Antena Meniu Search
x

Video 7 din 10 români cred că integrarea în UE aduce beneficii României. Câti ar vota la alegerile europarlamentare din 2024

Se fac 17 ani de când România este membră a Uniunii Europene, însă ţara noastră se află printre ultimele în care cetăţenii cred că asta are un impact asupra vieţii lor de zi cu zi. Asta deşi am atras investiţii de peste 80 de miliarde de euro care s-au dus în infratructură, agricultură şi proiecte de dezvoltare regională.  Chiar dacă scepticismul este ridicat, interesul românilor pentru alegerile europarlamentare de anul viitor este mai ridicat ca niciodată, arată un sondaj al Parlamentului European. 

de Redactia Observator

la 06.12.2023, 22:32

Vezi și

De la 1 ianuarie 2007, de când România a intrat în Uniunea Europeană, ţara noastră a primit fonduri pentru investiţii în valoare 80 de miliarde de euro. La rândul nostru, am contribuit la bugetul Uniunii cu aproximativ 25 de miliarde de ruo. Plusul, aşadar, este de 55 de miliarde de euro. Pentru mulţi români, aceste cifre înseamnă prea puţin, arată Eurobarometrul făcut public de Parlamentul European.

"Dacă UE vine şi dictează in România şi ai nostri le pleaca capul si spune că Da facem! Eu nu văd bine lucrurile astea."

"Nu mai suntem aşa stăpâni pe noi."

Cristi Popovici, reporter Observator: "6 din 10 români cred că apartenenţa la Uniunea Europeană le influenţează într-un fel sau altul viaţa de zi cu zi. Procentul este printre cele mai mici dintre toate ţările UE. Suntem depăşiţi doar de Letonia. La polul opus, în topul țărilor cu cei mai mulți cetățeni care cred că aderarea la Uniunea Europeană le-a adus lucruri semnificative în viaţă sunt maltezii, cipriotii, grecii, olandezii şi portughezii."

Pe acelaşi subiect

Explicațiile specialiștilor

Alfred Bulai, sociolog: "Presiunile legate de pandemie, restricţii, lucrurile astea au creat o atitudine negativă, care nu mai are aceeaşi încredere în liderii tradiţionali."

Acelaşi sondaj realizat arată că 70% dintre români cred că apartenența la UE aduce beneficii României.

Cristi Popovici, reporter Observator: "România se numără printre țările în care a crescut masiv interesul pentru alegerile europarlamentare. Comparativ cu acum patru ani, în ţara noastră, dar şi în Polonia, Grecia,  Slovacia si Portugalia numărul celor care spun că vor vota la alegerile europarlamentare din iunie anul viitor a crescut cu circa 20%."

Alfred Bulai, sociolog: "Mai bine de jumătate dintre români nu au o idee clară cu cine ar vota pentru că ar vrea altceva decât oferta care există. Despre asta e vorba. Când mergeţi la un magazin şi nu e ce trebuie, luaţi de acolo ceva dar nu ce vreţi. Cam aşa e şi în politica românească."

Peste o treime dintre europeni întâmpină dificultăţi în a plăti facturile la utilităţi. În România, procentul este mai mare. Mai bine de jumătate din cetăţeni au probleme atunci când trebuie să-şi achite facturile. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiri sociale » 7 din 10 români cred că integrarea în UE aduce beneficii României. Câti ar vota la alegerile europarlamentare din 2024