Antena Meniu Search
x

Video Un pas în spate în testarea personalului medical: "Ar fi fost costuri peste jumătate din salariu. La infimiere, cred că un salariu întreg"

Anunţată ca o prioritate, testarea angajaţilor nevaccinaţi din ministerul Sănătăţii pe banii lor se amână. Ar fi trebuit adoptată printr-o ordonanţă de urgenţă dar autorităţile s-au răzgândit. Va fi trecută prin Parlament iar nimeni nu ştie exact cât ar putea dura asta. În acest moment, înainte de valul 4, doar 60 la sută din personalul medical e imunizat.

de Redactia Observator

la 17.08.2021, 20:18

Vezi și

În cazul în care incidenţa ajungea la 1,5 la mia de locuitori, personalul medical urma să se testeze fie antigen o dată la 3 zile, fie PCR la 7 zile. Ministerul Sănătăţii voia ca măsura să fie luată prin ordonanţă de urgenţă, ca să intre în vigoare imediat. O lună mai târziu, autorităţile au făcut un pas în spate. Au anunţat sec: "Ministerul Sănătății elaborează, în prezent, propunerea de proiect de lege".

Adică va avea de parcurs un drum mai lung până când va intra în vigoare. "Poate să stea o lună sau poate să stea un an, doi, trei. Noi nu ne vom asuma răspunderea în locul ministrului sănătăţii şi în locul Guvernului", a declarat Florian Bodog, senator PSD. Sindicaliştii din sănătate s-au opus din start iniţiativei. "Susţinem vaccinarea dar nu obligativitatea şi mai ales nu putem fi de acord cu testarea personalului din sistemul sanitar pe bani proprii", a declarat Iulian Pope, de la Federaţia Sanitas.

Vestea amânării implementării măsurii i-a bucurat pe medicii, asistenţii şi infirmierii care nu s-au vaccinat. "Ar fi fost costuri mult peste jumătate din salariu. La infimiere cred că un salariu întreg dacă după câte înţeleg costă undeva la 200 de lei o testare", spune o asistent medical.

Mai puţin de 60% din personalul medical este vaccinat împotriva COVID-19

Mai puţin de 60% din personalul medical este vaccinat împotriva COVID-19. Medicii sunt vaccinaţi în proporţie de 70%, asistenţii medicali 57%, infirmierele 53%. Cât despre brancardieri, mai puţin de jumătate dintre ei au schema completă de vaccinare. Epidemiologii spun că imunizarea scăzută va duce din nou la focare în spitale. "Avem responsabilitate în faţa pacientului, responsabilitatea de a-i oferi siguranţa unui act medical care să nu îl supună la infecţii asociate actului medical pentru că infecţie covid luată în spital este o infecţie asociată actului medical", a declarat Beatrice Mahler, managerul Institutului "Marius Nasta" din Bucureşti.

Persoanele vaccinate împotriva COVID-19 au risc de internare și spitalizare în ATI de 12 ori mai mic. Avem 359 de cazuri de COVID-19 cauzate de infecția cu varianta Delta şi 21 de decese. 80% dintre cazuri sunt la persoane nevaccinate iar în ceea ce privește decesele, peste 90% sunt decese survenite la persoane neimunizate.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Sanatate » Un pas în spate în testarea personalului medical: "Ar fi fost costuri peste jumătate din salariu. La infimiere, cred că un salariu întreg"