Antena Meniu Search
x

Vaccinurile anti-COVID și fertilitatea. Nicio problemă după vaccinare la femei sau bărbați, anunță CNCAV

Comitetul de coordonare a vaccinării a transmis, vineri, citând datele unor studii, că vaccinurile COVID-19 nu reduc fertilitatea şi a răspuns mai multor întrebări legate de vaccinare, fertilitate, sarcină şi alăptare.

de Redactia Observator

la 30.07.2021, 18:50

femeie vaccinată
Vaccinarea anti-COVID nu are efecte asupra fertilității, transmite CNCAV - Profimedia Images

CNCAV a transmis, vineri, mai multe date referitoare la cum este afectaă feritilitatea de vaccinul COVID-19. Materiallul a fost adaptat după Victoria Male, lector în imunologie reproductivă la Imperial College London.

”Mai multe seturi de date indică faptul că vaccinurile COVID-19 nu reduc fertilitatea. Deşi persoanele însărcinate nu au fost incluse în studiile iniţiale, iar participanţilor li s-a cerut să evite sarcina, unele persoane au rămas însărcinate, accidental. Sarcinile neplanificate s-au înregistrat în mod egal atât în grupurile vaccinate, cât  şi în cele nevaccinate, ceea ce demonstrează că vaccinurile nu au împiedicat sarcina. Persoanele care au rămas însărcinate au fost urmărite îndeaproape şi au avut o evoluţie normală a sarcinii”, a transmis, vineri, CNCAV.

Instituţia precizează că, în urma autorizării şi utilizării pe scară largă a vaccinurilor, au fost colectate date suplimentare despre un posibil efect al acestora asupra fertilităţii umane.

”La pacienţii cu FIV (fertilizare in vitro), de exemplu, vaccinarea împotriva COVID-19 nu afectează funcţia ovariană, calitatea ovulelor, fertilizarea sau rata de succes a sarcinii. Puteţi citi aceste studii aici, aici, aici şi aici. La o scară mai largă, aproape 5.000 de persoane din SUA au raportat sarcini post-vaccinare până la sfârşitul lunii martie 2021 şi aproape 500 de persoane din Ontario au raportat sarcini post-vaccinare până la sfârşitul lunii mai 2021”, a mai precizat CNCAV.

Pe acelaşi subiect

Secialiştii explică faptul că vaccinul funcţionează prin instruirea corpurile noastre să producă anticorpi care se leagă de o proteină virală numită Spike. Acest lucru împiedică virusul să ne infecteze celulele. Afirmaţia că vaccinul ar putea reduce fertilitatea a venit din ideea că există proteine în placentă care au unele asemănări cu Spike, astfel încât anticorpii care blochează Spike s-ar putea ataşa şi de placentă.

”Proteinele virale, însă, şi placentare nu sunt suficient de similare încât să ne aşteptăm ca acest lucru să se întâmple, iar studiile de laborator au confirmat acum că anticorpii produşi în urma vaccinării nu se leagă de proteina umană – sincitina-  implicată în dezvoltarea placentei. Dacă anticorpii împotriva Spike ar fi cauzat probleme în dezvoltarea placentei, ne-am fi aşteptat să vedem o rată mai mare de avorturi spontane la persoanele cu sarcină timpurie care au făcut COVID-19, iar acest lucru nu a fost observant”, a mai transmis CNCAV.

Specialiştii răspund la o serie de întrebări legate de fertilitate, sarcină şi alăptare:

Nu sunt însărcinată, dar aş vrea să am copii mai târziu. Aş putea să mă vaccinez?

DA. Pentru persoanele care doresc să rămână însărcinate nu există niciun motiv să nu se vaccineze.

Nu există dovezi că vaccinul reduce şansele de a rămâne însărcinată mai târziu. Experţii Colegiului Regal de Obstetricieni şi Ginecologi din Marea Britanie sunt de părere că „femeile care încearcă să rămână însărcinate nu trebuie să evite sarcina după vaccinare”. Totodată, şi specialiştii Societăţii de Obstetrică şi Ginecologie din România recomandă ca sarcina să nu fie amânată după vaccinare, iar persoanele care rămân însărcinate în intervalul dintre doze să nu evite efectuarea rapelului. 

Am auzit că vaccinul COVID19 ar putea reduce fertilitatea masculină. E adevărat?

NU. La acest moment, sunt disponibile trei studii privind calitatea lichidului seminal, înainte şi după vaccinare. Vaccinarea nu modifică numărul de spermatozoizi sau calitatea acestora. Puteţi accesa studii efectuate asupra persoanelor supuse FIV aici şi aici, şi unul realizat pe voluntarii care nu urmau niciun tratament aici.

Persoanele care sunt îngrijorate de fertilitatea masculină trebuie, de asemenea, să ia în calcul faptul că infecţia SARS-CoV-2 în sine reduce calitatea lichidului seminal. În acest studiu, un sfert dintre participanţi au avut un număr de spermatozoizi sub limita normală, după COVID-19.

Sunt însărcinată. Ar trebui să mă vaccinez? Care sunt riscurile dacă fac COVID-19 în timpul sarcinii?

Există riscuri asociate cu COVID-19 în special în a doua jumătate a sarcinii. Pacientele însărcinate care fac COVID-19 sunt mai susceptibile de a avea nevoie de terapie intensivă comparativ cu persoanele infectate care nu sunt însărcinate. Conform articolului care a studiat evoluţia persoanelor însărcinate în intervalul martie - octombrie 2020 (când nu erau încă circulante variantele de acum, care se dovedesc a fi mai infectioase), femeile însărcinate infectate cu COVID-19 prezintă un risc mai crescut de complicaţii severe ale sarcinii: preeclampsie, eclampsie, sindrom HELLP, terapie intensivă, naştere prematură. Riscul de mortalitate maternă a fost calculat la 1,6%, de 22 de ori mai mare în grupul de femei însărcinate şi infectate cu virusul SARS-CoV-2. În rândul femeilor însărcinate cu COVID-19, asimptomatice, aceste riscuri sunt mai scăzute, mai puţin riscul de preeclampsie care rămâne destul de ridicat.

Naşterea prematură şi pierderea sarcinii sunt mai frecvente decât în mod normal la pacientele însărcinate care se infectează cu virusul SARS-CoV-2, iar bebeluşii lor sunt mai predispuşi să fie internaţi în unităţile de terapie intensiva neonatală. BMJ oferă un rezumat actualizat periodic al cercetărilor din acest domeniu, pe care îl puteţi găsi aici.

Vaccinul împiedică gravidele să se îmbolnăvească de COVID-19?

Persoanele complet vaccinate au mai puţine şanse de a face COVID-19 decât cele nevaccinate, iar acest lucru este valabil şi pentru cele însărcinate.

A fost studiată imunogenitatea vaccinurilor în rândul persoanelor însărcinate comparativ cu persoane care nu sunt însărcinate şi nu au fost observate diferenţe între titrurile de anticorpi dobândiţi în urma vaccinării sau răspunsul celular în funcţie de starea de graviditate. Mai multe detalii găsiţi aici.

Vaccinurile sunt, de asemenea, foarte eficiente în protejarea împotriva formelor moderate şi severe ale bolii. În Marea Britanie, în intervalul februarie - iulie 2021, nicio persoană însărcinată şi vaccinată complet nu a fost internată în spital cu COVID-19. În schimb, au fost internate patru gravide vaccinate cu o singura doză şi 738 nevaccinate. 

Vaccinul COVID poate traversa placenta?

Bebeluşii mamelor vaccinate nu au IgM anti-Spike, ceea ce indică faptul că vaccinurile în sine nu traversează placenta. Vaccinarea nu este, de asemenea, asociată cu nicio patologie placentară.

Este sigur să te vaccinezi împotriva COVID-19 în timpul sarcinii?

În SUA, siguranţa noilor vaccinuri COVID-19 este monitorizată în mai multe moduri. Unul dintre acestea este un program de supraveghere activ numit V-safe. V-safe recrutează oameni la vaccinare şi îi monitorizează în mod activ.

Registrul de sarcini V-Safe a înscris 3.958 de participanţi în perioada 14 decembrie 2020 - 28 februarie 2021. Până la 30 martie, 827 dintre aceste persoane şi-au încheiat sarcina, dintre care 712 cu succes. Rata de evenimente adverse în sarcină fost aceeaşi la persoanele vaccinate împotriva COVID-19 în timpul sarcinii cu cea din populaţia generală însărcinată, dar vaccinate.

În ceea ce priveşte problemele specifice sarcinii, până la 28 mai au fost raportate 330 avorturi spontane, 46 naşteri premature, 28 de cazuri de preeclampsie sau restricţie de creştere intrauterină şi 19 pierderi de sarcină, la peste 121.000 de persoane. Acest lucru este în concordanţă cu rata la care apar în mod normal.

Vaccinarea în timpul sarcinii va oferi copilului meu protecţie împotriva COVID, după naştere?

La momentul actual există multe studii care arată că anticorpii IgG pe care îi produce corpul dumneavoastră după vaccinare traversează placenta. Pe baza cercetărilor efectuate care arată că vaccinarea împotriva tusei convulsive şi a gripei în timpul sarcinii protejează nou-născuţii împotriva bolilor, ne aşteptăm ca vaccinarea împotriva COVID-19 să ofere bebeluşului o anumită protecţie împotriva acestui virus, deşi mai sunt necesare studii pentru a afla acest lucru.

Este recomandat vaccinul împotriva COVID-19 în timpul sarcinii?

În Marea Britanie, Colegiul Regal de Obstetricieni şi Ginecologi susţine că vaccinarea COVID este recomandată în timpul sarcinii. În schimb, în Marea Britanie, persoanele însărcinate nu sunt momentan prioritizate pentru vaccinare.

În alte ţări, cum ar fi SUA, persoanele însărcinate sunt în mod activ vaccinate cu prioritate din cauza riscului crescut. Societatea de Obstetrică şi Ginecologie din România recomanda ,,gravidelor clinic vulnerabile  să discute  opţiunea  vaccinării cu medicul lor, deoarece comorbidităţile acestora  le  conferă un  risc  foarte  crescut  de  a dezvolta complicaţii grave ale bolii COVID-19.  De asemenea, gravidele care lucrează în sistemul medical sau de îngrijire socială trebuie să discute opţiunea vaccinării.”

Alăptez. Ar trebui să mă vaccinez?

Nu există niciun risc asociat cu administrarea de vaccinuri inactivate în timpul alăptării şi nu au apărut semnale de siguranţă la persoanele care alăptează sau la copiii lor. În Marea Britanie, Colegiul Regal de Obstetricieni şi Ginecologi recomandă vaccinarea persoanelor care alăptează.

 Două studii care au căutat ARN mesager din vaccin în laptele matern nu au reuşit să îl detecteze. Le puteţi citi aici şi aici. Un studiu mai recent, care a concentrat mai întâi ARN mesager din lapte, a reuşit să-l detecteze la 2 părţi pe miliard la 3 din 10 donatori de lapte. O serie de studii au arătat că anticorpii protectori pe care îi produce corpul se secretă în laptele matern la concentraţii mari. Există, de asemenea, unele dovezi că celulele T care răspund la COVID-19 pot ajunge în laptele matern. Puteţi citi despre acest lucru aici. Ar fi de aşteptat ca aceşti anticorpi să ofere copilului o anumită protecţie împotriva COVID-19, deşi sunt necesare mai multe studii pentru a afla acest lucru.

sursa: news.ro

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Reuşiţi să ţineţi cel mai aspru şi mai lung post din an, care a început astăzi?

Observator » Sanatate » Vaccinurile anti-COVID și fertilitatea. Nicio problemă după vaccinare la femei sau bărbați, anunță CNCAV