Medicul Adrian Streinu-Cercel: ”Masca rămâne obligatorie până în 2023”
Masca va rămâne obligatorie până în 2023, spune fostul director al Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş”, medicul Adrian Streinu Cercel, care a fost imunizat duminică cu a doua doză de vaccin anti-Covid.
- Medicul Adrian Streinu Cercel atrage atenția că vaccinul nu protejează și mucoasele, prin urmare nu poate preveni răspândirea noului coronavirus.
- Potrivit medicului, la șapte zile după rapel putem considera că nu mai suntem la risc să dezvoltăm infecții severe cu noul coronavirus.
Profesorul Adrian Streinu-Cercel spune că primele teste efectuate în cazul celor care s-au imunizat în prima etapă arată faptul că aceștia au dezvoltat anticorpi protectori, ceea ce înseamnă că imunizarea va fi una consolidată după rapel.
„Noi am făcut niște teste la cei care s-au vaccinat în prima tură și deja aveau anticorpi protectori. Este de așteptat ca această a doua doză să întărească răspunsul și să consolideze. Că de asta o facem. Teoretic, după a doua doză, la șapte zile, putem fluiera liniștiți că nu mai suntem la risc să dezvoltăm infecții severe cu noul coronavirus”, a spus medicul infecționist Adrian Streinu-Cercel, la RFI.
”La șapte zile după rapel nu mai suntem la risc”
Medicul atrage atenția, însă, că masca rămâne obligatorie pentru că vaccinul nu protejează și mucoasele, prin urmare nu poate preveni răspândirea noului coronavirus.
”Dar, atenție, masca va rămâne obligatorie până în 2023 pentru că acest vaccin ne protejează pe dinăuntru dar nu ne protejează și la nivelul mucoaselor. Dacă dăm masca jos și renunțăm la ea, aveam toate șansele să luăm un virus pe care putem să-l dăm mai departe unor persoane care nu sunt imunizate”, a explicat Adrian Streinu-Cercel.
Datele transmise duminică dimineață de Ministerul Sănătății, în baza informațiilor de la STS, arată că de vineri, când a început etapa a doua a campaniei de vaccinare, și până sâmbătă la ora 20.00, metoda de programare a fost următoarea peste 50% dintre persoanele fizice s-au programat individual pe platformă, iar 30,59% au fost programate de angajatori.
12,52% au optat pentru programări prin call center și cel mai mic procent – 4.29% - s-au programat prin medici.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰