"Substanțele chimice veșnice", care nu se descompun în mod natural, sunt absorbite prin piele în cantități alarmante
Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Birmingham aduce informații îngrijorătoare despre substanțele chimice PFAS, cunoscute și sub numele de "substanțe chimice veșnice", transmite Mediafax.
PFAS sunt o clasă de aproximativ 16.000 de compuși chimici. Sunt folosite pentru a face produsele rezistente la apă, pete și căldură. Aceștia sunt numiți "substanțe chimice veșnice" deoarece nu se descompun în mod natural și s-a constatat că se acumulează la om. Sunt legate de probleme grave de sănătate, inclusiv cancer și boli hepatice
Studiul arată că absorbția prin piele ar putea fi o "sursă semnificativă de expunere" la substanțe chimice toxice pentru totdeauna, relatează The Guardian.
Cercetătorii de la Universitatea din Birmingham spun că au folosit țesut crescut în laborator care imită pielea umană pentru a determina cât de mult poate fi absorbită o doză de compuși PFAS. "Absorbția prin piele ar putea fi o sursă semnificativă de expunere la aceste substanțe chimice nocive", a declarat autorul principal Oddný Ragnarsdóttir.
Absorbția prin piele a "substanțelor chimice veșnice", deosebit de periculoasă
- Ajutor pentru pacienţii cu alergii grave. Unde se pot trata persoanele alergice care prezintă risc de șoc...
- Boala care a umplut spitalele de copii, de la începutul verii. Simptomele care i-au speriat pe părinţi
- Se răspândeşte o nouă tulpină de mpox, cu rate de mortalitate de 10% la copii. OMS trage un semnal de alarmă
- De câte ori trebuie reaplicată crema de protecție solară dacă mergem la plajă. "Ne protejăm împotriva...
Oamenii sunt cel mai frecvent expuși la aceste substanțe prin intermediul apei și al alimentației, însă în ultimii ani cercetătorii au luat în considerare din ce în ce mai mult inhalarea și absorbția cutanată. Aceasta din urmă este deosebit de îngrijorătoare din cauza gamei largi de produse care conțin PFAS și care vin în contact cu pielea. Printre acestea se numără bandajele, hainele impermeabile, machiajul, produsele de îngrijire personală, tapițeria, produsele pentru copii și corzile de chitară.
Cercetătorii au aplicat mostre din 17 compuși PFAS diferiți pe modelul tridimensional de țesut și au măsurat proporția de substanțe chimice care au fost absorbite.
Pielea a absorbit cantități "substanțiale" din 15 PFAS, inclusiv 13,5% din PFOA, unul dintre cele mai toxice și comune tipuri de substanțe chimice. Pielea a absorbit încă 38% din doza de PFOA cu o aplicare mai lungă.
Autoritățile de reglementare din SUA au constatat că practic niciun nivel de expunere la PFOA în apa potabilă nu este sigur.
Unii oameni de știință și oficiali din industrie au susținut că PFAS utilizate în produsele de îngrijire personală sau în machiaj nu vor fi absorbite deoarece moleculele sunt ionizate, astfel încât pot respinge apa. "Cercetarea noastră arată că această teorie nu este întotdeauna adevărată", a declarat Ragnarsdóttir.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰