Antena Meniu Search
x

Coronavirusul din România, asemănător cu alte tulpini din Europa

Coronavirusul din România seamănă cel mai mult cu tulpinile din Europa şi mai puţin cu cel din China. Sunt concluziile unui studiu al biologilor de la Institutul Cantacuzino. 

Andreea Milea
de Andreea Milea

la 20.05.2020, 22:48

Vezi și
  • Analizele pe probe de la pacienți cu coronavirus, efectuate la Institutul Catacuzino.
  • România ar urma să aibă acces la un eventual vaccin printr-un mecanism european de cooperare.

Coronavirusul din România seamănă cel mai mult cu tulpinile din Europa şi mai puţin cu cel din China. Sunt concluziile unui studiu al biologilor de la Institutul Cantacuzino. 

Alexandru Rafila, reprezentantul ţării noastre la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, a spus că România va avea acces la vaccinul anti-COVID-19 printr-un mecanism european de cooperare. 

Florin Oancea, comandant Institut Cantacuzino: Avem o imagine a virusului care a bântuit pe teritoriul României! 

Vorbim despre primele informaţii despre virusul care circulă de câteva luni în România. Studiul arată că tulpina din ţara noastră se identifică cel mai mult cu tulpinile din alte state din Europa, dar și cu tulpini din India și Statele Unite ale Americii.

Multe din aceste ţări testează deja un vaccin. Dacă tulpina din România nu va suferi modificări, vaccinul va putea fi folosit şi la noi în ţară. 

Virusul din România se potriveşte cel mai mult cu cel din Italia, Spania, Germania sau Marea Britanie. În schimb, coincide mai puţin cu tulpina din China.

Secvenţa a fost obţinută cu ajutorul a trei probe ce au fost recoltate de la trei pacienţi din diferite regiuni geografice ale ţării. 

Biologii au observat că, de când a ajuns în România, noul coronavirus a suferit deja modificări. 

Mihaela Lazăr, biolog specialist Laboratorul de infecții respiratorii virale: Aceste mutaţii trebuiesc analizate cu atenţie, după ce vom avea mai multe date, pentru a stabili un profil specific României.

Însă studiile româneşti nu se vor finaliza cu producerea unui vaccin. 

Florin Oancea, comandant Institut Cantacuzino: În momentul acesta nimeni nu poate de unul singur. De aceea, institutele de cercetare trebuie să colaboreze între ele, să facă un schimb de informaţii, dar nu putem spune gata, putem face un vaccin.

Analizele de la Cantacuzino vor continua cât timp virusul va circula în România.

Virusul de la noi a fost introdus într-o bază de date mondială, unde sunt milioane de alte tipuri de virusuri, însă nu este identic cu niciunul.

Mâine vor ajunge în laborator peste 100 de alte probe.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Sanatate » Coronavirusul din România, asemănător cu alte tulpini din Europa