Antena Meniu Search
x

Video Unii patroni primesc angajaţii la muncă doar cu certificatul verde, deşi nu este încă obligatoriu: "Ori este vaccinat, ori aduce hârtie că a făcut test"

Cu sau fără legea în mână, sunt deja patroni care aleg să impună certificatul verde. Unii dintre ei chiar au făcut eforturi să-şi convingă oamenii că asta e cea mai bună soluţie. Însă nu e toată lumea de acord. De frica unor eventuale procese, unii patroni îşi lasă angajaţii să decidă singuri, fără să condiţioneze în vreun fel locul de muncă.

de Redactia Observator

la 28.10.2021, 20:26

Vezi și

Patronul unei fabrici de carne din Tulcea nu mai aşteaptă să decidă alţii. A stabilit că la el în fabrică se mai poate intra doar cu certificat verde. 

Nicolae Ciuleac: Eu le-am spus că de la 1 noiembrie ori este vaccinat, ori aduce hârtie că a făcut testul covid şi asta e ce vreau în fiecare săptămână, pe costurile lui. 

Are peste 400 de angajaţi, în fabrică şi în magazine. Până acum, oamenii au înţeles de vorbă bună.  

Nicolae Ciuleac:  E o minune, 80% suntem vaccinaţi. Nu cu ameniţări sau chestii din astea, ci prin convingere, i-am convins. 

Pe acelaşi subiect

Reacţiile angajatorilor sunt împărţite

Alţii nici nu vor să audă de aşa ceva, indiferent ce va zice legea la un moment dat. Alexandru Scheul are 220 de angajaţi în fabrica pe care o deţine în Horodnicu de Jos, în Suceava. Cei mai mulţi sunt nevaccinaţi.

Alexandru Scheul: Nu o să pot să interzic oamenilor să vină la lucru. În contractul de muncă atunci când i-am angajat nu am prevăzut aşa ceva şi nu vreau să mă trezesc dat în judecată de oameni. 

Cei care dau legea să vină să pună la poartă, tu intri, tu nu intri şi să vină să lucreze în fabrică. 

N-are de gând să-i oblige pe oameni să se vaccineze şi nici nu-i dispus să dea bani să-i testeze. 

Reporter: Luaţi în calcul să le plătiţi testele?

Alexandru Scheul: Niciodată. Cei care dau legea, să plătească testele. 

Există voci care spun că impunerea certificatului verde este neconstituţională pentru că accesul la muncă nu poate fi îngrădit iar costul testelor nu poate fi pus în cârca angajaţilor.  

Costel Gîlcă, avocat: Este o infracţiune de genocid pentru că practic, persoanele care nu vor dori să se vaccineze vor fi lipsite de unicul lor mijloc de supravieţuire, salariul. Ori asta înseamnă o condamnare la moarte prin interzicerea accesului la resurse. Este unic în istoria relaţiilor de muncă, de la Babilon încoace.

Inclusiv conducerea Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării spune că impunerea certificatului nu e legală, însă doar pentru că se face printr-o hotărâre de guvern, care e un act administrativ. Altfel, faptul că statul ia măsuri pentru protejarea sănătăţii publice nu este discriminare.

Pe de altă parte, Federaţia Sănătatea cere testarea gratuită a personalului din sănătate, solicită respingerea acestui proiect şi ameninţă cu plângere la Curtea Constituţională şi la organismele internaţionale. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Sanatate » Unii patroni primesc angajaţii la muncă doar cu certificatul verde, deşi nu este încă obligatoriu: "Ori este vaccinat, ori aduce hârtie că a făcut test"