Antena Meniu Search
x

20 mii de români vor circuri fără animale și o lege clară care să interzică exploatarea speciilor sălbatice în arenă

Proiectul există, dar a fost respins de deputaţi. Aşa s-a ajuns ca animale pe cale de dispariţie, precum tigrii siberieni de la Circul Globus, să fie dresaţi pentru spectacole şi apoi lăsaţi să moară în adăposturi improvizate.

Vezi și

Proiectul există, dar a fost respins de deputaţi. Aşa s-a ajuns ca animale pe cale de dispariţie, precum tigrii siberieni de la Circul Globus, să fie dresaţi pentru spectacole şi apoi lăsaţi să moară în adăposturi improvizate.

Dincolo de spectacol, se află revolta. Dincolo de strălucire, e faţa nevăzută a circului. Una crudă şi periculoasă. 

Luca, Vladimir şi Jackie sunt doar trei dintre tigrii care au smuls zâmbete şi aplauze pe scena Circului Globus. În spectacole grandioase, alături de lei, căţei, cai, zebre şi chiar elefanţi.  

"Chiar dacă circul are o anumită strălucire în ochii copiilor, noi ştim, adulţi fiind, că în spatele acestei străluciri se află un munte de cruzime. Şi un munte de suferinţă.", spune fostul deputat, Remus Cernea. 

Pe acelaşi subiect

Când reflectoarele se sting, regii din arenă sunt uitaţi în cuşti improvizate, de numai câţiva metri pătraţi. La marginea oraşului, pentru că terenul circului a fost retrocedat. Captivi în spatele gratiilor şi complet vulnerabili în faţa pericolului. Aşa cum s-a întâmplat astăzi. 

Luca a supravieţuit la limită. Dar Vladimir şi Jackie, ceilalţi doi tigri siberieni, nu au putut fugi din calea fumului. Moartea lor a provocat emoţie uriaşă. 

Cei doi tigri împreună cu 4 pisici, 2 căţei au pierit.  Dar, pentru reprezentanţii circului, nu e chiar o dramă.

"Nu trebuie să găsim vinovaţi pentru acest eveniment nefericit, cred că în primul rând trebuie să ne considerăm fericiţi, că nu au fost înregistrate decese umane.", spune Cornelia Popescu, purtător de cuvânt al Circului Globus. 

Totuşi, vorbim despre feline aflate pe cale de dispariţie.  

După incendiu, în numai câteva ore, aproximativ 20.000 de oameni au cerut printr-o petiţie ca în circuri să nu mai fie folosite animale. O măsură pe care au adoptat-o deja peste 40 de ţări din întreaga lume, îngrijorate de soarta speciilor chinuite în numele distracţiei.

Proiectul de lege există şi în ţara noastră, dar a fost respins de o comisie din Parlament, pe motiv că e singura şansă prin care copiii pot admira animale sălbatice. 

Trei dintre tigrii care au supravieţuit incendiului de la circ au fost mutaţi deja la grădina zoologică. Acolo ar trebui să mai ajungă un cangur şi o cămilă. Restul animalelor vor fi duse în menajeria circului. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri sociale » 20 mii de români vor circuri fără animale și o lege clară care să interzică exploatarea speciilor sălbatice în arenă