Video Tratamentul special care alungă simptomele alergiei la ambrozie. Se face doar sub supravegherea unui medic alergolog
Se apropie finalul verii şi vârful de sezon al alergiilor la ambrozie. Jumătate de milion de români sunt alergici la polenul de ambrozie şi abia pot ieşi din case. Soluţia pentru ei nu e neapărat tratamentul. I-ar ajuta dacă proprietarii terenurilor pe care cresc aceste buruieni ar respecta legea.
- O nouă viitură se îndreaptă spre România. Alertă după ce Dunărea a ieşit din matcă în mai multe ţări
Ingrid este alergică la ambrozie iar în această perioadă încep probelemele: usturimi şi mâncărimi de ochi şi serii de strănuturi. Ca ea, sunt peste 500 de mii de români.
Ingrid Iordache: Nu m-am născut cu alergia asta. O simt și când sunt în mașină, depistez de afară, eu știu, de la câteva sute de metri depărtare, și strănut mult.
Ambrozia este o buruiana invazivă care crește aproape oriunde
O găsim, de obicei, pe terenurile abandonate. Doar că, de câțiva ani, este foarte prezentă și în cartierele de la marginea capitalei. Legea spune că proprietarii terenurilor ar trebui să o taie, dar nu toată lumea respectă regulile.
Amalia Dragulescu, mama unei fetițe alergice la ambrozie: Nu avem cum să combatem, de fapt asta-i problema, orice tratament îi dau, suntem aici în zona, adică noi putem să ne facem curat, dacă nu-și fac și vecinii e o problema.
Veronica Constantinescu, soția unui bărbat alergic la ambrozie: Nu ai cum să scapi de ea decât dacă o lucrezi, efectiv asta trebuie să faci, să tăi, să sapi, să nu o lași să înflorească.
Casa familiei Constantinescu este înconjurată de ambrozie. Iar soțul este alergic
Veronica Constantinescu, soția unui bărbat alergic la ambrozie: E în față, în spate, în lateral, e peste tot, dar am grijă să curăț cu motocoasa, dar problema este că ambrozia călătorește.
Cantitatea de polen din aer este, de obicei, cea mai mare între orele 10.00 și 15.00, în funcție de vreme. Când plouă şi e mai frig nivelul de polen scade. Recent, au apărut aplicații care ne ajută să identificăm nivelul de polen din orașul în care suntem.
Poliana Leru, medic primar: Ambrozia e un pericol în creștere, este un factor de mediu agresiv de la un an la altul. Se tratează cu medicamente antialergice, antihistaminice.
Alergia la ambrozie poate fi ameliorază printr-un tratament de desensibilizare
Dacă efectele alergiei nu se ameliorează cu medicamente, medicii pot recomanda un tratament de desensibilizare.
Poliana Leru, medic primar: Această trebuie începută și supravegheată numai de către alergolog și trebuie să înceapă cu mai multe luni înaintea sezonului și trebuie făcută cel puțin cinci ani consecutiv.
Pentru a ameliora simptomele specialiştii ne recomadă să respectăm câteva reguli simple. Persoanele alergice ar trebui să ţină geamurile închise şi să poarte o mască de protecţie când ies afară. Folosirea unui sistem de filtrare poate fi de ajutor.
- Ţineţi ferestrele închise;
- Purtaţi o mască în aer liber;
- Folosiţi un sistem de filtrare a aerului;
- Folosiţi un sistem de irigare nazală;
Amenzile pentru cei care nu taie buruienile sunt între 1000 și 5000 de lei pentru persoane fizice și până la 20.000 de lei pentru persoane juridice. În sectorul 6, poliţia locală anunţă că a dat anul trecut peste 70 de amenzi.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰