Antena Meniu Search
x

Video Specialiști din mai multe domenii consideră că îmbătrânirea poate fi încetinită și chiar reversibilă. Cum putem controla modul în care îmbătrânim

Procesele biologice ale îmbătrânirii sunt cel mai mare factor de risc pentru majoritatea bolilor cronice și degenerative, care ne afectează, pe măsură ce înaintăm în vârstă. Din acest motiv, înțelegerea acestor mecanisme și încetinirea sau chiar inversarea lor, reprezintă ținta comunității științifice din domeniul longevității și gerontologiei. Descoperirile care ar putea încetini procesele de îmbătrânire ar reduce dramatic costurile de îngrijire a sănătății, poate mai mult decât vindecarea oricărei boli individuale și, în același timp, ar îmbunătăți semnificativ calitatea vieții.

de Redactia Observator

la 05.02.2022, 14:19

Vezi și

Specialiști în medicină, nutriție, biologie celulară, consideră că îmbătrânirea poate fi încetinită sau chiar reversibilă, iar cei mai bogați oameni ai planetei investesc și pariază pe acest domeniu. La nivel mondial se fac eforturi de colaborare transdisciplinară, pentru identificarea unor noi abordări terapeutice anti-aging. 

Andrea Maier, Universitatea din Singapore: Sunt multe medicamente aflate acum în stadiu de testare. Unele dintre acestea sunt senoliticele. Acestea sunt un nou tip de medicamente, care ajuta la îndepărtarea celulelor îmbătrânite din corp. Au fost testate pe subiecți umani, dar sunt încă în studii clinice. Foarte important este faptul că există deja suplimente, care pot încetini procesul de îmbătrânire, cum este Alpha-ketoglutaratul.

Medicina regenerativă, organele artificiale și medicația antiîmbătrânire reprezintă pilonii cercetării în anti-aging, în medicina actuală.

Andrea Maier, Universitatea din Singapore: Îmbătrânirea este mereu o provocare pentru noi toți, chiar în acest moment, noi îmbătrânim. Noi încercăm să influențăm modul în care îmbătrânim. Nu putem da timpul înapoi, dar putem controla felul în care îmbătrânim. Încercăm să încetinim procesul și să manipulăm propriul corp.

Pe acelaşi subiect

Cercetătorii vin si cu o serie de recomandări pentru un stil de viață sănătos, pentru încetinirea procesului de îmbătrânire.

Andrea Maier, Universitatea din Singapore: Puteți face foarte multe singuri şi chiar din momentul acesta! Să adoptați un stil de viață sănătos! Nu vă spun ceva nou, dar o dietă potrivită, controlul greutății corporale, 10.000 de pași pe zi, așa cum recomandă şi Organizația Națională a Sănătății, iar dacă nu puteți face cei 10.000 de pași, măcar să măriți numărul lor, de la o zi la alta, și, foarte important, asigurați-vă ca aveți un somn bun! Somnul de calitate este necesar pentru creier și pentru întreg organismul.

Senatul Științific al Fundației Dan Voiculescu este preocupat de cercetarea antiaging și a organizat, anul trecut, mai multe conferințe naționale și internaționale, care au avut ca temă noile abordări privind longevitatea și încetinirea procesului de îmbătrânire.

Lăcrămioara Frasineanu, manager de proiect Senatul Științific al Fundației Dan Voiculescu: Senatul Științific este preocupat de domeniul Gerontologiei. Senatul Științific sprijină cercetării români, care își doresc să vină cu soluții, care realizează studii, pentru încetinirea procesului de îmbătrânire. Senatul Științific susține orice demers al cercetărilor români, care poate avea rezultate notabile în creșterea speranței de viață.

Senatul Științific va continua, și în acest an, seria conferințelor dedicate gerontologiei și va aduce, alături de medicii și specialiștii români, oameni de știință din afara țării, care fac cercetare în domeniul longevității. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Sanatate » Specialiști din mai multe domenii consideră că îmbătrânirea poate fi încetinită și chiar reversibilă. Cum putem controla modul în care îmbătrânim