Antena Meniu Search
x

1,5 milioane de romani isi serbeaza onomastica

Ortotocsii sarbatoresc, astazi, Floriile, cea mai importanta sarbatoare care vesteste Pastele, rememorand intrarea lui Iisus in Iersusalim. Tot astazi, aproape 1,5 milioane de romani isi serbeaza onomastica

Vezi și

Cei mai multi se numesc Florin si Viorica. Este dezlegare la peste in postul Pastelui, iar in popor se spune ca asa cum e vremea de Florii va fi si de Paste.

Dintre cei sarbatoriti, mai mult de jumatate sunt femei, arata statisticile Ministerului de Interne. Cei mai multi, adica 334.634, poarta numele de Florin, 146.328 se numesc Viorel, iar 54.749 au numele Florian. Tot printre barbatii care isi serbeaza duminica onomastica se numara si cei cu numele Trandafir, Bujor, Margarit sau Crin.

Din totalul romancelor care au nume de flori, peste 146.268 se numesc Viorica, 128.844 poarta numele de Florentina, in timp ce 92.668 au numele de Florica. Astazi sunt sarbatorite si romance cu nume mai rar intalnite, precum Garofita, Micsunica, Panseluta sau Crizantema.

Crestinii praznuiesc Intrarea Mantuitorului in Ierusalim participand la Sfanta Liturghie, impodobind cu ramuri de salcie sfintita icoanele, usile si ferestrele gospodariilor lor si pastrand randuiala postului. Aceste ramuri sfintite se pastreaza peste an, fiind folosite cu credinta la tamaduirea diferitelor boli. Oamenii obisnuiesc si sa infiga aceste ramuri in straturile proaspat semanate, sa le puna in hrana animalelor sau sa le aseze pe morminte.

Ramurile verzi simbolizeaza castitatea, dar si renasterea vegetatiei, amintind totodata de ramurile cu care a fost intampinat Iisus la intrarea in Ierusalim, in aceasta zi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

Observator » Stiri sociale » 1,5 milioane de romani isi serbeaza onomastica