Antena Meniu Search
x

Video 13 pacienţi cu arsuri medii și grave au murit în mai puțin de trei luni la Spitalul Judeţean din Timişoara

România nu dă nicio şansă la viaţă marilor arşi. 13 pacienţi cu arsuri medii şi grave au murit de la începutul anului până acum într-una dintre cele mai noi clinici de profil din Timișoara, potrivit unor date obţinute în exclusivitate de Observator. 7 dintre ei au fost infectaţi cu cel puţin o bacterie periculoasă şi foarte greu de tratat. Ce fac cei responsabili? Ascund sub preş problema.

Iulia Pop
de Iulia Pop

la 24.03.2021, 19:53

Vezi și
  • 13 pacienţi cu arsuri medii şi grave au murit la Spitalul Judeţean din Timişoara
  • Acinetobacter Baumanii, o bacterie agresivă şi multirezistentă la tratamentul cu antibiotic
  • Conducerea spitalului neagă acuzaţiile

Iulia Pop - reporter Observator: Potrivit unor documente intrate în exclusivitate în posesia Observator, dintre cei 13 pacienţi decedaţi în primele 2 luni şi jumătate ale acestui an, cel puţin 7 au fost infectaţi cu Acinetobacter Baumanii, o bacterie agresivă şi multirezistentă la tratamentul cu antibiotic.

Bacteria a fost identificată la 5 din cei 6 pacienţii care au decedat în luna martie şi la cel puţin unul care a murit în februarie şi în ianuarie. Specialiştii spun că bacteria face ravagii în spitalele româneşti şi infectarea poate duce la şoc septic.

Ciprian Isacu - medic român în Belgia: Acinetobacter Baumanii în Belgia în centrele astea de arşi se numeşte Acinetobacter Rumani, având în vedere că foarte mulţi pacienţi vin cu acest germen. Baumanii este responsabil de mai mult de 80% din cazurile de infecţie.

Printre cei care au contractat bacteria a fost si un bărbat din Timişoara, victimă a exploziei care a spulberat o casă la finalul lunii februarie.

Pe acelaşi subiect

Iulia Pop - reporter Observator: În 25 februarie, acestă casă sărea în aer. Un bărbat de 37 de ani era prins sub dărâmături. Ajunge la unitatea de primiri urgenţe a spitalului judeţean din Timişoara şi mai apoi este transferat în secţia de chirurgie plastică şi reparatorie cu arsuri. În 3 saptămâni moare.

Mihai Grecu - UPU-SMURD Timiş: Din perspectiva funcţiilor vitale, ele erau în regulă la sosire, dar din păcate în cazul arsurilor lucrul asta se poate modifica oricând.

La agravarea stării de sănătate a constribuit decisiv şi infecţia luată din spital. Acinetobacter Baumanii nu este singura bacterie identificată în culturile recoltate de la pacienţii cu arsuri grave din spitalul din Timişoara.

Ciprian Isacu - medic român în Belgia: Dacă sunt toate trei sau două împreună, normal că activitatea lor este mult mai nefastă pentru pacient. 

Conducerea spitalulul judeţean neagă prezenţa bacteriei în secţie.

Raul Pătraşcu, Manager spit. jud. de urgenţă Timişoara: În acest moment nu există această bacterie în secţia de mari arşi? Nu. Asta pot să o spun cu certitudine. Un pacient vine colonizat cu aceasta bacterie. Pentru că toţi avem flora bacteriană. Atunci când un pacient este colonizat şi are arsuri are şanse foarte mari să dezvolte această bacterie. Ultima dezinfecţie de nivel înalt, am avut 3 în ultimele 2 luni, cel puţin 3, cu probe de pe toate suprafeţele, inclusiv de pe roţile de pe paturile pacienţilor au ieşit sterile. Sunt sterile pe secţie.

Managerul spune că în restul spitalului au mai fost infecţii nosocomiale.

Raul Pătraşcu, Manager spit. jud. de urgenţă Timişoara:  Câte astfel de infecţii au fost declarate anul acesta? Toate au fost declarate. 

Însă Institutul Naţional de Sănătate Publică nu are nicio raportare de la spitalul din Timişoara privind infecţiile asociate actului medical. De la Direcţia de Sănătate Publică Timiş nu am reuşit să obţinem niciun răspuns. Spitalul din Timişoara a fost declarat recent "Spitalul anului 2020" în România, în cadrul celei mai ample competiţii dedicate medicilor, echipelor medicale şi spitalelor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri sociale » 13 pacienţi cu arsuri medii și grave au murit în mai puțin de trei luni la Spitalul Judeţean din Timişoara