Antena Meniu Search
x

Valeriu Gheorghiță a explicat ce se întâmplă cu persoanele care anulează o rezervare și se înscriu din nou la vaccinare

Medicul Valeriu Gheorghiță a anunțat că din aprilie, vor fi operaționale centrele mobile de vaccinare și va demera imunizarea prin intermediul medicilor de familie.

de Redactia Observator

la 30.03.2021, 16:28

Valeriu Gheorghiță a explicat ce se întâmplă cu persoanele care anulează o rezervare și se înscriu din nou la vaccinare
- Hepta

Valeriu Gheorghiţă a mai transmis în cadrul unei conferințe de presă că persoanele de pe lista de aşteptare din etapa a treia nu sunt prioritizate, iar cine anulează o rezervare şi se înscrie din nou va fi aşezat la finalul listei, potrivit news.ro.

Gheorghiţă: 15-20% dintre centre nu au în momentul de faţă activitate de vaccinare. Ele vor fi deschise în perioada imediat următoare

Valeriu Gheorghiţă a afirmat marţi, într-o conferinţă de presă, răspunzând unei întrebări, că există centre de vaccinare unde nicio persoană din lista de aşteptare nu a fost notificată pentru a se prezenta la vaccin.

"Sunt centrele care, după cum ne aducem aminte, pe 15 martie au fost deschise majoritatea centrelor care erau disponibile la nivel naţional. Marea majoritate erau deja funcţionale şi aveau activitate de vaccinare, un număr mic de centre au fost deschise pentru posibilitatea de programare în lista de aşteptare. Nu au activitate de vaccinare, însă ele vor fi deschise în perioada imediat următoare şi persoanele care şi-au rezervat acel loc pe lista de aşteptare evident că vor beneficia primele de programare în respectivele centre”, a afirmat Gheorghiţă.

Pe acelaşi subiect

El a menţionat că "sub 15%, 15-20% dintre centre nu au în momentul de faţă activitate de vaccinare", adăugând că în următoarele două săptămâni acestea vor deveni funcţionale. În ceea ce priveşte timpul de aşteptare, medicul a explicat că acesta diferă în funcţie de capacitatea fiecărui centru.

"Fiecare persoană care se află în lista de aşteptare a unui centru are un timp de aşteptare. Acest timp de aşteptare diferă de la un centru la altul, în funcţie de capacitatea de vaccinare a fiecărui centru. Sunt centre care au un cabinet de vaccinare, deci, practic, vaccinează 60 de persoane pe zi şi dacă ai o listă de aşteptare de 6.000 de persoane, ne imaginăm că timpul de aşteptare va fi mai lung, iar dacă am un centru unde am 6.000 de persoane, dar are 10 cabinete de vaccinare şi vaccinează 600 de persoane pe zi, practic, în 10 zile finalizează lista de aşteptare. Deci de aici există această diferenţă între timpul de aşteptare de la un centru la altul, însă în momentul în care va fi disponibilă, în perioada următoare, afişarea timpului de aşteptare pentru fiecare persoană care se află în lista de aşteptare a unui centru, atunci fiecare va putea să decidă, în funcţie de timpul de aşteptare, pe ce centru doreşte să rămână", a adăugat Gheorghiţă.El a menţionat că "lungimea listei de aşteptare nu este corelată cu timpul de aşteptare".

Valeriu Gheorghiţă: Persoanele care vor fi vaccinate în centre ale marilor operatori economici, din rândul angajaţilor. Parte dintre operatorii economici şi-au exprimat disponibilitatea de a menţine centrul deschis şi pentru restul populaţiei

"Foarte probabil această activitate (de vaccinare în cabinetele medicale ale companiilor - n.r.) va demara după deschiderea activităţii de vaccinare în reţeaua primară de medicină de familie. Persoanele care vor fi vaccinate în aceste centre ale marilor operatori economici fac parte din rândul angajaţilor. Parte dintre operatorii economici şi-au exprimat disponibilitatea de a menţine centrul deschis şi pentru restul populaţiei, nu doar pentru angajaţii proprii, aşa încât depinde de la un operator la altul. Dacă primeşte şi persoane din rândul populaţiei generale, atunci evident că va fi disponibilă pentru programare în platformă şi se va configura acel centru. Dacă vorbim doar de vaccinarea personalului propriu, atunci acest lucru sigur că poate să fie, va fi supus analizei. Încă nu s-au finalizat detaliile şi nu s-au luat nişte hotărâri în acest sens. (...) Datele, în schimb, este obligatoriu să fie centralizate în Registrul Electronic Naţional al Vaccinărilor şi restul, sigur, se vor respecta toate celelalte proceduri”, a afirmat Valeriu Gheorghiţă.

În ceea ce priveşte personalul medical care va asigura inocularea serului, Gheorghiţă a explicat că actul de vaccinare va fi realizat în baza contractelor pe care marile companii le au pentru Medicina muncii. "Majoritatea au servicii de Medicina muncii sau servicii medicale asigurate în baza asigurărilor medicale pe care angajaţii le au, deci practic au relaţii contractuale de prestări servici cu furnizori de servicii medicale. Cei mai mari dintre ei au chiar cabinete medicale în incinta unităţii respective unde se pot organiza aceste activităţi de vaccinare. Se va face lista celor care doresc să se vaccineze, vedem câte persoane sunt, ce număr de doze ar avea nevoie şi în felul acesta se vor aloca respectivele doze şi se va vaccina personalul respectiv. Din punctul nostru de vedere, este un demers lăudabil, având în vedere că persoanele respective altfel e nevoie să fie vaccinate în centrele deja existente. Deci practic degrevează sistemul actual de o bună parte dintre persoanele care doresc să se vaccineze. În momentul în care vom avea cu prioritate cele mai multe persoane care se vaccinează din etapa a treia, mi se pare absolut firesc să dăm posibilitatea tuturor celor care vor să se vaccineze, când avem şi dozele necesare, să facă acest lucru”, a mai afirmat Valeriu Gheorghiţă. 

Gheorghiţă a adăugat că la acest moment se poartă "discuţii preliminare” pe acest subiect, precizând că nu a primit solicitări de la fabrici şi supermarketuri.

Valeriu Gheorghiţă: Rata de fatalitate la persoanele cu COVID care aveau în istoric vaccinare era de circa 0,2%, iar la persoanele care erau nevaccinate era de 2,4%

"S-au înregistrat şi decese la cazurile care au făcut infecţie cu SARS-CoV-2 la un interval de timp după vaccinare. Pentru cei care au fost diagnosticaţi cu infecţii SARS-CoV-2 după prima doză, timpul mediu era de 10-11 zile de la prima doză, ceea ce înseamnă că era în fereastra de apariţie a anticorpilor, practic nu apăruseră încă anticorpii protectori de după prima doză, deci practic erau persoane care din punctul de vedere al riscului este similar cu o persoană nevaccinată. Iar în ceea ce priveşte persoanele care au fost diagnosticate cu infecţie SARS-CoV-2 după ce au primit cea de-a doua doză, procentual era un număr foarte mic”, a spus Valeriu Gheorghiţă.

Acesta a menţionat că, din totalul de 89 de decese înregistrate la persoane care au primit serul împotriva COVID-19, 77 primiseră doar prima doză.  "Din cele 89 de decese doar 12 persoane erau din cei care fuseseră diagnosticaţi cu SARS-CoV-2 după cea de-a doua doză, ceea ce înseamnă că după cele două doze beneficiile sunt mult mai mari. Însă analiza efectuată de noi pe rata de fatalitate arăta o reducere de cel puţin o sută de ori a riscului de deces la o persoană vaccinată comparativ cu persoanele nevaccinate. Practic, rata de fatalitate la persoanele cu COVID care aveau în istoric vaccinare era de circa 0,2% iar la persoanele care erau nevaccinate era de 2,4%”, a explicat medicul.

Valeriu Gheorghiţă: Persoanele de pe lista de aşteptare din etapa a treia nu sunt prioritizate, iar cine anulează o rezervare şi se înscrie din nou va fi aşezat la finalul listei

"Referitor la notificarea persoanelor din lista de aşteptare care sunt programate ca aparţinând etapei a treia, în momentul de faţă platforma respectă în totalitate ordinea de înscriere pe listele de aşteptare, nefiind aplicată o prioritizare, o subprioritizare dacă vreţi, între categoria 3a, 3b sau 3c. La înscrierea pe lista de aşteptare, platforma asociază utilizatorului data şi ora efectuării rezervării aşa încât în momentul acesta o persoană care optează pentru mutarea de pe lista de aşteptare a unui centru pe lista de aşteptare a unui alt centru va ocupa următoarea poziţie după persoanele deja înscrise în lista de aşteptare a centrului în care doreşte să migreze. O persoană care anulează rezervarea şi apoi se înscrie din nou pe lista de aşteptare îşi pierde locul şi va fi aşezată la finalul listei", a declarat Valeriu Gheorghiţă.

El a precizat că prioritatea de notificare a persoanelor aflate pe listele de aşteptare este astfel: 75% petnru populaţia cu risc şi 25% pentru persoanele care desfăşoară activităţi esenţiale.  "Platforma de programare, în momentul de faţă, realizează notificarea persoanelor din lista de aşteptare prin respectarea categoriei de populaţie prioritară, aşa cum ea este stabilită de strategia naţională de vaccinare, precum şi a ordinii de înscriere pe listele de aşteptare. Aşa încât prioritatea de notificare a persoanelor aflate pe lista de aşteptare este următoarea: 75% din locurile disponibile se alocă către populaţia cu grad ridicat de risc, 25% din locurile disponibile se alocă pentru persoanele care desfăşoară activităţi esenţiale în infrastructura critică şi de asemenea restul locurilor disponibile sunt alocate persoanelor care fac parte din etapa a treia campaniei de vaccinare”, a explicat Valeriu Gheroghiţă.

El a afirmat că persoanele care sunt programate prin intermediul operatorilor de call-center primesc notificare cu data la care au fost programate şi nu mai trebuie să sune la call-center pentru a valida programarea.Gheorghiţă a prezentat şi topul judeţelor cu cele mai multe persoane înscrise pe listele de aşteptare. Acestea sunt: Bucureşti cu peste 144.000 de persoane, Cluj - peste 58.000 de persoane, Prahova - peste 36.000 de persoane, Ilfov - aproape 30.000 de persoane, Mureş - peste 28.000 de persoane, Iaşi - peste 27.000 de persoane.

"Din 6 aprilie vom deschide 12 cabinete de vaccinare cu Moderna. Din 13 aprilie vom deschide 144 de cabinete noi pentru Pfizer"

"Un alt element de noutate, pe 6 aprilie vom deschide aproximativ 12 cabinete noi pentru administrarea vaccinului produs de compania Moderna. Am reevaluat cantităţile care urmează a fi livrate către România şi putem creşte cu cel puţin 1.000 de persoane vaccinate în fiecare zi din acest tip de vaccin. De asemenea, din 13 aprilie vom deschide 144 de cabinete noi de vaccinare pentru administrarea vaccinului de la compania Pfizer, în condiţiile în care săptămâna precedentă am anunţat un număr de aproximativ 125 de cabinete, reevaluând tranşele de vaccin care urmează să vină, putem să suplimentăm acest număr de cabinete”, a declarat Valeriu Gheorghiţă.

El a precizat că din 10 aprilie va creşte numărul persoanelor programate, de la 60 la 90 pe cabinet.  "De asemenea, tot în prima parte a lunii aprilie, noi credem că până pe data de 10 aprilie, vom fi în măsură să operaţionalizăm în platformă cu ajutorul colegilor de la STS creşterea numărului de persoane programate de la 60 în momentul de faţă, pe cele douăsprezece ore de lucru ale unui cabinet, la 90 de persoane pe cabinet, ceea ce înseamnă că va creşte ritmul de vaccinare în fiecare centru de vaccinare, în acest fel se vor crea locuri suplimentare pentru programare, aşa încât se va reduce timpul de aşteptare în listă”, a explicat coordonatorul campaniei de vaccinare.

Valeriu Gheorghiţă a anunţat că, tot din aprilie, vor fi operaţionalizate unităţile mobile de vaccinare şi va începe activitatea de vaccinare prin intermediul medicilor de familie.  "Pentru perioada imediat următoare, în luna aprilie, vom operaţionaliza unităţile mobile de vaccinare, centrele mobile de vaccinare şi complementar vom demara şi activitatea de vaccinare prin intermediul colegilor din reţeaua primară de medicină de familie. Mâine urmează să primim centralizarea de la nivelul fiecărui judeţ, însă din datele pe care noi le avem preliminare, ne aşteptăm la o rată de participare din partea colegilor din medicina de familie în jur de 50 - 55%, este posibil să fie chiar mai mult, dar acestea sunt datele parţiale”, a mai declarat Valeriu Gheorghiţă.

El a precizat că un alt element care va duce la creşterea numărului de persoane vaccinate va fi operaţionalizarea anumitor centre de vaccinare cu sprijinul marilor operatori economici, care şi-au arătat disponibilitatea de a organiza propriile centre de vaccinare chiar în incinta unităţilor, prin reţeaua cabinetelor de medicina muncii şi a cabinetelor medicale cu care se află în relaţie contractuală.Valeriu Gheorghiţă a menţionat că pe listele de aşteptare sunt 760.000 de persoane înscrise.

Farmaciile ar trebui să îndeplinească unele condiţii pentru a intra în circuitul de vaccinare. Sunt condiţii care se regăsesc în cabinetul de medicină de familie, nu sunt condiţii excepţionale

Întrebat în ce condiţii ar urma să aibă loc imunizarea în farmacii, Valeriu Gheorghiţă a declarat că acestea trebuie să respecte normele pe care le vor respecta şi cabinetele medicilor de familie.  "În primul rând, de a avea dreptul de liberă practică, de a avea posibilitatea de a asigura intervenţia în caz de reacţie anafilactică, de a oferi posibilitatea de prim ajutor”, a declarat Valeriu Gheorghiţă, marţi, într-o conferinţă de presă. Acesta a menţionat că farmaciile care ar urma să efectueze vaccinarea trebuie, de asemenea, să respecte condiţiile de păstrare a serului şi un spaţiu suficient unde cei vaccinaţi să poată aştepta cele 15 minute după inocularea serului.  "Sunt condiţii care se regăsesc în cabinetul de medicină de familie, nu sunt condiţii excepţionale”, a adăugat el.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Sanatate » Valeriu Gheorghiță a explicat ce se întâmplă cu persoanele care anulează o rezervare și se înscriu din nou la vaccinare