Antena Meniu Search
x

Video STUDIU. Topul orașelor din România. Capitala, detronată la capitolul atracţii, educaţie şi sănătate

Spune-mi cum vrei să-ţi trăieşti viaţa, ca să-ţi spun în ce oraş ar trebui să te muţi. Cei care vor să iasă cât mai mult în oraş, la evenimente culturale sau de divertisment, ar trebui să ia în calcul Sibiu sau Cluj-Napoca. În schimb, cei interesaţi mai degrabă de economie şi investiţii stau foarte bine în Capitală. Există însă şi oraşe mult mai mici care au impresionat la calitatea vieţii. Un studiu recent a făcut un top al celor mai bune oraşe ale României. Iată care sunt.

Andra Costea
de Andra Costea

la 03.07.2024 , 18:04

Peste 51 de indicatori au fost analizaţi la fiecare oraş în parte, pentru a stabili calitatea serviciilor, prosperitatea şi atmosfera. La capitolul atracţii, educaţie şi sănătate, Cluj-Napoca a detronat Capitala.

"Majoritatea oraşelor sunt din Transilvania au şi o tradiţie urbană mult mai solidă au atras mai uşor investiţii, au o diversitate a populaţiei care le face mai comopolite", spune Marius Cristea, expert în dezvoltarea urbană.

Peste 51 de indicatori au fost analizaţi la fiecare oraş în parte

Vezi și

Din punct de vedere al prosperităţii au fost analizate domenii precum economia, finanţele publice, dinamica socială şi tehnologia. Şi deşi Bucureştiul este pe primul loc, au impresionat şi alte oraşe mai mici.

Pe acelaşi subiect

"Poţi să trăieşti bine şi la Reşiţa şi la Alba Iulia şi la Târgu Mureş ,nu doar la Cluj , Iaşi, Bucureşti", spune Felix Tătaru, președintele institutului pentru orașe vizionare.

"Ne-a impresionat foarte mult faptul că sunt oraşe de talie mică în România, mai puţin cunoscute care s-au poziţionat foarte bine în topul nostru, dau exemplu Alba Iulia. În ceea ce priveşte atragerea de investirtori români aş zice că Oradea este un reper la nivel naţional", spune Marius Cristea, expert în dezvoltarea urbană.

Studiul va fi făcut anual

Sibiul a câştigat detaşat la nivelul de cultură, sport, divertisment şi turism, în principal datorită muzeelor şi instituţiilor de artă.

"În definitiv degeaba ai ziduri frumoase şi totul funcţional dacă simţi că te plictiseşti în oraşul tău, deci vibraţia oraşului este foarte importantă. Oraşele cele mai vibrante pe indicatorii pe care i-am stabilit sunt Sibiu, Cluj, Bucureşti e pe locul 3", a declarat Felix Tătaru, președintele institutului pentru orașe vizionare.

"Vedem oraşe cum este de exemplu Reşiţa, Drobeta Turnu Severin, Târgu Mureş care au o calitate mai mare decât vibraţia şi atunci sugerează un anumit potenţial neeexploatat. Alte oraşe turistice au vibraţia mai mare decât prosperitatea şi altele precum Bucureştiul prosperitatea este mai mare decât calitatea locului", potrivit lui Florian Filiat, coordonatorul proiectului.

Acest studiu va fi făcut anual pentru a putea da oraşelor posibilitatea să vadă care sunt punctele lor forte, dar şi la ce domenii mai au de lucrat.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Aţi stat peste program la muncă, doar pentru a scăpa de îndatoriri personale?
Observator » Evenimente » STUDIU. Topul orașelor din România. Capitala, detronată la capitolul atracţii, educaţie şi sănătate