Antena Meniu Search
x

8 cauze frecvente ale durerilor de sân

Multe femei au, la un moment dat, dureri de sân, care nu sunt un motiv de îngrijorare, de cele mai multe ori.

Multe femei au, la un moment dat, dureri de sân, care nu sunt un motiv de îngrijorare, de cele mai multe ori. Acestea pot apărea și dispărea înainte de menstruație, după activități fizice intense sau atunci când în organism apare o schimbare hormonală. Însă atunci când aceste dureri se intensifică, se extind sau durează mai mult timp, s-ar putea ca ele să fie simptome ale unor boli.

În termeni medicali, durerea de sân este numită mastalgie. Atunci când ea este ciclică, adică apare la intervale regulate de timp, poate fi cauzată de modificările hormonale lunare din organism. Durerea apare, de regulă, la ambii sâni și radiază spre axilă. Sânii sunt sensibili sau dureroși la atingere, însă durerea dispare după câteva zile. Atunci când durerea apare pe neașteptate și este mai intensă, este bine să cerem sfatul unui medic, întrucât ea poate anunța anumite afecțiuni.

Trebuie să știi că mastalgia nu este un simptom frecvent al cancerului de sân și doar în unele cazuri rare nodulii afectați de un cancer pot deveni dureroși la atingere sau pot provoca disconfort inclusiv atunci când purtam sutien sau stăm întinse pe burtă sau pe o parte, scrie WebMD. Dacă citești acest articol despre cancerul la san, vei vedea că această boală are și alte simptome pe care le putem identifica din timp, astfel încât să ajungem la medic cât mai devreme pentru un diagnostic. După cum vezi, există mai mulți factori de risc pentru cancerul la sân, inclusiv vârsta la care o femeie face primul copil sau administrarea prelungită a anticoncepționalelor.

Iată care sunt principalele cauze ale durerilor de sâni:

  • Modificări ale hormonilor reproductivi. Durerile ciclice de sâni sunt strâns legate de schimbările hormonale din organism, precum și de ciclul menstrual. Aceste dureri ciclice dispar în sarcină sau la intrarea la menopauză.

  • Structura sânului. Durerile neașteptate de sâni apar, uneori, din cauza schimbărilor care au loc la nivelul glandelor mamare sau ale canalelor galactofore. Cel mai des, un chist la nivelul sânului poate cauza aceste dureri. Chisturile pot apărea din cauza unei lovituri sau după o intervenție chirurgicală.

  • Dezechilibrul acizilor grași din celule poate afecta sensibilitatea țesutului mamar, care poate deveni dureros la palpare.

  • Unele medicamente. Tratamentele hormonale, inclusiv cele de fertilitate sau pastilele anticoncepționale, pot cauza dureri ale sânilor. Și tratamentele cu estrogen și progesteron care sunt administrate după menopauză pot provoca o sensibilitate mai mare a sânilor.

  • Mărimea sânilor. Potivit Mayoclinic, femeile care au sânii mai mari suferă mai des de dureri non-ciclice, care pot fi însoțite de dureri de gât, spate și umeri.

  • Intervențiile chirurgicale. Durerile de sâni pot persista mult timp după o operație, chiar și după ce incizia s-a vindecat. Acest lucru apare din cauza țesutului nou care se cicatrizează și sunt inofensive pentru sănătatea noastră.

  • Mastitele sunt infecții bacteriene la nivelul sânilor, care apar cel mai des după o sarcină, dar pot apărea și la femeile care nu alăptează. Mastita apare atunci când o bacterie pătrunde în sân, printr-o rană sau o crăpătură, și cauzează o infecție. Primele simptome inclus înroșirea suprafeței afectate și apariția unei zone tari, dureroase la atingere. Netratată, mastita poate cauza apariția unui abces, care va trebui drenat chirurgical de către medic. De aceea, este important ca atunci când observi apariția primelor simptome, să mergi la medic, care îți va prescrie tratamentul adecvat.

  • Înfundarea canalelor galactofore se întâmplă adeseori în perioada în care o femeie alăptează. Senzația este una extrem de neplăcută: sânii se umflă, devin dureroși, iar laptele nu mai poate fi drenat și eliminat, ceea ce poate duce la apariția mastitelor sau a abceselor. Masajul, aplicarea unei comprese calde și continuarea alăptării pot ajuta la deblocarea canalului afectat, precum și administrarea de cât mai multe lichide, pentru a preveni această problemă. Dacă apar frisoane, febră, sânul se înroșește și observi scurgeri, trebuie să ajungi cât mai repede la medic.

Așadar, durerile de sân sunt o problemă frecventă cu care se confruntă femeile și, contrar miturilor, ele nu anunță apariția cancerului. Cel mai bun lucru pe care îl poți face, dacă ai avut dureri de sâni, este să monitorizezi periodicitatea lor și să mergi la medic atunci când observi schimbări la nivelul sânului sau când durerea nu dispare, întrucât s-ar putea să fie vorba despre o problemă care să necesite atenție medicală specializată.  

Sursa foto: Tharakorn

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde preferaţi să vă cazaţi în vacanţă, la hotel sau închiriaţi un apartament?

Observator » Stiri sociale » 8 cauze frecvente ale durerilor de sân