Antena Meniu Search
x

Video Statistică îngrijorătoare: doar 1 din 10 români știe să acorde primul ajutor: "Când fratele s-a înecat, tata îl scutura cu capul în jos"

9 din 10 români nu ştiu să acorde primul ajutor. Este statistica îngrijorătoare care duce ţara noastră pe ultimul loc din Europa când vine vorba de intervenţiile în situaţii de urgenţă. Cei mai mulţi oferă o sticlă de apă sau încearcă să mişte victima care a leşinat pe stradă.  Dar, ca să salveze o viaţă, e nevoie întâi să înveţe de la specialişti

Alex Prunean
de Alex Prunean

la 09.09.2023, 21:04

Vezi și

Apa şi câteva mişcări ale victimei nu sunt de ajuns atunci când cineva se prăbuşeşte. Studiile au demonstrat că persoanele cărora li se aplică rapid manevrele de resuscitare au cele mai mari șanse de supraviețuire.

Bărbat: Odată am păţit cu cineva care avea epilepsie şi la început ne-am speriat şi după aceea am încercat. Ştiam că trebuie să fie câte ceva. Prima dată am chemat vecinii. 

Doar 10% dintre români pot da primul ajutor în cazul situaţiilor de urgenţă

Prea puţini, pentru câte accidente au loc zilnic, spun specialiştii. 

Pe acelaşi subiect

George Voicescu, medic SMURD: Aş vrea să vă imaginaţi, când inima se opreşte, creierul moare cu 10%... 10% din creier moare pe minut. Astfel, în 10 minute, deja şansele ca omul respectiv să plece acasă şi să aibă o viaţă la fel cum a fost înainte sunt foarte mici. De aceea, cei care sunt încă de la început lângă persoana cărei i se opreşte inima sunt cei care fac diferenţa pentru acea persoană între viaţă şi moarte. 

Alex Prunean, reporter Observator: Statisticile arată că 70.000 de români mor anual pentru că nu primesc ajutor la timp, iar în cazul accidentelor, datele sunt şi mai îngrijorătoare. Jumătate din decese se înregistreză în prinele minute de la impact, atunci când primul ajutor acordat corect ar fi esenţial. 

De Ziua Internaţională a Primului Ajutor, în Cluj-Napoca avut loc a zecea ediţie a Maratonului de Resuscitare.

Zeci de persoane au învăţat de la medici şi paramedici cum să acţioneze la urgențe medicale

Paramedic: La jumătatea distanţei punem podul uneia dintre palme, nu contează care palmă, prindem cu mâna cealaltă şi ne apucăm să facem masaj cardiac apăsând undeva la 5 cm, cu o fecvenţă de 100 - 120 pe minut. Facem masaj cardiac continuu, până la venirea echipajelor de prim ajutor. 

Bărbat: Din punctul meu de vedere este un lucru foarte important. Chiar mă gândeam la băieţelul meu, dacă s-ar îneca cu o bucată de mâncare mai mare, şi nu aş şti ce să-i fac... Îmi amintesc din copilărie, când fratele meu s-a înecat, tata l-a luat de picior şi îl scutura cu capul în jos. Nu mi se pare un lucru normal să salvezi un copil în felul acesta. 

România este pe ultimul loc din Europa, când vine vorba de acordarea primului ajutor. Pentru a combate fenomenul, statul vrea să ofere o zi liberă angajaţilor care vor să urmeze un curs de specialitate. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Sanatate » Statistică îngrijorătoare: doar 1 din 10 români știe să acorde primul ajutor: "Când fratele s-a înecat, tata îl scutura cu capul în jos"