Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Expert în politici de sănătate publică, despre Omicron: ”Studiile arată că nu dă forme severe”. Ce îi așteaptă pe români în perioada sărbătorilor de iarnă

Ioana Stăncel, expert în politici de sănătate publică, susține că nu există motive reale de îngrijorare cu privire la variana Omicron, datele de până acum arătând că noua tulpină nu dă forme mai severe de boală. O problemă reală ar putea fi dată de capacitatea testelor rapide de a depista tulpina şi de a indica faptul că o persoană este pozitivă sau nu, a spus Ioana Stăncel.

de Ana Maria Ghiarasim

la 29.11.2021 , 17:35

Expert în politici de sănătate publică, despre Omicron: ”Studiile arată că nu dă forme mai severe”. Ce îi așteaptă pe români în perioada sărbătorilor de iarnă Expert în politici de sănătate publică, despre Omicron: ”Studiile arată că nu dă forme mai severe”. Ce îi așteaptă pe români în perioada sărbătorilor de iarnă - Profimedia Images

Până în acest moment, se ştie doar că testele PCR pot depista tulpina Omicron. În ceea ce priveşte secvenţierile în vederea identificării tulpinii Omicron, în România, expertul apreciază că e posibil să avem rezultate negative în primele etape de secvenţiere şi să avem rezultate pozitive la cazurile de import, la persoanele care au venit sau au tranzitat ţări din Africa de Sud sau marile aeroporturi. europene, a spus Ioana Stăncel, pentru news.ro.

"Nu cred că nu avem motive de panică reală, avem motive de îngrijorare, de preocupare pentru că din datele pe care le avem până acum, din studiile care au fost efectuate s-a observat că tulpina nu este nici mai patogenă respectiv nu dă forme critice mai severe şi deocamdată nu avem date îngrijorătoare în privinţa creşterii transmisibilităţii. 

Nu trebuie să intrăm în panică, este doar o nouă tulpină şi preocuparea vine din faptul că va pune probleme probabil privind diagnosticul, deocamdată OMS a constatat că testele PCR folosite recunosc această nouă tulpină şi deocamdată se studiază, încă nu avem date certe privind celelalte tipuri de teste dacă recunosc tulpina, mai ales testele antigen. Aici avem o îngrijorare foarte mare pentru că dacă testele rapide, fie cele din exudat, fie cele din salivă nu recunosc această tulpină atunci nu putem izola la timp persoanele care sunt pozitive şi nu se poate interveni terapeutic pentru tratarea lor la timp.

Articolul continuă după reclamă

Şi de aici vom avea o creştere foarte mare a cazurilor, vom avea focare şi va interveni răspândirea aceasta nelimitată, necontrolată", a declarat expertul. 

Pe acelaşi subiect

Mutaţiile pe care le suferă virusul trebuie să ne îngrijoreze

"Al doilea element de îngrijorare este dacă această tulpină, unde au apărut deja mutaţii proteice şi sunt până la 50 de mutaţii care au fost obţinute prin secvenţiere acum, vor duce la alte mutaţii şi dacă a apărut un număr atât de mare de mutaţii dacă vor apărea din nou alte mutaţii care să  nu fie recunoscute şi pentru care să nu putem avea o metodă de intervenţie preventivă, de recunoaştere, de laborator şi terapeutică. 

Nu trebuie să intrăm în panică pentru că şi această nouă tulpină dă manifestări clinice comune cu cele care au fost ale tulpinilor anterioare, că tratamentul etiologic care acum este disponibil, cel cu anticorpi monoclonali, cu blocanţii de receptori de interleukină 6 sunt eficienţi pentru acest tip de tulpină iar celelalte manifestări clinice sunt la fel ca şi la tulpina originală sau tulpinile mutante anterioare, raspund la tratamentele simptomatice sau cele complementare", a afirmat Ioana Stăncel. 

Încă nu se ştie dacă vaccinurile existente pe piaţă sunt eficiente şi împotriva noii variante de coronavirus. Cei vaccinaţi sau care au trecut prin boală pot face forme medii sau uşoare atunci când se infectează cu tulpina Omicron, spune Ioana Stăncel.

Tulpina poate să fie prezentă deja în România

"Deocamdată, nu există date care să confirme eficienţa vaccinurilor faţă de această tulpină, de aceea există o preocupare privid recunoaşterea acestor mutaţii de către anticorpii dobândiţi în urma vaccinării, s-a observat că în cohortele care au fost studiate empiric, la persoanele la care s-a descoperit prin secvenţiere această tulpină, că unele persoane fuseseră vaccinate sau trecuseră prin boală, de aceea această tulpină este o tulpină de preocupare şi din punctul de vedere al reinfectării, dar persoanele respective au făcut forme medii sau uşoare, nu au fost probleme privind spitalizarea sau riscurile de deces sau lipsa răspunsului la un tratament. 

Tulpina poate să fie prezentă şi în România şi în alte spaţii, de import. Primul caz la care s-a făcut secvenţiere şi a fost confirmat de OMS a fost în 9 noiembrie, în Africa de Sud. Deja ne aflăm la 3 săptămâni de la confirmarea primului caz, dar înainte putea să fie o tulpină circulantă care să nu fi fost secvenţiată, putea să fie din import, putea să fie adusă de turişti sau de călătorii care veneau din Africa de Sud, România a avut grupuri mari de turişti în statele Africii de Sud sau tranzitând în aceste state şi puteau să aducă de import, fie cu forme asimptomatice fie cu simptomatologie uşoară care sunt specifice acestei tulpini", a spus ea.

Ioana Stăncel crede însă că rezultatele pozitive vor apărea probabil din rândul celor care vin din afara ţării, nu al celor internaţi deja în secţiile de ATI. 

Măsuri anti-Covid de sărbătorile de iarnă

”Pentru perioada de sărbători, probabil că trebuie să avem o preocupare de sănătate publică privind turiştii, cetăţenii români care vin din statele europene unde deja tulpina este prezentă. 

În principal, sunt esenţiale măsurile de igienă, purtarea măştii, evitarea aglomeraţiilor, aceste măsuri s-au dovedit cele mai eficiente. Dacă dezvoltăm patologie să ne autoizolăm şi să contactăm medicul de familie, dacă avem simptome grave, să contactăm serviciul 112, dar să nu ieşim din casă. La fel de importantă este continuarea vaccinării, pentru că şi dacă vom face boala, chiar şi cu noua tulpină, vor exista probabil locusurile de fixare a virusului ocupate de anticorpii dezvoltaţi ca urmare a vaccinării şi atunci vom face o formă mai uşoară de boală, virusul nu va avea capacitatea de a afecta clinic organismul", a explicat pentru News.ro expertul în politici de sănătate publică Ioana Stăncel. 

Ana Maria Ghiarasim Like

Ana-Maria Ghiarasim are o experienţă în presa online de mai bine de 10 ani, iar din martie 2020 este Editor de Content la Observatornews.ro.

Comentarii


Întrebarea zilei
Aţi cumpărat carne de porc de la crescător sau preferaţi să faceţi cumpărăturile direct din magazin?
Observator » Sănătate » Expert în politici de sănătate publică, despre Omicron: ”Studiile arată că nu dă forme severe”. Ce îi așteaptă pe români în perioada sărbătorilor de iarnă