulmonară post COVID-19, iar pacienţii îşi pot administra singuri oxigenul necesar, numai la indicaţia medicului însă. „Considerăm că, atât timp cât pacienţii îşi pot administra singuri acasă oxigenul 093, utilizarea acestuia în spitale, inclusiv prin încărcarea buteliilor de oxigen, când nu există o altă resursă, nu este de natură a genera alte riscuri suplimentare, nici pentru pacienţi, nici în procedurile de distribuire, cu condiţia ca echipamentul generator să fie autorizat, conform reglementărilor în vigoare”, se arată în document.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Primiţi prime sau alte beneficii de la angajator, de sărbători?
Observator » Sănătate » Situaţie disperată la Iaşi. Spitalul de Boli Infecţioase e într-un moment critic: "Mai avem oxigen pentru 5 ore". 50 de butelii de oxigen, aduse de la Suceava