Antena Meniu Search
x

Video 141 de paturi libere la Terapie Intensivă mai are România, cu 11.000 de pacienţi Covid decedaţi de la începutul pandemiei

Până la momentul vaccinării, bilanţul celor care au pierdut lupta cu virusul creşte. 11 mii de români au murit de la începutul pandemiei, practic, cât un oraş precum Otopeni, Vişeu sau Beiuş.

de Simona Simionescu

la 28.11.2020, 19:36

Vezi și
  • 11.000 de pacienţi Covid au murit în România, de la începutul pandemiei
  • Doar 141 de paturi la TI mai sunt disponibile

La Terapie Intensivă rămân tot mai puţine paturi libere. Paradoxal însă, un spital în care s-au investit peste 13 milioane de euro are 100 de locuri dar poate trata doar 18 pacienţi. De ce aflaţi din materialul următor. 

De la zi la zi sunt tot mai puţine locuri la terapie intensivă. România mai are acum 141 de paturi libere în toată ţara. 

Cu toate acestea, spitalul modular de la Leţcani în care s au investit nu mai puţin de 13 milioane de euro, funcţionează doar la niciun sfert din capacitate. 

Clara Mihociu, reporter Observator: "În momentul în care a fost anunţată achiziţionarea spitalului modular de la Leţcani, dedicat pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus, s-a spus că va avea peste 100 de locuri de terapie intensivă. În realitate, însă, Direcţia de Sănătate Publică şi-a dat avizul doar pentru 48 de locuri. Dintre acestea, însă, sunt funcţionale în acest moment doar 18" 

Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii: "În acest moment, pe cele 18 paturi sunt 8 pacienţi, dintre care 4 sunt pe ventilaţie mecanică"

Spitalul a avut încă de la bun început o serie de probleme. După o întârziere de cinci luni în executare, şi două inaugurări în septembrie, a fost deschis abia la jumătatea lunii octombrie. Nici atunci nu a fost cum trebuie. Fabrica de oxigen abia făcea faţă celor 18 bolnavi. Iar soluţiile vin cu întârziere. Un rezervor de oxigen va fi adus abia săptămâna viitoare.   

Alina Popa, EURONEST: "Stocatorul de oxigen va fi soluţia de rezervă în cazul în care se întâmplă o problemă cu celelalte două surse, în speţă cu fabricile de oxigen sau cu bateriile de oxigen"

Asta ar însemna încă şase locuri pentru bolnavii în stare gravă

Vasile Cepoi, director DSP Iaşi: "Deocamdata, până când nu vine stocatorul nu deschidem pentru ca nu vrem sa ii expunem la risc"

Chiar şi cu noul rezervor, sunt alte probleme: nu sunt destui medici şi asistente. 

Vasile Cepoi, director DSP Iaşi: "Incercam sa ajungem la 24 de paturi. In momentul de fata cautam personal care sa acopere si in functie de sursele de personal, vom dezvolta capacitatea de asistenta medicala in terapie intensiva"

În ultima lună, secția de terapie intensivă de la Leţcani a primit zeci de pacienți aflați în stare critică, mulţi din sudul ţării și din Capitală unde nu mai sunt locuri. Tot aici au fost aduşi şi cei șase pacienți cu COVID transferați în urma incendiului de la spitalul din Piatra Neamţ. 

Astăzi, România a raportat 8.134 de cazuri noi, în scădere faţă de ieri. Capitala continuă să fie însă cap de listă, cu 1159 de infectări. La Terapie Intensivă, azi am avut un nou record al pacienţilor în stare gravă - 1249. Bilanţul deceselor a depăşit 11 mii. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri sociale » 141 de paturi libere la Terapie Intensivă mai are România, cu 11.000 de pacienţi Covid decedaţi de la începutul pandemiei