Un grup de medici le-a arătat copiilor din Constanţa cum să îşi păstreze dinţii sănătoşi şi cum să mestece corect
Educaţia se face de la cele mai fragede vârste iar atunci când vorbim de reguli de igienă şi deprinderi sănătoase, nu e niciodată prea devreme. Pe asta au mizat şi medicii care şi-au propus să evalueze starea de sănătate dar şi cunoştinţele generale depre igienă ale copiilor în mai multe grădiniţe din Constanţa. La finalul întâlnirii, cei mici au învăţat cum să îşi păstreze dinţii sănătoşi dar şi cum să mestece corect.
Grădiniţa este primul loc în care copilul ajunge, în afara mediului familial, pentru cunoaşterea şi dezvoltarea întregului potenţial. Acesta este şi motivul pentru care mai mulţi medici stomatologi, ortodonţi şi logopezi au ales să înceapă un proiect de sănătate printre cei mici.
"Acest ONG îşi propune să dezvolte programe educaţionale pentru copii. În primul rând, programe educaţionale în sănătate pentru a preveni apariţia malocluziilor pentru că spre direcţia asta mergem. Să învăţăm alături de participarea educatorilor din grădiniţe cum să respirăm corect, cum să mestecăm corect, cum să avem o igienă orală corectă, iar perioada de 2 şi 5 ani, respectiv învăţământul preşcolar este perioada cea mai bună atât în cazul dezvoltării oaselor craniofaciale, dar cât şi a creării obiceiurilor sănătoase" a declarat Elena Crăciun, medic stomatolog.
Prevenţia este o componentă extrem de importantă în acest caz.
"Scopul este să ne uităm la respiraţie, la fel cum înghit şi la felul cum mestecă, prin folosirea terapiei miofuncţionale care înseamnă mio - muşchi funcţionali. Un copil nu trebuie să respire pe gură, un copil nu trebuie să mestece şi să-i curgă mâncare din gură, nu trebuie să se vadă în momentul în care vorbim, în momentul în care înghiţim şi atunci nu trebuie decât să observăm şi scopul este să învăţăm oamenii, părinţii, dar inclusiv educatorii în cazul acestui proiect", a explicat Ilia Jipa, medic ortodont.
"Au fost cinci grupe mari, pentru că au evaluat copii de grupă mare. Copiii au fost foarte fericiţi. Sunt şi foarte curioşi. Haideţi să ajutăm copiii azi, pentru un mâine mai sănătos!", a îndemnat Tania Dumitrescu, director de grădiniță.
În total, 70 de copii au fost evaluaţi în trei grădiniţe din Constanţa. În 80 la sută din cazuri medicii au găsit disfuncţii la nivelul respiraţiei şi masticaţiei.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰