Vaccinurile anti-COVID și fertilitatea. Nicio problemă după vaccinare la femei sau bărbați, anunță CNCAV

De Redactia Observator.
Publicat: 30.07.2021, 18:38.
Actualizat: 30.07.2021, 18:50

Comitetul de coordonare a vaccinării a transmis, vineri, citând datele unor studii, că vaccinurile COVID-19 nu reduc fertilitatea şi a răspuns mai multor întrebări legate de vaccinare, fertilitate, sarcină şi alăptare.

Reclamă
femeie vaccinată

Vaccinarea anti-COVID nu are efecte asupra fertilității, transmite CNCAV

Profimedia Images

CNCAV a transmis, vineri, mai multe date referitoare la cum este afectaă feritilitatea de vaccinul COVID-19. Materiallul a fost adaptat după Victoria Male, lector în imunologie reproductivă la Imperial College London.

”Mai multe seturi de date indică faptul că vaccinurile COVID-19 nu reduc fertilitatea. Deşi persoanele însărcinate nu au fost incluse în studiile iniţiale, iar participanţilor li s-a cerut să evite sarcina, unele persoane au rămas însărcinate, accidental. Sarcinile neplanificate s-au înregistrat în mod egal atât în grupurile vaccinate, cât şi în cele nevaccinate, ceea ce demonstrează că vaccinurile nu au împiedicat sarcina. Persoanele care au rămas însărcinate au fost urmărite îndeaproape şi au avut o evoluţie normală a sarcinii”, a transmis, vineri, CNCAV.

Instituţia precizează că, în urma autorizării şi utilizării pe scară largă a vaccinurilor, au fost colectate date suplimentare despre un posibil efect al acestora asupra fertilităţii umane.

”La pacienţii cu FIV (fertilizare in vitro), de exemplu, vaccinarea împotriva COVID-19 nu afectează funcţia ovariană, calitatea ovulelor, fertilizarea sau rata de succes a sarcinii. Puteţi citi aceste studii aici, aici, aici şi aici. La o scară mai largă, aproape 5.000 de persoane din SUA au raportat sarcini post-vaccinare până la sfârşitul lunii martie 2021 şi aproape 500 de persoane din Ontario au raportat sarcini post-vaccinare până la sfârşitul lunii mai 2021”, a mai precizat CNCAV.

Secialiştii explică faptul că vaccinul funcţionează prin instruirea corpurile noastre să producă anticorpi care se leagă de o proteină virală numită Spike. Acest lucru împiedică virusul să ne infecteze celulele. Afirmaţia că vaccinul ar putea reduce fertilitatea a venit din ideea că există proteine în placentă care au unele asemănări cu Spike, astfel încât anticorpii care blochează Spike s-ar putea ataşa şi de placentă.

Citește și:
Reclamă

”Proteinele virale, însă, şi placentare nu sunt suficient de similare încât să ne aşteptăm ca acest lucru să se întâmple, iar studiile de laborator au confirmat acum că anticorpii produşi în urma vaccinării nu se leagă de proteina umană – sincitina- implicată în dezvoltarea placentei. Dacă anticorpii împotriva Spike ar fi cauzat probleme în dezvoltarea placentei, ne-am fi aşteptat să vedem o rată mai mare de avorturi spontane la persoanele cu sarcină timpurie care au făcut COVID-19, iar acest lucru nu a fost observant”, a mai transmis CNCAV.

Specialiştii răspund la o serie de întrebări legate de fertilitate, sarcină şi alăptare:

Nu sunt însărcinată, dar aş vrea să am copii mai târziu. Aş putea să mă vaccinez?

DA. Pentru persoanele care doresc să rămână însărcinate nu există niciun motiv să nu se vaccineze.

Reclamă

Nu există dovezi că vaccinul reduce şansele de a rămâne însărcinată mai târziu. Experţii Colegiului Regal de Obstetricieni şi Ginecologi din Marea Britanie sunt de părere că „femeile care încearcă să rămână însărcinate nu trebuie să evite sarcina după vaccinare”. Totodată, şi specialiştii Societăţii de Obstetrică şi Ginecologie din România recomandă ca sarcina să nu fie amânată după vaccinare, iar persoanele care rămân însărcinate în intervalul dintre doze să nu evite efectuarea rapelului.

Am auzit că vaccinul COVID19 ar putea reduce fertilitatea masculină. E adevărat?

NU. La acest moment, sunt disponibile trei studii privind calitatea lichidului seminal, înainte şi după vaccinare. Vaccinarea nu modifică numărul de spermatozoizi sau calitatea acestora. Puteţi accesa studii efectuate asupra persoanelor supuse FIV aici şi aici, şi unul realizat pe voluntarii care nu urmau niciun tratament aici.

Reclamă

Persoanele care sunt îngrijorate de fertilitatea masculină trebuie, de asemenea, să ia în calcul faptul că infecţia SARS-CoV-2 în sine reduce calitatea lichidului seminal. În acest studiu, un sfert dintre participanţi au avut un număr de spermatozoizi sub limita normală, după COVID-19.

Sunt însărcinată. Ar trebui să mă vaccinez? Care sunt riscurile dacă fac COVID-19 în timpul sarcinii?

Există riscuri asociate cu COVID-19 în special în a doua jumătate a sarcinii. Pacientele însărcinate care fac COVID-19 sunt mai susceptibile de a avea nevoie de terapie intensivă comparativ cu persoanele infectate care nu sunt însărcinate. Conform articolului care a studiat evoluţia persoanelor însărcinate în intervalul martie - octombrie 2020 (când nu erau încă circulante variantele de acum, care se dovedesc a fi mai infectioase), femeile însărcinate infectate cu COVID-19 prezintă un risc mai crescut de complicaţii severe ale sarcinii: preeclampsie, eclampsie, sindrom HELLP, terapie intensivă, naştere prematură. Riscul de mortalitate maternă a fost calculat la 1,6%, de 22 de ori mai mare în grupul de femei însărcinate şi infectate cu virusul SARS-CoV-2. În rândul femeilor însărcinate cu COVID-19, asimptomatice, aceste riscuri sunt mai scăzute, mai puţin riscul de preeclampsie care rămâne destul de ridicat.

Reclamă

Naşterea prematură şi pierderea sarcinii sunt mai frecvente decât în mod normal la pacientele însărcinate care se infectează cu virusul SARS-CoV-2, iar bebeluşii lor sunt mai predispuşi să fie internaţi în unităţile de terapie intensiva neonatală. BMJ oferă un rezumat actualizat periodic al cercetărilor din acest domeniu, pe care îl puteţi găsi aici.

Vaccinul împiedică gravidele să se îmbolnăvească de COVID-19?

Persoanele complet vaccinate au mai puţine şanse de a face COVID-19 decât cele nevaccinate, iar acest lucru este valabil şi pentru cele însărcinate.

A fost studiată imunogenitatea vaccinurilor în rândul persoanelor însărcinate comparativ cu persoane care nu sunt însărcinate şi nu au fost observate diferenţe între titrurile de anticorpi dobândiţi în urma vaccinării sau răspunsul celular în funcţie de starea de graviditate. Mai multe detalii găsiţi aici.

Vaccinurile sunt, de asemenea, foarte eficiente în protejarea împotriva formelor moderate şi severe ale bolii. În Marea Britanie, în intervalul februarie - iulie 2021, nicio persoană însărcinată şi vaccinată complet nu a fost internată în spital cu COVID-19. În schimb, au fost internate patru gravide vaccinate cu o singura doză şi 738 nevaccinate.

Vaccinul COVID poate traversa placenta?

Bebeluşii mamelor vaccinate nu au IgM anti-Spike, ceea ce indică faptul că vaccinurile în sine nu traversează placenta. Vaccinarea nu este, de asemenea, asociată cu nicio patologie placentară.

Este sigur să te vaccinezi împotriva COVID-19 în timpul sarcinii?

În SUA, siguranţa noilor vaccinuri COVID-19 este monitorizată în mai multe moduri. Unul dintre acestea este un program de supraveghere activ numit V-safe. V-safe recrutează oameni la vaccinare şi îi monitorizează în mod activ.

Registrul de sarcini V-Safe a înscris 3.958 de participanţi în perioada 14 decembrie 2020 - 28 februarie 2021. Până la 30 martie, 827 dintre aceste persoane şi-au încheiat sarcina, dintre care 712 cu succes. Rata de evenimente adverse în sarcină fost aceeaşi la persoanele vaccinate împotriva COVID-19 în timpul sarcinii cu cea din populaţia generală însărcinată, dar vaccinate.

În ceea ce priveşte problemele specifice sarcinii, până la 28 mai au fost raportate 330 avorturi spontane, 46 naşteri premature, 28 de cazuri de preeclampsie sau restricţie de creştere intrauterină şi 19 pierderi de sarcină, la peste 121.000 de persoane. Acest lucru este în concordanţă cu rata la care apar în mod normal.

Vaccinarea în timpul sarcinii va oferi copilului meu protecţie împotriva COVID, după naştere?

La momentul actual există multe studii care arată că anticorpii IgG pe care îi produce corpul dumneavoastră după vaccinare traversează placenta. Pe baza cercetărilor efectuate care arată că vaccinarea împotriva tusei convulsive şi a gripei în timpul sarcinii protejează nou-născuţii împotriva bolilor, ne aşteptăm ca vaccinarea împotriva COVID-19 să ofere bebeluşului o anumită protecţie împotriva acestui virus, deşi mai sunt necesare studii pentru a afla acest lucru.

Este recomandat vaccinul împotriva COVID-19 în timpul sarcinii?

În Marea Britanie, Colegiul Regal de Obstetricieni şi Ginecologi susţine că vaccinarea COVID este recomandată în timpul sarcinii. În schimb, în Marea Britanie, persoanele însărcinate nu sunt momentan prioritizate pentru vaccinare.

În alte ţări, cum ar fi SUA, persoanele însărcinate sunt în mod activ vaccinate cu prioritate din cauza riscului crescut. Societatea de Obstetrică şi Ginecologie din România recomanda ,,gravidelor clinic vulnerabile să discute opţiunea vaccinării cu medicul lor, deoarece comorbidităţile acestora le conferă un risc foarte crescut de a dezvolta complicaţii grave ale bolii COVID-19. De asemenea, gravidele care lucrează în sistemul medical sau de îngrijire socială trebuie să discute opţiunea vaccinării.”

Alăptez. Ar trebui să mă vaccinez?

Nu există niciun risc asociat cu administrarea de vaccinuri inactivate în timpul alăptării şi nu au apărut semnale de siguranţă la persoanele care alăptează sau la copiii lor. În Marea Britanie, Colegiul Regal de Obstetricieni şi Ginecologi recomandă vaccinarea persoanelor care alăptează.

Două studii care au căutat ARN mesager din vaccin în laptele matern nu au reuşit să îl detecteze. Le puteţi citi aici şi aici. Un studiu mai recent, care a concentrat mai întâi ARN mesager din lapte, a reuşit să-l detecteze la 2 părţi pe miliard la 3 din 10 donatori de lapte. O serie de studii au arătat că anticorpii protectori pe care îi produce corpul se secretă în laptele matern la concentraţii mari. Există, de asemenea, unele dovezi că celulele T care răspund la COVID-19 pot ajunge în laptele matern. Puteţi citi despre acest lucru aici. Ar fi de aşteptat ca aceşti anticorpi să ofere copilului o anumită protecţie împotriva COVID-19, deşi sunt necesare mai multe studii pentru a afla acest lucru.

sursa: news.ro

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

Citește și
Pfizer prezintă FDA rezultatele testelor clinice ale vaccinului destinat copiilor cu vârsta cuprinsă între 5 şi 11 ani
Extern• acum o ora
Pfizer prezintă FDA rezultatele testelor clinice ale vaccinului destinat copiilor cu vârsta cuprinsă între 5 şi 11 ani
Pfizer prezintă FDA rezultatele testelor clinice ale vaccinului destinat copiilor cu vârsta cuprinsă între 5 şi 11 ani
recomandari pe a1.ro
Alina Eremia, infectată cu noul coronavirus. Ce declarații a făcut artista pe rețelele de socializare
Alina Eremia, infectată cu noul coronavirus. Ce declarații a făcut artista pe rețelele de socializare
Valeriu Gheorghiță, despre beneficiile vaccinului: "O persoană vaccinată scapă de Sars-Cov-2 în 5,5 zile"
Sanatate• azi la 15:29
Valeriu Gheorghiță, despre beneficiile vaccinului: "O persoană vaccinată scapă de Sars-Cov-2 în 5,5 zile"
Valeriu Gheorghiță, despre beneficiile vaccinului: "O persoană vaccinată scapă de Sars-Cov-2 în 5,5 zile"
Reclamă
Top știri
"Mă naște viața, mă-nghite cerul". Doliu uriaş într-o comună din Botoşani, după ce preotul a murit într-un cumplit accident. Ionuţ avea doar 39 de ani şi a lăsat în urmă cinci copii
1
Eveniment • ieri la 13:42

"Mă naște viața, mă-nghite cerul". Doliu uriaş într-o comună din Botoşani, după ce preotul a murit într-un cumplit accident. Ionuţ avea doar 39 de ani şi a lăsat în urmă cinci copii

"Mă naște viața, mă-nghite cerul". Doliu uriaş într-o comună din Botoşani, după ce preotul a murit într-un cumplit accident. Ionuţ avea doar 39 de ani şi a lăsat în urmă cinci copii
Lacrimi amare la înmormântarea unei fetiţe de doi ani care a murit carbonizată. O caleaşcă trasă de cai albi a dus sicriul, în Anglia: ''Inimile noastre sunt sfărâmate''
2
Mapamond • ieri la 21:38

Lacrimi amare la înmormântarea unei fetiţe de doi ani care a murit carbonizată. O caleaşcă trasă de cai albi a dus sicriul, în Anglia: ''Inimile noastre sunt sfărâmate''

Lacrimi amare la înmormântarea unei fetiţe de doi ani care a murit carbonizată. O caleaşcă trasă de cai albi a dus sicriul, în Anglia: ''Inimile noastre sunt sfărâmate''
"Zeci de mii de euro", picaţi din cer în curtea unui bărbat din Arad. Un uliu de vânătoare, extrem de valoros, a zburat din Slovacia până în România
3
Inedit • la 08:25

"Zeci de mii de euro", picaţi din cer în curtea unui bărbat din Arad. Un uliu de vânătoare, extrem de valoros, a zburat din Slovacia până în România

"Zeci de mii de euro", picaţi din cer în curtea unui bărbat din Arad. Un uliu de vânătoare, extrem de valoros, a zburat din Slovacia până în România
Un tânăr de 22 de ani ar fi murit după ce a băut o sticlă de suc de 1,5 litri în zece minute pentru a se răcori, în China
4
Mapamond • pe 25.09 la 12:25

Un tânăr de 22 de ani ar fi murit după ce a băut o sticlă de suc de 1,5 litri în zece minute pentru a se răcori, în China

Un tânăr de 22 de ani ar fi murit după ce a băut o sticlă de suc de 1,5 litri în zece minute pentru a se răcori, în China
Norul toxic din Insulele Canare va acoperi toată România. În zonele în care va ploua, se va transforma în acid sulfuros
5
Eveniment • ieri la 19:04

Norul toxic din Insulele Canare va acoperi toată România. În zonele în care va ploua, se va transforma în acid sulfuros

Norul toxic din Insulele Canare va acoperi toată România. În zonele în care va ploua, se va transforma în acid sulfuros
RECOMANDĂRI
Adrian Oroş, Ministrul Agriculturii
Eveniment • la 08:08

Adrian Oros, ministrul Agriculturii, demisionează din funcţie: "Pentru Florin Cîţu, agricultura nu a fost niciodată o prioritate”

Ministrul Agriculturii Adrian Oros a anunţat marţi că îşi va depune demisia din funcţie, afirmând că ”pentru premierul...

Adrian Oros, ministrul Agriculturii, demisionează din funcţie: "Pentru Florin Cîţu, agricultura nu a fost niciodată o prioritate”
Fiole cu vaccin împotriva Covid-19
Sanatate • la 06:40

A început programarea pe platformă pentru doza trei de vaccin anti-Covid. Vor fi administrate doar serurile Pfizer și Moderna

A început programarea pe platformă pentru doza trei de vaccin anti-Covid. Vor fi administrate doar serurile Pfizer și Moderna
De astăzi, în România se administrează doza trei de vaccin anti-COVID. Valeriu Gheorghiţă, prezent la imunizarea cadrelor medicale de la Matei Balş
Sanatate • la 07:20
Video

De astăzi, în România se administrează doza trei de vaccin anti-COVID. Valeriu Gheorghiţă, prezent la imunizarea cadrelor medicale de la Matei Balş

De astăzi, în România se administrează doza trei de vaccin anti-COVID. Valeriu Gheorghiţă, prezent la imunizarea cadrelor medicale de la Matei Balş
Noi scumpiri pentru români
Social • la 07:42
Video

Lemnul de foc, următorul pe lista majorării preţurilor. Cât îi va costa pe români încălzirea locuinţei

Lemnul de foc, următorul pe lista majorării preţurilor. Cât îi va costa pe români încălzirea locuinţei
PARTENERI
Mirela Vaida vrea să devină mamă pentru a patra oară. Prezentatoarea de la Acces Direct știe deja ce nume va purta copilul: ”Ne gândim des”
spynews.ro
Mirela Vaida vrea să devină mamă pentru a patra oară. Prezentatoarea de la Acces Direct știe deja ce nume va purta copilul: ”Ne gândim des”
Ce spune un iranian despre România. Mulți i-au zis: „Nu te duce la București! Sunt oameni săraci„
libertatea.ro
Ce spune un iranian despre România. Mulți i-au zis: „Nu te duce la București! Sunt oameni săraci„
Cu ce salarii mai sunt atrași românii în Occident. Statistica la zi a țărilor cu cele mai însemnate comunități din diaspora
Ziare.com
Cu ce salarii mai sunt atrași românii în Occident. Statistica la zi a țărilor cu cele mai însemnate comunități din diaspora
Horoscopul zilei de 29 septembrie 2021. Gemenii au probleme la locul de muncă. Află ce se întâmplă cu zodia ta
CaTine.ro
Horoscopul zilei de 29 septembrie 2021. Gemenii au probleme la locul de muncă. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Descoperire uluitoare pe fundul mării! Doi scafandri amatori au dat lovitura
gandul.ro
Descoperire uluitoare pe fundul mării! Doi scafandri amatori au dat lovitura
Ion Țiriac l-a dus la el acasă, la Monte Carlo! Cum i-a schimbat magnatul român viața: `Ioane, nu te cred!`
prosport.ro
Ion Țiriac l-a dus la el acasă, la Monte Carlo! Cum i-a schimbat magnatul român viața: `Ioane, nu te cred!`
Anunțul făcut de Raed Arafat. Unde vom avea nevoie de certificat verde începând cu data de 1 octombrie 2021
bzi.ro
Anunțul făcut de Raed Arafat. Unde vom avea nevoie de certificat verde începând cu data de 1 octombrie 2021
Dieta lui Brigitte Macron, la 68 de ani: îşi menţine silueta cu două grupe de alimente. Arată excepțional în costum de baie
redactia.ro
Dieta lui Brigitte Macron, la 68 de ani: îşi menţine silueta cu două grupe de alimente. Arată excepțional în costum de baie
Cristina Ciobănașu a împlinit 25 de ani. Cum s-a fotografiat actrița din Adela cu familia și ce cadou a primit
tvhappy.ro
Cristina Ciobănașu a împlinit 25 de ani. Cum s-a fotografiat actrița din Adela cu familia și ce cadou a primit
Ion Țiriac și-a luat revanșa! Ce cadou i-a făcut Simonei Halep, în ziua în care a împlinit 30 de ani
GSP
Ion Țiriac și-a luat revanșa! Ce cadou i-a făcut Simonei Halep, în ziua în care a împlinit 30 de ani
Probleme mari pentru proprietarii de centrale de apartament! Bruxelles-ul a decis reguli noi
money.ro
Probleme mari pentru proprietarii de centrale de apartament! Bruxelles-ul a decis reguli noi
Anamaria Prodan, încercare disperată de a-şi salva căsnicia. Ce a făcut de ziua lui Laurenţiu Reghecampf. Gest total surprinzător
as.ro
Anamaria Prodan, încercare disperată de a-şi salva căsnicia. Ce a făcut de ziua lui Laurenţiu Reghecampf. Gest total surprinzător
BIANCA IACOB

Dupa noi, gunoiul

O campanie de
Bianca Iacob
Faimoasa roşie de Izbiceni, din mijlocul gunoaielor, pe mesele românilor. Crescută cu apă contaminată, în pământ cu de 6 ori mai mult plumb decât limita normală
După noi, gunoiul • pe 23.09 la 20:12
Video

Faimoasa roşie de Izbiceni, din mijlocul gunoaielor, pe mesele românilor. Crescută cu apă contaminată, în pământ cu de 6 ori mai mult plumb decât limita normală

Aţi mânca fructe sau legume crescute din gunoi şi aţi bea apă otrăvită? S-ar putea s-o faceţi fără să vă daţi seama....

Faimoasa roşie de Izbiceni, din mijlocul gunoaielor, pe mesele românilor. Crescută cu apă contaminată, în pământ cu de 6 ori mai mult plumb decât limita normală
Plaja de la Costinești, sufocată de gunoaie. Turiștii împart nisipul cu caserole goale, mucuri de ţigară, sticle și scutece folosite: ”Erau acolo când am venit”
După noi, gunoiul • pe 30.07 la 20:56
Video

Plaja de la Costinești, sufocată de gunoaie. Turiștii împart nisipul cu caserole goale, mucuri de ţigară, sticle și scutece folosite: ”Erau acolo când am venit”

Plaja de la Costinești, sufocată de gunoaie. Turiștii împart nisipul cu caserole goale, mucuri de ţigară, sticle și scutece folosite: ”Erau acolo când am venit”
4.500.000 de tone de gunoi, anual în România. Procuror: "E apocalipsă şi trag semnale de alarmă până când cineva înţelege lucrul acesta"
După noi, gunoiul • pe 24.07 la 20:56
Video

4.500.000 de tone de gunoi, anual în România. Procuror: "E apocalipsă şi trag semnale de alarmă până când cineva înţelege lucrul acesta"

4.500.000 de tone de gunoi, anual în România. Procuror: "E apocalipsă şi trag semnale de alarmă până când cineva înţelege lucrul acesta"
Capitala, sufocată de sacii cu gunoaie care zac prin toate sectoarele: ''Cel mai tare salubrist, la ora actuală în Bucureşti, este femeia de serviciu''
După noi, gunoiul • pe 21.07 la 20:54
Video

Capitala, sufocată de sacii cu gunoaie care zac prin toate sectoarele: ''Cel mai tare salubrist, la ora actuală în Bucureşti, este femeia de serviciu''

Capitala, sufocată de sacii cu gunoaie care zac prin toate sectoarele: ''Cel mai tare salubrist, la ora actuală în Bucureşti, este femeia de serviciu''
Vezi toate stirile
ULTIMELE ȘTIRI
CITEȘTE PE A1.ro
Ea este fetița care plânge cu „lacrimi de piatră” - VIDEO. Cum arătau lacrimile sale, când a fost filmată într-un moment sfâșietor
Ea este fetița care plânge cu „lacrimi de piatră” - VIDEO. Cum arătau lacrimile sale, când a fost filmată într-un moment sfâșietor
Care este numele real al lui Petrică Cercel. Detaliul care nu a putut să treacă neobservat după moartea cântărețului de manele
Care este numele real al lui Petrică Cercel. Detaliul care nu a putut să treacă neobservat după moartea cântărețului de manele
Observator de bine
Greta Gavrilă
Observator de bine • ieri la 20:51
Video

Observator de bine, 27 septembrie 2021. Cadoul Simonei Halep în ziua în care a împlinit 30 de ani

Observator de bine, 27 septembrie 2021, prezentat de Greta Gavrilă.

Observator de bine, 27 septembrie 2021. Cadoul Simonei Halep în ziua în care a împlinit 30 de ani
Greta Gavrilă
Observator de bine • pe 24.09 la 18:05
Video

Observator de bine, 24 septembrie 2021. Locuitorii din Sao Paulo vor putea călători cu taxiuri aeriene electrice

Observator de bine, 24 septembrie 2021. Locuitorii din Sao Paulo vor putea călători cu taxiuri aeriene electrice
Greta Gavrilă
Observator de bine • pe 23.09 la 21:42
Video

Observator de bine, 23 septembrie 2021. Daren Cahill i-a transmis un mesaj emoţionant Simonei Halep, la finalul colaborării

Observator de bine, 23 septembrie 2021. Daren Cahill i-a transmis un mesaj emoţionant Simonei Halep, la finalul colaborării