Antena Meniu Search
x

Școlile ar putea rămâne deschise și dacă rata de infectare depășește 6 la mie. Ar putea fi decuplate de la rata de incidență

Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a afirmat, miercuri, că sunt luate în calcul mai multe variante de lucru privind situația școlilor în următoarea perioadă, una dintre ele fiind aceea de a fi decuplate de rata de incidență, iar copiii să meargă la școală cu prezență fizică chiar dacă se depășește 6 la mie.

Ana Maria Ghiarasim
de Ana Maria Ghiarasim

la 29.09.2021, 13:36

Vezi și

Sunt mai multe variante de lucru. Una dintre ele este să decuplăm de rata de incidenta. De fapt, modalitatea prin care copiii să meargă la școală să fie altfel reglementată. In sensul în care indiferent de rata de incidență, copiii să meargă la scoala cu prezență fizică și să existe o monitorizare foarte riguroasă de identificare a cazurilor pozitive. Se vor închide evident acele clase unde sunt identificate cazuri. Dacă într-o localitate nu există niciun caz diagnosticat într-o unitate de învățământ, chiar dacă rata e de peste 6 la mie, atunci școala poate să continue pentru că acolo nu sunt cazuri. Poate părinții au fost mai responsabili, copiii au respectat regulile. Suntem într-o altă perioadă a pandemiei”, a spus Valeriu Gheorghiță.

Coordonatorul campaniei de vaccinare în România a subliniat că e ”prioritatea noastră să facem tot ce ține de noi ca, în final, copiii să poată merge la școală în condiții cât mai sigure și cu prezență fizică” ”Așa ei beneficiază de toate avantajele psihoemoționale, de toate cunoștințele transmise de dascăli. Beneficiile sunt uriașe, pierderile sunt greu de estimat la această dată”, a mai spus Valeriu Gheorghiță.

Cîmpeanu: Școlile ar putea rămâne deschise și dacă rata de infectare depășește 6 la mie. Primim foarte multe solicitări în acest sens. Până vineri va trebui să anunțăm regulile clar

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, va discuta cu reprezentanții din domeniul medical pentru a decide dacă, chiar și în condițiile în care într-o localitate rata de infectare depășește nivelul de șase la mie, școlile pot rămâne deschise, pe modelul grădinițelor. „Vom avea pe parcursul zilei de astăzi (miercuri - n.r.) discuții cu toți cei care îndreptățiți să se pronunțe asupra acestui echilibru - risc gestionabil vs. beneficii. Mai exact, este vorba despre dorința de consolidare a unui numitor comun cu privire la modul de funcționare a școlilor”, spune Sorin Câmpeanu, citat de Mediafax. 

Pe acelaşi subiect

El precizează că cele mai multe state din UE aplică principiul „școlile se deschid primele și se închid ultimele”. „La acest moment, regula este clară - în localitățile în care se depășește rata de infectare de 6 la mie la nivelul zilei de vineri, zi de referință, școlile ar urma să treacă în online, cu excepția școlilor speciale, grădinițele și creșele. Primim foarte multe solicitări în acest sens. Sunt convins că toți cei îndreptățiți să se pronunțe vor căuta acel numitor comun în interesul elevilor, atât din perspectivă educațională, cât și din perspectivă sanitară. Până vineri va trebui să anunțăm cât de poate de clar care sunt regulile - dacă rămânem pe aceleași reguli sau dacă, așa cum ne dorim noi, cei din Educație, dacă cei din domeniul sanitar sunt de acorde, vom putea să menținem, pe modelul grădinițelor, școlile deschise până la apariția unui număr de cazuri”, adaugă Cîmpeanu. Rata de infectare a ajuns miercuri, în Capitală, la 6,33 la mia de locuitori.

Aproximativ 20.000 de persoane vaccinate, marți, cu prima doză 

Totodată, Valeriu Gheorghiță a subliniat că există o tendință de creștere a interesului populației pentru vaccinare, în ultimele două săptămâni, și a atras atenția că românii trebuie să conștientizeze realitatea cu care ne confruntăm, ”cu spitale asaltate de bolnavi” și oameni care în fiecare zi își pierd viața din cauza Covid.

Este momentul să conștientizăm realitatea cu care ne confruntăm. Vaccinarea reduce substanțial riscul de deces, de a face o formă gravă de boală, reduce riscul de transmitere. În niciun caz nu trebuie să ne obișnuim în aceste condiții de pandemie, zilnic cu spitale asaltate de bolnavi, de secții ATI pline și de oameni care zilnic își pierd viața din cauza acestei maladii. Trebuie să facem cu toții un efort pentru a reuși să controlăm această pandemie. Singura soluție e vaccinarea. Avem la dispoziție în România 4 tipuri de vaccinuri autorizate. Sunt sigure, eficiente, ușor de tolerat. Procesul de vaccinare e simplu, accesibilitatea e crescută”, a spus Valeriu Gheorghiță.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

De unde vă faceţi cel mai des aprovizionarea cu verdeţuri şi legume?

Observator » Sanatate » Școlile ar putea rămâne deschise și dacă rata de infectare depășește 6 la mie. Ar putea fi decuplate de la rata de incidență