Valeriu Gheorghiţă: Perspectiva unui nou val de îmbolnăviri la toamnă este cât se poate de clară. Varianta Delta poate să devină dominantă
Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, susţine că perspectiva unui nou val de îmbolnăviri, în special în sezonul rece, este clară, menţionând că este foarte probabil ca varianta Delta a coronavirusului să devină dominantă.
Valeriu Gheorghiţă a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, că este nevoie de o mai bună parcurgere a localităţilor cu ajutorul echipelor mobile. “Sunt judeţe la acest moment care au o rată bună de parcurgere a localităţilor cu ajutorul echipelor mobile de vaccinare, sunt judeţe care au ajuns la 70 - 80% dintre localităţi cu echipe şi sunt alte judeţe care au circa 10 - 15%. Tocmai de aceea este momentul să organizăm mult mai bine această activitate şi tot planul de acţiune va fi publicat inclusiv pe platforma vaccinare-covid.ro şi va fi comunicată în mod oficial autorităţilor locale tocmai pentru a ştii care este acest calendar al activităţilor”, a afirmat Valeriu Gheorghiţă, potrivit news.ro.
El a explicat de ce este importantă realizarea acestei programări. “Tocmai pentru a putea avea nişte acţiuni de comunicare şi de informare ţintită la nivelul comunităţii respective cu ajutorul autorităţilor locale de la nivel judeţean şi implicarea celorlalte organisme non-guvernamentale şi asociaţiilor internaţionale, de pildă Crucea Roşie şi alte organizaţii care şi-au arătat sprijinul în ceea ce priveşte partea de informare a populaţiei privind beneficiile şi importanţa vaccinării. Ca atare, la sfârşitul acestei săptămâni vom avea o situaţie centralizată la nivelul fiecărui judeţ, noi transmitem mâine dimineaţă către fiecare direcţia de sănătate publică şi Prefectură localităţile, ele vor fi arondate centrelor de vaccinare fixe şi fiecare centru de vaccinare fix va avea ca obiectiv asigurarea de echipe mobile în fiecare localitate care va fi arondată acestui centru.”, a transmis Gheorghiţă.
Riscăm un nou val de îmbolnăviri din toamnă
El a precizat că perspectiva unui noi val de îmbolnăviri din toamnă este cât se poate de clară. “Este important ca într-o perioadă de circa o lună, o lună şi jumătate să asigurăm trecerea repet prin fiecare localitate în parte pentru că perspectiva unui noi val de îmbolnăviri în special în sezonul rece, în toamnă, este cât se poate de clară şi foarte probabil că varianta Delta a tulpinii virale Sars-COV-2 are toate caracteristicile să devină variantă dominantă şi din acest punct de vedere este important să asigurăm accesul la vaccinare a tuturor oamenilor care evident îşi doresc să se vaccineze”, a afirmat Valeriu Gheorghiţă.
- DOCUMENT: România are vaccinuri și de aruncat. Zeci de mii de doze sunt aproape de a expira, Guvernul se...
- Valeriu Gheorghiță: Până astăzi s-a vaccinat anti-Covid peste un sfert din populația de peste 12 ani
- Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19, Valeriu Gheorghiţă: "Ne așteptăm la un val 4. Intensitatea...
45% dintre centrele fixe de vaccinare funcţionează la mai puţin de jumătate din capacitate
Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare a anunţat că 45% dintre centrele fixe de vaccinare funcţionează la mai puţin de jumătate din capacitate, dar autorităţile nu doresc închiderea definitivă a lor, precizând că este foarte greu de anticipat care va fi evoluţia din punct de vedere epidemiologic în următoarele luni. “Spuneam că am finalizat în cursul săptămânii precedente evaluarea centrelor de vaccinare, a eficienţei lor, în circa 45% din cazuri centrele vaccinau la mai puţin de jumătate din capacitatea fluxului, tocmai de aceea am propus măsuri către fiecare direcţie de sănătate publică judeţeană măsuri ţintite fie de reducerea programului de lucru şi disponibilizare echipelor mobile către activităţi de vaccinare cu sprijinul lor, în mod deosebit în rural sau alte tipuri de activităţi de vaccinare de tip maraton sau alte evenimente în locaţii atipice sau chiar sistarea temporară a activităţii pentru anumite centre”, a afirmat Valeriu Gheorghiţă.
El a menţionat că autorităţile nu doresc închiderea definitivă a centrelor de vaccinare. “Nu ne dorim închiderea definitivă a centrelor de vaccinare pentru că este foarte greu de anticipat care va fi evoluţia din punct de vedere epidemiologic în următoarele luni şi atunci este important să avem şi resursa umană disponibilă, dar să avem şi locaţia şi centrele care să fie pregătite, să fie reactivate la nevoie. Ca atare în urmă propunerilor primite de la direcţiile de sănătate publică în 11 centre de vaccinare activitatea va fi sistată temporar, de asemenea, se reduce programul de lucru în 127 de centre de vaccinare şi, de asemenea, au fost închise 70 de fluxuri din centre de vaccinare care aveau peste trei sau peste patru fluxuri şi la care activitatea era redusă şi concordantă cu numărul de fluxuri care au rămas active”, a explicat Valeriu Gheorghiţă.
El a mai precizat că la nivelul fiecărui centru de vaccinare va fi afişat noul programul de lucru, acesta urmând să fie modificat şi în platforma de vaccinare. “Este important să înţelegem faptul că la nivelul fiecărui centru de vaccinare va fi afişat programul de lucru la loc vizibil în zona de intrare tocmai pentru a fi cunoscut de către toţi cei care se adresează prin prezentare directă. De asemenea, va fi actualizat programul centrului de vaccinare şi in platforma naţională de programare a vaccinărilor, fiecare direcţie de sănătate publică informează prin intermediul CNCAV Serviciul de Telecomunicaţii Speciale care face această actualizare a programului de lucru în centre tocmai pentru a da posibilitatea celor care se programează să îşi aleagă un interval orar corespunzător”, a mai declarat coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare.
Gheorghiţă a mai afirmat că programul în centre a fost redus la jumătate, fie în prima parte a zi, fie în cea de-a doua parte. De asemenea, cele 11 centre de vaccinare închise temporar sunt în judeţele Bihor, Giurgiu, Mehedinţi, Teleorman, Timiş şi Vâlcea.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰