Video Valeriu Gheorghiță anunță că România va începe mai devreme vaccinarea bătrânilor din aziluri
România începe mai devreme vaccinarea bătrânilor din aziluri. Este anunţul făcut de coordonatorul campaniei de vaccinare, doctorul Valeriu Gheorghiţă. În Europa, vaccinarea ar putea intra în impas, o dată cu anunţul celor de la Pfizer că sunt depăşiţi în ce priveşte capacitatea de producţie.
- Probleme cu vaccinarea în Europa, Pfizer abia ține pasul cu cererea
Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare: Ceea ce noi ne dorim este, într-adevăr, să accelerăm campania de vaccinare şi în a doua jumătate a lunii ianuarie să putem demara activitatea de vaccinare cel puţin pentru persoanele aflate în centrele medico-sociale. Numărul estimat al acestor persoane este de circa 40.000.
Iar asta pentru că, pe lângă dozele necesare pentru cele 300.000 de cadre medicale, ar mai rămâne câteva zeci de mii.
Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare: Pentru luna ianuarie se estimează a fi livrate cel puţin 600.000 de doze, la care se adaugă cele 150.000 de doze care au fost distribuite în luna decembrie.
Doar că în Europa, livrarea vaccinurilor ar putea deveni o problemă. Compania Pfizer anunţă că nu va mai putea face faţă, dacă nu vor fi aprobate şi alte vaccinuri. La noi, criza încă nu se simte.
Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare: Noi nu am fost notificaţi de compania Pfizer legat de întârzieri în ceea ce priveşte calendarul de livrare. Şi aici nu vorbim de o întârziere de o zi două, ci de amânarea unor tranşe de livrare.
După ce a fost aprobat mai repede decât era aşteptat, livrarea vaccinului Pfizer întârzie în mai multe state. S-a creat un vid. Asta deşi Comisia Europeană a comandat vaccinuri de la mai mulţi producători, în speranţa ca măcar câteva vor fi autorizate în timp util. În Germania, campania de vaccinare a fost suspendată după doar câteva zile.
Dilek Kalayci, ministrul Sănătății din Germania: Cel puţin până pe 3, 4 ianuarie nu vom mai putea vaccina, deoarece am fost informaţi că nu sunt destule doze de vaccin.
Probleme cu vaccinarea. Se ia în calcul amânarea rapelului
Alte state iau în calcul soluţii de avarie: administrarea unei singure doze de ser. Şi amânarea rapelului. Doar că specialiştii sunt fermi.
Anthony Fauci, epidemiolog: Pentru vaccinul Moderna, după 28 de zile, iar pentru Pfizer după 21 de zile. Prin urmare, dacă vrei să respecţi prescripţiile, aşa trebuie făcut.
Gindrovel Dumitra, medic de familie: Noi nu putem, în acest moment, să ne gândim la o schimbare a schemei de vaccinare.
Cât de eficientă este o singură doză de ser, rămâne încă o necunoscută.
Gindrovel Dumitra, medic de familie: Se poate obţine un titlu de anticorpi suficienţi pentru a oferi protecţie împotriva formelor severe, dar nu pot să ştiu, să anticipez care va fi eficacitatea împotriva formelor uşoare.
Vaccinul Moderna ar urma să primească undă verde de la Agenţia Europeană a Medicamentului pe 6 ianuarie. Astra Zeneca şi Oxford încă nu au depus cererea de autorizare pentru ser.
Între timp, Italia, cu peste două milioane de infectaţi are doar 8.300 de persoane vaccinate. Şi mai rău stă Franţa. A cincea cea mai afectată ţară la nivel mondial a vaccinat doar câteva sute de oameni.
Israelul a început anul cu un milion de vaccinaţi. Este lider mondial, cu peste 10 la sută din populaţie imunizată deja cu o doză de vaccin anti-Covid.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰