Antena Meniu Search
x

Video Un simplu obicei dimineaţa ne poate scăpa de dependenţa de zahăr. Idei de deserturi uşoare, cu îndulcitori naturali

Suntem campioni la capitolul zahăr. Un român consumă anual 30 de kilograme de zahăr. O cifră deloc îmbucurătoare, dacă ne gândim că avem o serie de afecţiuni importante care apar din cauza consumului de zahăr. Înlocuitori au tot apărut, însă mulţi sunt la fel de toxici. 

Andreea Gherasim
de Andreea Gherasim

la 18.10.2023, 18:16

Vezi și

Andreea Gherasim, reporter Observator: Trebuie să menţionăm că tipurile de zahăr sunt cam la fel. Nu sunt recomandaţi acei îndulcitori pe care îi găsim prin supermarketuri, mai degrabă ar trebuie să apelăm la variantele naturale. Astfel că avem multe opţiuni, de exemplu, folosim pentru prăjituri fructe, legume dulci, dovleac, cartof dulce. Să încercăm să ne facem o listă cu alimente pe care le putem folosi să dăm dulce, pentru că să renunţăm la zahăr nu înseamnă să renunţăm la desert. 

Conform studiilor, femeile consumă de trei ori mai mult zahăr decât bărbații. Şi tot ele sunt cele care caută cel mai des să scape de această dependenţă.

Cum putem scăpa de dependenţa de zahăr

Emy kovacs, educator nutriţionist: Ideal ar fi să ne începem ziua cu ceva sărat bogat în fibre, proteine de calitate şi grăsimi sănătoase şi astfel vom fi mai puţin tentaţi să mâncăm dulciuri pe parcursul zilei. Dacă vorbim de controlul poftelor cel mai important aspect de care ar trebui să ţinem cont este un program regulat de mese fără gustări între ele. 

Pe acelaşi subiect

Specialiştii ne recomandă să începem un program scurt de 10 zile fără zahăr. Astfel, corpul nostru se poate obişnui treptat cu schimbarea. 

Emy kovacs, educator nutriţionist: Zahărul din cafea se poate înlocui cu o linguriţă de ulei de cocos sau putem folosi de asemenea condimente cum ar fi scorţişoara. Fructele de exemplu nu sunt cea mai bună alegere însă putem să consumăm fructe cu 2 condiţii - să fie fructe cu indice glicemic mic şi să le mâncăm ca atare nu sub formă de sucuri şi 2, să le asociem cu alte alimente de exemplu, nucile, aici de exemplu un toast cu un strat subţire de cremă de brânză şi deasupra smochine proaspete cu nişte seminţe de susan şi miere.

Deserturi gustoasă şi sănătoase

Renunţarea la zahăr nu înseamnă însă că renunţăm complet la desert. 

Emy kovacs, educator nutriţionist: Putem să nu adăugăm zahăr deloc de exemplu am pregătit aici un chec cu dovleac în care am pus şi puţină scorţişoară, nucşoară , ghimbir, toate aceste condimente care ne dau o stare de bine şi u am folosit zahăr deloc deci dulceaţa este dată doar de dovleac. De asemeneaa putem să înlocuim dovleacul cu banane. 

Consumul excesiv de zahăr poate duce la obezitate, diabet de tip 2, probleme dentare și alte afecțiuni legate de stilul de viață. Organizaţia Mondială a Sănătăţii  ecomandă reducerea consumului de zahăr și aportul zilnic de calorii din zahăr la mai puțin de 10% din aportul total de energie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Sanatate » Un simplu obicei dimineaţa ne poate scăpa de dependenţa de zahăr. Idei de deserturi uşoare, cu îndulcitori naturali