Video Voluntarii, ajutorul nesperat al medicilor care duc greul în secţiile Covid. Învaţă meserie în cele mai dure condiţii: "Nu exista seară în care să nu mă apuce plânsul"
Numărul infectărilor e tot mai mic de la o zi la alta, dar sunt peste 1.800 de oameni în stare critică la terapie intensivă. Şi numărul deceselor rămâne ridicat: aproape 400 de oameni. Printre ei, o tânără de 19 ani. În spitale, pe lângă medici şi asistenţi, greul pandemiei l-au dus şi voluntarii. S-au pregătit pentru viaţă şi o viitoare meserie în Sănătate în cele mai grele condiţii posibile.
Toţi pacienţii cu simptome de COVID care au ajuns azi la Institutul Marius Nasta au fost testaţi de Denisa. Tânăra nu e nici medic, nici asistentă. E studentă în ultimul an la Asistenţă Medicală şi face voluntariat de la începutul anului.
Denisa Crăşmaru, voluntară: Învăţ foarte multe lucruri, deci mă ajută pe mine în primul rând. Şi apoi mă ajută şi faptul că conştientizez că eu chiar pot să fac ceva.
Tinerii voluntari lucrează inclusiv noaptea şi în weekenduri
În toată secţia lucrează doar trei asistente, aşa că de multe, uşile saloanelor sunt deschise de voluntarii care se asigură că bolnavii sunt bine. Medicii spun că fără ajutorul lor nu ar fi făcut faţă în valul patru, când spitalele au fost supraaglomerate. Tinerii lucrează inclusiv noaptea şi în weekenduri.
- Reportaj Observator. Din 7 bolnavi Covid doar unul mai trăieşte după 14 zile la Marius Nasta. Medic: "Intubam şi...
- Medic la Institutul Marius Nasta: "Oxigenul nu arde plămânii, este cheia menținerii vieții"
- O echipă Observator s-a întors la secţia ATI de la Marius Nasta, la o săptămână după ce a filmat imagini de...
Dalia Manolache, medic pneumolog: De la a ajuta pacienţii să mănânce, îi schimbă, îi mută dintr-un salon într-altul. Participă împreună cu doamnele asistente la recoltări, la administrare de tratament, dar ne ajută şi pe noi medicii, la monitorizarea pacienţilor
Visul Denisei este să lucreze ca asistentă la Serviciul de Ambulanţă. Pandemia a pregătit-o pentru cele mai dure scenarii.
Denisa Crăşmaru, voluntară: Să văd oameni murind, să încerci să îi resuscitezi şi să-i readuci la viaţă şi apoi să vezi cum se sting din nou. Asta cred că a fost cel mai greu. Când am început voluntariatul, nu exista seară în care să ajung acasă şi să nu mă apuce plânsul.
Sunt în jur de 60 de voluntari doar la Institutul Marius Nasta. Nu lucrează doar în zona roşie. Unii dau o mână de ajutor la call center, alţii - în centrul de vaccinare sau în secţia post COVID.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰