Antena Meniu Search
x

Video A doua doză de vaccin, un pas spre normalitate. Aproape 900 de medici și asistente au primit astăzi rapelul

Medicii şi asistenţii din spitalele de boli infecţioase au început să primească a doua doză de vaccin anti COVID. Printre cei aproape 900 care şi-au făcut astăzi rapelul, a fost şi asistenta Mihaela Anghel, primul român vaccinat pe teritoriul ţării. După aproape 11 luni în care au tratat sute de mii de bolnavi de Covid, medicii speră că ne îndreptăm spre sfârşitul pandemiei.

Ema Schweninger
de Ema Schweninger

la 17.01.2021, 20:38

Vezi și
  • Printre cei aproape 900 care şi-au făcut astăzi rapelul, a fost şi asistenta Mihaela Anghel, primul român vaccinat pe teritoriul ţării.

În ultimele 10 luni şi jumătate, Mihaela Anghel a luptat să salveze mii de pacienţi infectaţi cu noul coronavirus. A trecut prin momente grele dar acum, odată cu administrarea rapelului, simte că suntem cu un pas mai aproape de a pune capăt pandemiei.

Mihaela Anghel, asistentă Institutul Matei Balş: ”M-am simţit foarte privilegiată. Înseamnă speranţa cu care am plecat la drum. Speranţa că vom scăpa de acest virus şi de această pandemie”

Pentru cei mai mulţi medici şi asistenţi, ultimele luni nu au însemnat doar lupta cu o boala necruţătoare. Toţi au făcut sacrificii ca să îi protejeze pe cei pe care îi iubesc şi speră că vaccinul le va aduce normalitatea înapoi.

Sorin Petrea, medic infecţionist Institutul Matei Balş: ”Mi-e dor de acasă. Am un nepot de 10 ani. A înţeles şi nu ne mai sare în braţe de mai multă vreme. Acum cred că va trebui să îl dezvăţ de această distanţare, pe care unii dintre noi au resimţit-o ca pe o răceală”.

Medici şi asistenţi din zece spitale care au fost încă din primul moment în prima linie în lupta cu noul coronavirus au primit azi a doua doză de vaccin anti-COVID.

Spitalul Victor Babeş din Timișoara, în topul imunizării

Virgil Musta, medic Spitalul Victor Babeş din Timişoara: ”Practic, am renăscut după această nouă viață pe care am dus-o în ultimul an”

În prima etapă, la Constanța au fost vaccinaţi 260 de angajați de la Spitalul de Boli Infecțioase și Spitalul de Pneumoftiziologie. 

Alţii urmează să fie imunizaţi acum cu prima doză pentru că fie nu a trecut suficient de când au trecut prin boală fie au decis să se vaccineze după ce au văzut că ceilalţi colegi nu au avut reacţii adverse.

Stela Halichidis, manager Spitalul de Boli Infecțioase Constanţa: ”În spate sunt colegii mei care lucrează pe secţie echipaţi. Sperăm să avem din ce în ce mai puţini pacienţi”

După administrarea primei doze de vaccin, anticorpii apar cam în 10-14 zile. Dar pentru a întări răspunsul imun, trebuie să ni se administreze şi o a doua doză. 

Vaccinul ne imunizează pentru cel puțin 6 luni

Studiile arată că suntem protejaţi în faţa noului coronavirus pentru cel puţin 6 luni.

Adrian Streinu Cercel, medic Institutul Matei Balş: ”După a doua doză, la 7 zile deja putem fluiera liniştiţi că nu mai suntem la risc să dezvoltăm infecţii severe cu noul coronavirus dar, atenţie, masca va rămâne obligatorie până în 2023. Vaccinul ne protejează pe dinăuntru, nu ne protejează şi la nivelul mucoaselor. Dacă dăm masca jos şi renunţăm la ea, avem toate şansele să luăm un virus pe care noi după aia să îl putem da mai departe unor persoane care nu sunt imunizate”.

Peste 200 de mii de persoane care fac parte din categoriile care se pot vaccina în a doua etapă s-au înscris până azi, la ora 11. 

Iniţial, autorităţile anunţaseră că s-au făcut în jur de 305 mii de programări, însă nu au menţionat că sunt incluse şi rapelurile. 22% dintre cei înscriși pentru vaccinare sunt bolnavi cronic, dar numai aproape 7% au fost programați de medicii de familie. 

Doctorii de familie s-au plâns de ieri că platforma nu îi lasă să îşi înscrie bolnavii de pe liste. Serviciul de Telecomunicații Speciale a anunţat că toți medicii care au pacienți cu afecțiuni cronice pot înscrie și programa persoane cu afecțiuni cronice.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri sociale » A doua doză de vaccin, un pas spre normalitate. Aproape 900 de medici și asistente au primit astăzi rapelul