Video Viaţa ca o loterie: Unul din 10 copii se naşte prematur în România. Mulţi dintre ei se sting din viaţă pentru că ajung în maternităţi mai puţin dotate
20 de mii de bebeluşi se nasc înainte de termen în fiecare an, în ţara noastră. 20.000 de speranţe firave la viaţă. Ca să trăiască, au nevoie de îngrijiri medicale speciale dar, pentru ei, viaţa e o loterie. Mulţi se sting pentru că nu au şansa să ajungă într-o maternitate dotată cu aparatură performantă.
Ştefan a venit pe lume la 25 de săptămâni. Cântărea 650 de grame, dar i-a uimit pe medicii şi asistenţii de la maternitatea Odobescu din Timişoara cum s-a agăţat de viaţă.
Gabriela Olariu, şef secție neonatologie, Maternitatea Odobescu: Secţia noastră de prematuri a fost refăcută de la A la Z, prin donaţie, pentru că statul român nu a fost capabil să facă nici măcar repararea acestei clădiri.
Unul din 10 copii se naşte prematur în România.
Din 10 septembrie, Flaviana a stat zi şi noapte lângă Anastasia. Copila a venit pe lume cu puţin peste 1 kilogram.
- Un pensionar de 90 de ani și-a donat economiile de-o viață pentru dotarea Maternității din Sibiu. ”Gestul său...
- Primul bebeluş din România care s-a născut infectat cu Covid. Copilul a fost testat imediat după naştere pentru...
- Doi poliţişti rutieri au ajutat o tânără gravidă să ajungă de urgenţă la maternitate, în Bucureşti:...
Flaviana Costescu, mama: Anastasia în limba greacă înseamnă cea care învie din morţi, tocmai de asta, micuţa mea e o luptătoare şi vom fi bine.
Viaţa ca o loterie pentru bebeluşii care se nasc prematur
Pentru copiii care se nasc prematur, viaţa începe ca o loterie.
Cătălin Cîrstoveanu, şef ATI Spitalul Marie Curie: Unii mor pentru că nu putem să-i îngrijim, ăsta este adevărul. Cel puţin 150, 200 de copii anual nu pot fi salvaţi.
În secţia de terapie intensivă de la Spitalul Marie Curie, secţie construită tot din donaţii, sunt 27 de locuri. Toate rezervele sunt ocupate şi în unele au fost băgate incubatoare suplimentare.
Un bebeluş din Capitală avea nevoie urgent de o operaţie, dar nu mai era niciun loc liber. Ca să-i dea o şansă, medicii l-au dus în unitatea de primiri urgenţe şi l-au pregătit acolo pentru intervenţia chirurgicală. După operaţie, bebeluşul a fost mutat înapoi în maternitate
Alţi prematuri rămân în maternităţi mai puţin dotate. Sunt trecuţi pe listele de aşteptare. La Spitalul Marie Curie, un bebeluş e pe listă de 91 de zile.
Cătălin Cîrstoveanu, şef ATI Spitalul Marie Curie: Uneori am fost acţionaţi în judecată. Poliţia întreabă cum e posibil să nu primeşti. Aceasta este situaţia României iar noi suntem parte din România.
Din 2015, miniştri Sănătăţii tot promit că vor cumpăra incubatoare şi tot ce e necesar pentru copiii născuţi înainte de termen. Există un acord cadru pentru 1.016 incubatoare. În spitale au ajuns doar 431.
''Câţi copii putem trata aşa?
Cu îngăduinţă aş putea spune în jur de 250 de paturi.
Şi ne mai trebuie?
În jur de 400.''
România rămâne de ani buni pe primul loc la mortalitate infantilă în Uniunea Europeană.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰