Antena Meniu Search
x

Românii dau în judecată băncile. Și câștigă!

Daţi creditul înapoi aproape fără dobândă. Da, o româncă a reuşit asta în premieră. A dat în judecată banca după ce i-a crescut rata cu 30 la sută. A câştigat în instanţă şi acum plăteşte o dobândă de doar două procente.

Vezi și

Daţi creditul înapoi aproape fără dobândă. Da, o româncă a reuşit asta în premieră. A dat în judecată banca după ce i-a crescut rata cu 30 la sută. A câştigat în instanţă şi acum plăteşte o dobândă de doar două procente. 

Dosarele de judecată ale doamnei Mateescu cu banca au devenit tot mai voluminoase în instanţă. INTRA CARTON 1Primele credite le-a luat în 2007 la o dobândă foarte bună pentru acea vreme: 5,3%. După un an însă, rata a crescut cu 30%. Adică în loc să plătească o rată de 1.150 de euro, Antoanela Mateescu a fost obligată să achite peste 1.700 de euro.

Sumele plătite în plus au fost cauzate de modul de calcul al dobânzii. Banca s-a raportat la o dobândă internă, nu la un indice de referinţă transparent precum Euribor. Aşa că doamna Mateescu a dat în judecată banca şi a avut câştig de cauză. Acum dobânda este mai mică de 2%, în condiţiile în care, acum, pe piaţă,nu există oferte sub 5%.

La rândul lor reprezentanţii băncii afirmă că sunt rare procesele în care insituţia de credit a avut de pierdut şi că cei mai mulţi judecători au inţeles modul de calcul al ratelor. Chiar şi aşa, numărul românilor care reclamă contractele de credit cu clauze abuzive este tot mai mare.

Sorin a plătit în primul an o rată de 220 euro pentru creditul ipotecar de 45.000 de euro pe care l-a luat de la banca. Al doilea an, a constatat ca trebuie să achite 400 de euro. A dat banca în judecată şi speră să plătească o rată mai mică

Sorin face parte dintr-un grup de 200 de clienţi care au reclamat banca în instanţă pentru acelaşi motiv: modul arbitrar prin care se calculează dobânda. ANPC a înaintat până acum opt dosare privind clauzele abuzive pe noul cod civil iar în cazul câştigării acestora, toate contractele cu aceste clauze vor fi modificate în avantajul clienţilor.

 În puţinele cazuri în care instanţele au dat dreptate clienţilor, opiniile judecătorilor în sensul că ar exista o identitate intre dobanda de referinta variabila şi Euribor sunt minoritare, în contextul în care majoritatea judecatorilor au înţeles mecanismul de formare al dobanzii

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Românii dau în judecată băncile. Și câștigă!