Antena Meniu Search
x

Video ''Stai de vorbă cu ei, sunt conştienţi. A doua oară când vin la serviciu nu-i mai găsesc.'' România, pe locul doi în Europa la decesele zilnice din cauza COVID

Dezastrul din sănătate se vede şi în cifre. România a ajuns în toate topurile negre ale pandemiei. Suntem pe locul doi în Europa la numărul de morţi. Iar cât priveşte numărul de pacienţi în terapie intensivă, suntem depăşiţi doar de ţări cu o populaţie mult mai numeroasă. Au murit 357 de oameni în ultimele 24 de ore. 90% dintre ei erau nevaccinaţi. Este cel mai mare număr de decese într-o singura zi de la începutul pandemiei.

de Redactia Observator

la 08.10.2021, 19:41

Vezi și

Fiecare nouă zi în spitalele din Românie se transformă într-un lung necrolog. Numărăm tot mai mulţi morţi. 

Maria Coman, asistentă: Azi stai de vorbă cu ei, sunt conştienţi, cooperanţi. A doua oară când vin la serviciu nu-i mai găsesc.

Roxana Dumitru, medic rezident: Patru, ieri. Cred că e cel mai rău de până acum. Nu a mai fost niciodată aşa de rău.

Cei mai afectaţi de Covid sunt nevaccinaţii

Pe acelaşi subiect

Iar tragedia loveşte cel mai mult în nevaccinaţi. Dintre decesele raportate în ultimele 24 de ore, 352 erau români nevaccinaţi şi 33 care fuseseră imunizaţi. 

Adriana Pistol, directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul INSP: Astfel, în luna septembrie, aproape 75% din totalul cazurilor care au fost confirmate şi 90% din totalul deceselor care au fost înregistrate au survenit la persoane nevaccinate. Doar 1.3% s-au infectat deşi erau vaccinate.

Practic, în ultimele zile, numărul românilor morti de Covid s-a dublat. Am ajuns să ocupăm un tragic loc 2 în Europa la numărul de decese, după Bulgaria. Bebeluşi, adolescenţi, tineri, adulţi şi bătrâni deopotrivă. Boala îi loveşte fără discriminare pe toţi. 

Octavian Jurma, cercetător: Noi săptămânal acumulăm 1500 de decese şi urcă. Numărul oficial este atât de mare încât este îngrozitor.

Şi previziunile arată că va fi şi mai rău. 

Octavian Jurma, cercetător: Din păcate vom ajunge la 500 de decese pe zi și să nu uităm că în România decesele se subestimează. Vom află mereu că sunt mai mulți morți decât s-a raportat. Noi ne îndreptăm de la 1 deces la fiecare 5 minute, către 1 deces la fiecare 3 minute și dacă insistăm și continuăm așa s-ar putea să moară un român pe minut din cauza pandemiei. Nu am mai avut o asemenea catastrofă.

În timp ce la nivelul Uniunii Europene, 65% din populaţie e vaccinată cu schemă completă, România e penultima ţară de la coadă, cu 28,1%. Doar Bulgaria stă mai rău ca noi. 

Valeriu Gheorghiţăm coordonator campania de vaccinare: Ne asumăm un risc mult prea mare de a pierde persoane dragi, persoane pe care le cunoaştem.

Pe lângă Bucureşti, Cluj, Sibiu, Constanţa şi Timiş sunt judeţele cu cel mai mare grad de vaccinare. La polul opus, cei mai reticenţi în faţa vaccinului sunt în Suceava, Covasna şi Botoşani. Şi pentru că nu reuşesc să-i convingă, autorităţile aruncă responsabilitatea la oameni. 

Adriana Pistol, directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul INSP: Suntem așa de obișnuiți să vină cineva să ne spună fă la stânga, fă la dreapta, fă aia, pe aia nu. Dar de ce să fie soluții la autorități, de la dumneavoastră de la fiecare. Dumneavoastră ca cetățean, nu trebuie să vină cineva să le dea soluții, soluțiile se află la îndemână fiecăruia dintre noi.

România a ajuns acum în toate topurile negre ale pandemiei. Suntem în top zece la nivel mondial în ceea ce priveşte numărul de pacienţi de la terapie intensivă. Ne depăşesc doar ţări cu populaţii infinit mai mari, precum Statele Unite, India, Brazilia.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Sanatate » ''Stai de vorbă cu ei, sunt conştienţi. A doua oară când vin la serviciu nu-i mai găsesc.'' România, pe locul doi în Europa la decesele zilnice din cauza COVID