Meniu
Search
x

Vom face trei doze de vaccin? Valeriu Gheorghiţă anunţă că se studiază adaptarea serurilor anti-COVID la noile tulpini

Valeriu Gheorghiţă a anunţat că firmele care au dezvoltat vaccinuri anti-COVID-19 evaluează deja adaptarea acestora la noile tulpini şi, dacă vom avea o prevalenţă crescută a acestor cazuri, ”este posibil să fie nevoie să efectuăm o a treia doză cu vaccinul adaptat”. Preşedintele CNCAV nu crede, însă, că va fi nevoie de vaccnare sezonieră împotriva noului coronavirus.

De Veronica Micu la 28.03.2021, 08:23

Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID din România, nu crede că va fi nevoie ca imunizarea contra coronavirusului să se facă an de an, la fel ca la gripă:

”În opinia mea şi nu doar a mea, a specialiştilor, probabil că nu. Este posibil să fie anumite categorii de persoane care sunt la risc să dezvolte anumite forme severe unde e posibil să fie nevoie de o singură doză, de un booster, însă nu cred că vom ajunge să facem vaccinare sezonieră ca la gripă”.

Totuşi, medicul nu exclude ca, în cazul în care vom avea o prevalenţă crescută a acestor infecţii, să fie nevoie să efectuăm o a treia doză cu vaccinul adaptat.

”Probabil, în cazul în care vom avea o prevalenţă crescută a acestor infecţii în rândul poplaţiei, este posibil să fie nevoie să efectuăm o a treia doză cu vaccinul adaptat noilor tulpini”, a declarat, la Antena 3, preşedintele CNCAV.

Pe acelaşi subiect

Gheorghiță, despre eficienţa vaccinurilor: Probabil că vorbim cel puţin de 12 luni rata răspusului imun

În legătură cu eficienţa vaccinurilor împotriva unor noi mutaţii, dr. Gheorghiţă a afirmat că în acest moment companiile evaluează adaptarea noilor vaccinuri pentru noile variante.

Întrebat, despre imunitatea dobândită după vaccinare şi a afirmat, Valeriu Gheorghiță a răspuns: ”În opinia noastră, probabil că vorbim cel puţin de 12 luni rata răspusului imun, însă avem nevoie de mai multe date prin monitorizarea periodică a persoanelor vaccinate”.

Potrivit președintelui campaniei de vaccinare anti-COVID din România, infectările după vaccin se pot produce pentru că vaccinurile nu au o eficacitate de 100%.

”Vorbim de o eficacitate are este variabilă între 60 – 70% până la 90-95%, dar avem circa 5% dintr epersoane care nu dezvoltă un răspuns imun protector, dar acest tip de răspuns nu se dezvoltă după niciun timp de vaccin şi nici după boala naturală. Practic, sunt persoane areactive care nu dezvoltă un nivel protector de anticorpi. Vorbim despre 5 persoane dintr-o 100”, a afirmat Valeriu Gheorghiţă.

În aprilie se intenţionează vaccinarea a 2 milioane de persoane

Preşedintele CNCAV spune că ”este obligatoriu” să vaccinăm peste 100.000 de persoane pe zi, altfel nu vom reuşi să ajungem pragul de imunitate colectivă.

”După a doua jumătate a lunii aprilie trebuie să depăşim 100.000 de persoane pe zi. (...) Din 13 aprilie vom deschide aproximativ 125 – 130 de noi cabinete de vaccinare, iar din 6 aprilie vom creşte capacitatea de vaccinare de la 60 de persoane pe cabinet la 90 de persoane”, a mai declarat Valeriu Gheorghiţă, precizând că în luna aprilie se intenţionează vaccinarea a 2 milioane de persoane.

Medicul Valeriu Gheorghiță a mai spus că "în iunie – iulie ar trebui să avem cel puţin 6-7 milioane de persoane vaccinate".

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Evenimente » Vom face trei doze de vaccin? Valeriu Gheorghiţă anunţă că se studiază adaptarea serurilor anti-COVID la noile tulpini

Breaking News

Trupele ucrainene au încercuit orașul Lîman

Trupele ucrainene au încercuit orașul Lîman